Türk halkı için önemli adledilen kutlamaları bizler için gerçekleştirenler bu günlerde zor durumda. Düğün organizasyonları, yan kollarıyla birlikte Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 26’sını oluşturuyor. Korona virüs salgını nedeniyle yasaklanan düğünler geçtiğimiz dönemde serbest bırakıldı. Ancak vatandaşlardaki salgın korkusuna işletmelerin uyması gereken genelgelerdeki belirsizliklerle de eklenince iptaller birbiri ardına geldi. Düğün Saloncuları ve Organizasyoncular İşveren Sendikası (DÜSOİŞ) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölge Başkanı Gülşah Congur Uzun, sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu belirterek aksi durumda birçok işletmenin sezon sonunu göremeyeceğini söyledi. Uzun şöyle konuştu :”Sezon açıldı ama işlerimiz çok durgun. Kaç misafir gelebilir, oynanabilecek mi, 65 yaş üstü misafirlerin katılımı ne olacak gibi belirsizlikler var düğünlerde. Bu koşullardan ötürü insanlar düğün yapmaktan vazgeçiyor. Çiftlerimiz biraz bekleyelim düşüncesindeler. Dolayısıyla zor bir sezon geçiriyoruz. Oyun yok, halay yok kuralı sektörlere inanılmaz bir darbe vurdu. Koca temmuz ayında sadece 3 düğün yapabilen işletmeler var. İade ve iptaller belimizi büktü. Kış ayından gün alan çok sayıda insan düğününü iptal ederek kaporasını geri talep etti. Firmaların elinde para yok nasıl kapora ödesin? Ne yapacağını şaşırmış durumda insanlar. Bu şekilde değirmenin dönmesi mümkün değil. Bizim desteğe ihtiyacımız var. Aksi takdirde sezon sonunu bile göremeyecek çok fazla işletme var.”

‘GENELGEDE AÇIKLAR VAR’

Düğünde misafirlerin oynayıp oynamayacağıyla ilgili genelgede açıklar olduğunu kaydeden Uzun, bu algının vatandaşları kaçak düğünlere yönlendirdiğini belirtti. Bu anlamda bir düzenleme yapılması şart diyen Gülşah Congur Uzun, “Net olarak düğündeki misafirler oynayabilir ya da oynayamaz şeklinde bir ibare yok. ‘Sosyal mesafe kuralına aykırılık oluşturacak oyun, halat ve gösteriler yapılmayacaktır’ deniyor. Biz buradan sosyal mesafe kuralına uygun oyunlar oynanabilir diye algılıyoruz. Fakat sosyal medyada, basında ve kimi illerimizdeki valiliklerimizde bu madde ‘Oynanmayacak’ diye algılanıyor. Buna bir kesinlik getirilmesini talep ettik. Bu tutum kabul edilebilir bir durum değil, çünkü sektörümüze çok büyük bir darbe olur, oluyor da. Bir gelinin ailesiyle oynamadığı bir düğün yapamazsınız, bir anlamı olmaz çünkü. Bir ilimizde valilik oynanabilir derken, başka bir ilde asla oynanamaz diyor. Bu çok büyük bir çelişki. Bu durum ayrıca vatandaşımızı kaçak düğünlere yönlendiriyor. Ruhsat sahibi olmayan işletmeler, vergi levhası olmayan firmalar hiçbir önlem almaksızın düğünler yapıyor. Her hangi bir denetime tabii değiller. Bir yandan hem devletin hem vatandaşın hakkını yiyorlar hem de denetleme olmadığı için önlem de almıyorlar. Biz devletimizin öngördüğü tüm kurallara her şeyden önce kendi personelimizin sağlığı açısından riayet ediyoruz” dedi.

‘KOLLUK KUVVETİ DEĞİLİZ’

Biz düğün salonu sahipleri ya da organizatörler olarak kolluk kuvveti değiliz diyen DÜSOİŞ Ege Bölge Başkanı, “Bizlerin yapabileceği önlem almak ve misafirlerimize uyarılarda bulunmaktır. Zaten biz vergisini ödeyen işletmeler olarak tüm önlemleri alıyoruz. Ancak kalkıp oynayacağım diyen misafirlere karşı gelemeyiz, bu insanları zorla ayırma, oturtma gibi bir ne durumumuz ne de yetkimiz yok. Biz kolluk kuvveti değiliz. Bu tür müdahalelerde bulunmak çok büyük kavgalara sebep olur. Düğün sahipleriyle salon sahipleri karşı karşıya gelir. Bizim fiziksel olarak insanlara müdahale etmemiz mümkün değil. Bir mekan sahibinin bu nedenle ceza alması çok büyük haksızlık olur. Bu konuda bize devletimiz anlayış göstermeli ve destek vermesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber