Türkiye’de korona virüs salgını sonrası vakaların artmasının ardından pek çok şirket evden çalışma kararı aldı, insanlar da evlerine kapandı. Vakitlerinin çoğunu evde geçiren vatandaşlar ise internetten alışverişe yöneldi. Özellikle son dönemlerde marketlerde online alışveriş sistemi yaygınlaştı. İnsanların büyük çoğunluğu alışverişlerini evden çıkmadan sipariş ederken, gözler siparişleri getirmek için canla başla çalışan motorsikletli kuryelere çevrildi. İzmir Motosikletli Kuryeler Derneği (İMKD) Başkanı Burhan Akgül, virüs salgınıyla mücadele günlerinde moto-kuryelerin yaşadıklarını Ege Telgraf’a anlattı. Restoranların kapanması dolayısıyla pek çok kuryenin işsiz kaldığını ancak son dönemlerde market zincirlerinin internet üzerinden yaptığı ürün servisinin bir hayli arttığını söyleyen Başkan Akgül, “İnsanlar genellikle yağ, un, şeker, pirinç, makarna gibi stok yapmak istedikleri ürünleri sipariş ediyor. Normal şartlarda market sektöründe 50 ila 60 lirayı geçmeyen siparişler, bin 500 ila 2 bin lira arasında değişmeye başladı. Şu ana kadar kuryelerimizden sadece bir arkadaşımızın virüse yakalandığını ve çok şükür atlattığını söyleyebilirim. Bunun dışında başka bir vakamız olmadı. Sayının bu kadar az olmasının nedenini kendi tedbirlerimizi iyi almamız olarak değerlendiriyoruz. Çünkü müşteri ile ister istemez temas kurmak zorunda kalınıyor. Mümkün olduğunca maske ve eldiven ile görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

‘KARŞILIKLI İŞBİRLİĞİ’

“Hem kendimizi korumak hem de para kazanmak zorundayız” diyen Akgül, “Eleman azalıyor ama marketler sayesinde işler de yoğunlaştı. Tabi bu da beraberinde bir takım riskler de getiriyor. Uzmanlar bu virüsün tutunduğu yerde birkaç saat kalabildiğini söylüyor. Birçok insana da bu şekilde bulaştığı düşüncesindeyiz. Biz işimiz gereği birçok kişiyle temas halindeyiz. Kendimizi nereye kadar izole edebiliriz ki? Örneğin, hastaneye gitmekten şu anda çok korkuyoruz. Normalde kesinlikle hastanelere girilmemesi ve siparişin kapıdaki güvenlik görevlilerine teslim edilmesi gerektiği ile ilgili uyarılarımızı yaptık. Çünkü hastaneye girdiğin anda kendini de yeterli seviyede koruyamıyorsan virüs kapma olasılığın çok yüksek. Bu konuda da hem çalışanlarımızdan hem de orada görevli personelden karşılıklı işbirliği yaparak duyarlı olmalarını ve insanların birbirlerini koruyacak adımlar atmalarını rica ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘TEMASSIZ’A DİKKAT!

Market alışverişlerinde, bakterilerin barınması ve taşınması açısından en ideal materyal olan paralarla iş yaptıklarını belirten Akgül, müşterilere temassız ödeme seçeneği konusunda çağrıda bulundu. Çalıştıkları firmalara alışverişlerde nakit ödemeleri kapatmalarına yönelik talepte bulunduklarını da söyleyen Başkan Akgül, “Birçoğu kapattı, ancak hala nakit üzerinden çalışan firmalar var. Bunun yanında müşterilerimiz genellikle bizi ‘virüs taşıyıcısı’ olarak gördüğü için temassız ödemelerin onların da yararına olacağı düşüncesindeyiz. Sizler de alışverişlerinizde temassız ödeme seçeneğini kullanırsanız mümkün oldukça birbirimizi korumuş oluruz. Ayrıca, çok önemli de bir ricamız var: Lütfen adresinizi verirken doğru olup olmadığını kontrol edin. Bir de genellikle kapılarda numaralar bulunmuyor. Bizler de başka kapıları çalarak daha fazla kişiyle temas etmek zorunda kalıyoruz” dedi.

“ALGILARI KIRDIK”

Moto-kurye’ denilince eskiden müşterilerin aklına agresif kişiliğe sahip insanlar geldiğini söyleyen Burhan Akgül, virüsle birlikte yavaş yavaş bu algının da kırıldığını belirtti. “İnsanlar artık camlarda yolumuzu gözlüyor” diyen Akgül, şu açıklamalarda bulundu: “Böylesi bir dönemde yaptıkları azimli çalışmalarla moto-kuryelerimizin insanların umudu olduğunu görüyoruz. Çok şükür, vatandaşa sonunda kötü kişiler olmadığımızı anlatmaya başladık. Market sektöründe elimizden geldiğince hızlı bir şekilde paket servisi yapıyor, insanların evden çıkmaması ve ihtiyaçlarının en kısa sürede karşılanması adına çok çalışıyoruz. Bunun için bir doktor ya da sağlık çalışanı kadar olmasa bile bizler de bir alkışı hak ettiğimizi düşünüyoruz.”

“YÜZDE 85’İ İŞSİZ”

Son olarak, şu anda en büyük sıkıntının istihdam olduğu vurgusunu yapan Başkan Akgül, “Restoranlar kapandığı için kuryelerimiz de işsiz kaldı. Virüsle birlikte kuryelerimizin yüzde 85’i işsiz kaldı. Rakamsal olarak ifade etmemiz gerekirse, İzmir’de 6 binden fazla kurye var, bunun sadece 400’ü hala çalışabiliyor. Şu anda çalışamayan pek çok arkadaşımız mağdur durumda, evine ekmek götüremiyor. Bizim mesleğimizde zor günler için köşeye birikim yapabilmek çok zor. Şu anda önümüzdeki bir ayı rahat geçirebilecek kuryemiz yok diyebilirim. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve diğer ilçe belediyelerinizin çok güzel gıda yardım hizmetleri var. Ankara ve İstanbul’da yerel yönetimlerin derneklerimizle işbirliği yaparak bu yardım paketlerinin dağıtımlarında kuryelerimizin tercih edildiğini biliyoruz. Bizim de yerel yönetimlerimizden bu konuda bir talebimiz var. Gıda dağıtımları için lütfen kuryelerimizi tercih edin. Evet, hepimiz zor bir dönemden geçiyoruz. Bu virüsü kapıp kapmayacağımız konusunda bir şey diyemeyiz ama evimize ekmek götüremezsek açlıktan öleceğiz. Virüsten bir şekilde korunabiliyoruz ama bizi açlıktan kim koruyacak?” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber