35 yıl babasından devraldığı bayrağı taşıyıp Ege Telgraf Gazetesi’nin ortaklığını yaptıktan sonra yeğeni Göktuğ Gürbüz Kipkurt ve alanında duayen isimlerden Hasan Deneri ile gayrimenkul dünyasına giriş yapan Cengiz Kipkurt, emlak sektörüyle ilgili sorunları paylaştı. Kipkurt, işlerin canlanabilmesi için Hükümetten faiz indirimi talep ettiklerini söyledi. Göztepe Gürsel Aksel Stadyumu yakınlarında, sahibi oldukları Show Emlak'ta son bir yıldır sancılar çektiklerini belirten üç ortak, pandemi, İzmir depremi ve son olarak da sel ile kötü günler yaşadıklarını, Hükümetten sektör için olumlu adımların atılmasını talep etti. Göztepe bölgesindeki binaların yaklaşık 30-40 senelik olduğunu ifade eden Show Emlak'ın ortaklarından Göktuğ Gürbüz Kipkurt, “Ege Bölgesi'ni etkileyen deprem nedeniyle pek çok bina hasar gördü. Dolayısıyla insanlar daire alırken ürkek davranıyor. Sahil bölgesindeki yeni yapılar bile hasar gördü. Buna karşı Göztepe'deki eski binalar depremden çok fazla zarar görmedi, deprem küçük çatlaklarla atlatıldı. İnsanlar psikolojik olarak etkilendi. Daire satın almaya gelen müşterilerin ilk sordukları, kaç yıllık olduğu. Elimizde bulunan binaların pek çoğunu tanınmış müteahhitler yaptı. Çok sağlam yapılar var. Bölgemizin zemini de iyi durumda ancak depremin psikolojik etkisi, satışlarımızı durma noktasına getirdi. Son bir ay olumsuz psikoloji biraz azaldı. Binalarımızın hasar tespitleri yapıldı. Ev almak isteyen vatandaşlar raporları inceliyor, dairenin sağlamlığını gözlemleyebiliyor. Ayrıca zaman içerisinde kentsel dönüşümden faydalanmak isteyen ev sahipleri, konutların değerini ikiye katlayacak” dedi.

YÜZDE 19’A YÜKSELDİ

Doğal afetlerin ardından emlak sektöründe son darbeyi faizlerin yükselmesiyle aldıklarını da anlatan Göktuğ Gürbüz Kipkurt, “Merkez Bankası faizleri yüzde 19'a yükseltti. Konut kredilerinin yıllık faizi yüzde 23'lere kadar çıktı. Bu faizler, orta halli geçinen vatandaşlar için çok büyük rakamlar. İşler tefeci faizine döndü. Bu sebeple emlak sektörü durma noktasına geldi. Faizlerin düşmesini bekliyoruz. Geçtiğimiz haziran ayında faizler düştüğünde bir ayda yaklaşık 30 daire sattık. Emlakçılar adeta bayram yaptı. Bir an önce faizlerin düşmesini bekliyoruz. Yaşadığımız bir başka problem de binalarımızın çoğunun sekiz katlı olması. Kentsel dönüşümden faydalanmak isteyen yapı sahipleri, yeni imar planındaki yedi kat kuralını gördüklerinde bir kat kaybetmeyi göze alamıyor. Maliyetleri artırdığı için hiç cazip gelmiyor. Kentsel dönüşümden faydalanmak için en az 300 bin TL harcamak gerekiyor. Bu nedenle ev sahipleri kentsel dönüşüme yanaşmıyor. Bölgemizde yaşayanların çoğu emekli, böyle bir bütçeleri de yok. Kredi çekerek yaptırmak isteyenler de bankalara yüksek faiz ödemek istemiyor. Tek ümidimiz kredilerin düşmesi ve yedi kat kuralının kaldırılması. İzmir Büyükşehir Belediyesi devreye girmeli, imar kuralıyla ilgili bakanlıklarla çalışma yapılmalı. Can güvenliğini de tehdit ediyor. Az hasarlı binalarımız kentsel dönüşümden faydalanmalı, ikinci bir büyük depreme dayanamayacak yapılar var. Önlemlerin alınması için kat planlamaları gözden geçirilmeli ve faizler düşürülmeli. Kat planlamalarında inatlaşma devam ederse yeni bir depremde pek çok bina ayakta kalmayacak'' diye konuştu.

SEKTÖRDE KALİTE

Yaklaşık son dört aydır uygulanan emlakçılık yasalarından oldukça memnun olduklarını ifade eden eski gazeteci Cengiz Kipkurt ise firmaların çalışan sayısına göre belli bir metrekareye sahip olması, toplantı odası bulundurma gibi zorunlulukların getirilmesinin çalışma koşullarını iyileştirdiğini ve emlakçılık sektöründe gelişmelerin yaşanmasını sağladığını söyleyerek, “Yetki belgesi olmayan emlakçılar işletme açamayacak. Yaklaşık dört aydır yürürlükte. Bundan çok memnunuz. Firma sahibi en az lise mezunu olmalı ve yanında personeller kursa giderek sertifika almalı. Bu işimizin, sektörün kalitesini artırdı” değerlendirmesinde bulundu. Aydın Çetinkaya /ÖZEL Haber