Mazinin hayat bulduğu, ekonomik olarak büyük canlılık yaşanan bit pazarlarına nur yağacakken, aksine virüs tedirginliği tezgah kapattırıyor. Son günlerin korkulu kabusu korona virüs nedeniyle sokaklar boşalırken, uzun yılların ardından İzmir'in iki farklı noktasında tezgah açan bit pazarı esnafı da yaşanan korku ikliminden nasibini aldı. Geçtiğimiz hafta Bornova'da faaliyete geçen ikinci el eşya pazarı ile Tepecik semtindeki bitpazarında fiyatlar yarıya düştü ancak, çarşı yarı yarıya boşaldı. Gelişmeleri tedirginlikle takip ettiklerini açıklayan dernek başkanları ise vatandaşa çağrı yaparak korkmamaları ve gereken tüm önlemlerin alındığını duyurdu.

"KORKMAYIN, GELİN"

Hijyen önlemlerinin kentin hemen hemen her noktasında en üst seviyeye çıktığı günlerde İzmir'in geleneği halini alan bitpazarlarının geleceği konusunda soru işaretlerini de beraberinde getirdi. Vatandaşın toplu taşıma araçlarından kaçtığı, kapı kollarını dahi ellemekten imtina ettiği son günlerde ikinci el ve antika eşyalara ise neredeyse korkuyla yaklaşılıyor. Son birkaç yıldır yaşadıkları yer sıkıntısının ardından Bornova Belediyesi'nin yeni Özkanlar Pazaryeri'ni Pazar günleri kendilerine tahsis etmesiyle rahat bir nefes alan bit pazarı esnafı virüs ve salgın haberlerinin ardından iki haftadır tezgah açtıkları alanda büyük bir hayal kırıklığıyla karşı karşıya kaldı. Vatandaşların yaşadıkları tedirginlikten ötürü eve kapanmasıyla birlikte bit pazarının boş kaldığını dile getiren Eski ve Yeni Eşyaları Değerlendirme Derneği Başkanı Murat Gürer, "Bornova'da iki haftadır tezgah açıyorduk. Bizim önceliğimiz tabii ki yaptığımız işten çok insanların sağlığıdır. Bu amaçla tedbir olarak hem Tepecik'te yer alan Pazar alanını, hem de Bornova'daki yeri ilaçlatıyoruz. Bu konuda belediyelerin yardımıyla ve de kendi özel çabalarımızla tedbirlerimizi alıyoruz. Ama ne olursa olsun, vatandaşlar psikolojik olarak tedirgin durumda. Herkes eve kapanmış vaziyette. Bornova'da ilk hafta yaşadığımız kalabalık bu hafta yoktu. Normalde 150'ye yakın esnaf burada tezgah açarken bu sayı geçtiğimiz Pazar günü 120'lere kadar düştü. Okulların tatil edilmesi de buna etken oldu. Bit pazarında tezgah açan ve eşyasını satan üniversite öğrencisi arkadaşlarımız ve ziyaretçilerimiz geçen hafta büyük oranda yoktu. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı son genelgede pazarların kapatılmasına ilişkin bir sınırlama yoktu. Bu yüzden bu hafta yine belediyelerin de yardımı ile gereken ilaçlamaları yaparak bir aksilik olmadığı takdirde tezgahlarımızı açmayı planlıyoruz. Kahramanlar'daki bitpazarında iş yapan esnaf bu süreçten nispeten daha az etkilendi. Ortamın ne olacağı belli değil. Belki sokağa çıkma yasağı ilan edilir endişesiyle elindeki ürünü yarı fiyatına, hatta bedavaya dağıtan arkadaşlarımız oldu. İnsanların şu anda önceliği gıda ve diğer temel tüketim malzemeleri oldu. Mesela normalde 5 liraya satılan bir ayakkabı 2 liradan alıcı buldu. Biz gereken tüm uyarıları yapıyoruz. Dezenfekte işlemleri olsun, hijyen olsun, ürünlerimizin temizliği olsun, gereken tüm önlemleri alıyoruz. Bu konuda vatandaşlarımız içi rahat olsun. Özkanlar'daki bitpazarı bu anlamda güvenlidir. Sağlık Bakanlığı toplu alanlardan ve alışveriş merkezlerinden kaçınılmasını öneriyor. Fakat biz açık havada iş yapıyoruz. Bu tanım bizi kapsamıyor. Pazarlara dair kapatma kararı alınırsa, buna saygı duyar ve uygularız. Evinden dışarı çıkmak istemeyenleri de anlayışla karşılıyoruz. Yeri geliyor, esnafımız da gelip tezgah açmaya korkuyor. Ama hayatımızı sürdürmek zorundayız" dedi.

ESNAF DA TEDİRGİN

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi ile sağlanan koordinasyon ve yürütülen ortak çalışma sonrasında Tepecik'te kurulmaya devam eden yeni bit pazarı da virüs nedeniyle yaşanan tedirginlikten olumsuz etkilendi. Yenişehir semtinde tezgah açan 700 kadar esnafa ev sahipliği yapan bit pazarı temsilcileri adına açıklama yapan Eski Zaman Eşyalarını Değerlendirenler Derneği Başkanı Ali Yeğen ise şunları kaydetti: "Biz tezgah açmaya devam edeceğiz. Ancak eski günlerdeki gibi bir hareketlilik yok. Aslında bir sıkıntı yok ama halk tedirgin durumda. Cumartesi ve Pazar günleri esnaf olarak biraz durgunluk ve ziyaretçi sayısında düşüş yaşadık. Asıl bu hafta sonundan itibaren bu salgının etkilerini yaşayacağız. Bu süreçte nasıl bir yol izleyeceğiz, gelecek hafta yeniden tezgah açabilecek miyiz, bilmiyoruz. Ama esnaf olarak biz işlerimize devam etmekten yanayız. Eğer yasak kararı gelirse buna elbette biz de herkes gibi uyacağız. Toplu yerler için kapatma kararları geliyor. Bizler de esnaf olarak gelir kaybına uğramaktan korkuyoruz. Açık alanda tezgah açtığımız için özellikle ekstra bir önlem almaya gerek duymuyoruz. Vatandaş zaten sağlığı konusunda tedbirini alıyor, tavsiyelere uyuyor." Erman Şentürk / Özel Haber