Gaziemir’de “İzmir’in Çernobil’i” olarak adlandırılan Emrez Mahallesi’ndeki nükleer atık barındırdığı ifade edilen eski kurşun fabrikası ile ilgili tartışma ve eylemler devam ederken, bir feryad da ticaret ve sanayi üssü Torbalı’dan geldi. Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdülvahap Olgun, bundan 10 yıl önce İzmir-Ödemiş Yolu üzeri Fetrek Çayı kıyısında kurulan ve halen faaliyetine devam eden kurşun fabrikasına işaret ederek, “Gaziemir’de ortaya konan duyarlılık neden Torbalı’da gösterilmiyor” diye sordu. abdulvahap-olgun

YENİSİNE İZİN YOK

Torbalı Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan kurşun işleme ve kurşun geri dönüşüm tesisi müteşebbis heyetin dün gerçekleştirdiği toplantıda onaylanmadı. Uzun süredir bu yatırıma karşı çıkan Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun bir açıklama yaparak süreçte destek veren AK Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya, Ege Bölgesi Sanayi Odası EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, Torbalı OSB Başkanı Muhsin Dönmez ve yönetimi, Ziraat Odası Başkanı Yılmaz Girgin ile çevredeki köy muhtarlarına teşekkür etti. Olgun, “Bu olayı iki yılda iki kez durdurduk. Ama bu işin asıl çözümü Gaziemir’den Torbalı’ya gelen Çernobil’den kurtulmakta yatıyor” dedi. Bir yıl içerisinde Torbalı OSB’ye iki kez kurşun işleme ve akü geri dönüşüm tesisi yapılmak için başvuruda bulunulduğunu ifade eden Olgun, dikkatleri 10 yıl önce ilçeye gelen kurşun fabrikasına çekti. Gaziemir’deki fabrikanın Torbalı’ya taşındığını ifade eden Olgun “Torbalı olarak önemli bir tarım merkeziyiz. Kurşun fabrikası Torbalı’ya nasıl geldi, nasıl ruhsat aldı. Ortada bir usulsüzlük varsa mahkemede hukuki bir mücadele başlatabiliriz. ÇED sürecinde yanlışlıklar yapıldı, halk olarak onayımız alınmadı. Bu konuda çalışma yapmamız gerekiyor” dedi.  

torbali-baca

SARI DUMAN YÜKSELİYOR

Torbalı Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’na çağrı yapan Olgun “Bir yılda iki kez kurşun fabrikasını engelledik ama bir yıl sonra bu fabrika yine kabuk değiştirerek karşımıza çıkabilir. Onun için bizim bu işi kökten çözmemiz gerekiyor. Bu fabrika neden Fetrek Çayı’nın kenarına kuruldu. Fabrikanın içindeki ağır metallerin tarıma, havaya ve yer altı sularına zararı nedir. Çalışanların laboratuvar testlerinde ağır metaller var mı? Gündüz bu fabrikanın bacasından sarı renkli duman yükseliyor. Bunlar için bilimsel çalışmalar yaptırmamız gerekiyor. Şimdi Torbalı Ticaret Odası olarak bir sivil inisiyatif kurmamız gerekiyor. Akademisyenler başta olmak üzere STK temsilcileri ve tüm halkımızı örgütlememiz gerekiyor” dedi.

TORBALI’YI GÖRMÜYORLAR

TMMOB, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası ve diğer STK’ların Gaziemir’deki Çernobil faciasına gösterdikleri tepkiyi Torbalı’ya karşı da ortaya koymaları çağrısında bulunan Olgun “Bu fabrika Gaziemir’den nereye taşındı? Bırakın 50 yıl öncesini Torbalı o zehri hali hazırda solumaya devam ediyor. Torbalı Ticaret Odası ve köy muhtarları ilçedeki sivil inisiyatif ile tepki koyuyor ama İzmir’den destek görmüyoruz. Gaziemir’de ortaya konan duyarlılık neden Torbalı’da gösterilmiyor. Herkes Gaziemir’i konuşuyor ama Torbalı’ya gelince kimseyi göremiyoruz. Lütfen sesinizi yükseltin, yarın çok geç olabilir” diye konuştu.

UYGUR İZİN VERMİŞTİ

10 yıl önce İzmir-Ödemiş Yolu üzeri Fetrek Çayı kıyısında halen faaliyetine devam eden kurşun fabrikasına kuruluş izni, bir süre önce vefat eden CHP’li Belediye Başkanı İsmail Uygur’un ilk döneminde verilmişti. Torbalılı çevreye duyarlı kesimler, “Gaziemir’de CHP’li başkan “İzmir’in Çernobili’ni kaldırın” diyerek “duran adam” eylemi yapıyor. Haklı bir davranış olarak ilçesine sahip çıkıyor. Aynı duyarlılığı biz de CHP’li Torbalı Belediye Başkanımız’dan ve çevreci geçinen baro ve STK’lardan bekliyoruz” dediler. (Haber Merkezi)