Çanakkale Boğazı'nda, 2020'de yaşanan müsilaj olayının ardından, bu yıl da müsilaj etkisi görülmeye başlandı. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkmasıyla su altındaki müsilaj yoğunluğu artarken, zıpkınla balık avı yapan dalgıçlar, müsilajın deniz dibindeki etkilerini su altı kamerasıyla görüntüledi.

Çanakkale Müsilaj2

Yemek sonrası tatlı isteği artıyor! Tatlı yediğinizde beyniniz neden daha fazlasını ister? Yemek sonrası tatlı isteği artıyor! Tatlı yediğinizde beyniniz neden daha fazlasını ister?

EKOSİSTEM ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLER

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nden Prof. Dr. Yeşim Büyükateş, müsilajın ekosistem üzerinde ciddi zararlar doğurabileceğini belirtti. Müsilajın deniz tabanına çökmesi, su altındaki organizmalar ve yumurtalar üzerinde birikim yaparak habitat kaybına yol açabilir. Ayrıca, oksijen alışverişindeki kısıtlamalar ve artan katı madde yoğunluğu, ışık geçirgenliğini azaltarak fotosentezi olumsuz etkileyebilir.

Prof. Dr. Büyükateş, müsilajın balıkların beslenme ve göç etme yetilerini de olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. Müsilajın, özellikle 'Posidonia' ve 'Pinna' gibi endemik türlerin üzerinde birikmesi, bu türlerin gaz alışverişini zorlaştırarak, balıkların beslenme ve yumurtlama alanlarında sorunlara yol açabilir.

MÜSİLAJDA DURGUNLUK BEKLENİYOR

Hava sıcaklıklarının düşmeye başlamasıyla birlikte, su sıcaklıklarının da azalması bekleniyor. Prof. Dr. Büyükateş, bu değişimle birlikte müsilajın bir miktar dağılacağını ve birkaç hafta içinde müsilaj açısından durgunluk yaşanacağı öngörüsünde bulunuldu. Ancak bu, sorunun tamamen çözüldüğü anlamına gelmiyor; sadece daha kontrollü bir sürece geçileceği ifade edildi.

Kaynak: DHA