Rapora göre Türkiye'de geçen yıl evlenen çift sayısı 541 bin 424, boşanan çift sayısı ise 155 bin 47. Yani evlenenlerin sayısı 2019 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,3 azalma gösterirken, boşananların sayısı yüzde 8 artış gösterdi. Diğer bir dikkat çeken ibare ise kaba boşanma hızının 2019 yılında en yüksek olduğu il, binde 2.95 ile yine İzmir oldu. İzmir’i binde 2,88 ile Antalya, binde 2.71 ile Muğla izledi. Kaba boşanma hızının en düşük olduğu il ise binde 0.25 ile Hakkari oldu. Bu ili Siirt ve Muş izledi. Boşanmaların yüzde 36'sı evliliğin ilk 5 yıllık döneminde, yüzde 20,6'sı ise 6-10 yılında gerçekleşti.

‘KENDİNE ÖZGÜ’

İzmir’in boşanmalarda şampiyonluğu elden bırakmamasının nedenlerini irdeleyen İzmir Sosyoloji Derneği Başkanı Necati Yıldız boşanma oranlarının son dönem yaşanan ekonomik krizle bağlantılı olabileceğini fakat İzmir’in her zaman boşanmalarda bir numara olmasının ardında kültürel bir neden olduğunu belirtti. Kentte oluşan özgürlük atmosferinin boşanmalarda etkili olduğunu söyleyen Yıldız, “İzmir’in kendine özgü bir özgürlük atmosferi var. Bu geçmişten gelen bir kültürden kaynaklı. Elbette ekonominin payı var, elbette bu konu önemli. Lakin daha çok kültürel kaynaklı” dedi. İlk beş yılda boşanmaların çok daha fazla olması ile ilgili olarak konuşan Yıldız, “Ayrıca günümüzde toplumda meydana gelen bireyselleşmeden kaynaklı olarak artık herkes önce kendi açısından bakıyor meselelere. Günümüzde meydana gelen tüketim ilişkileri ile doğrudan alakalı. Biz sadece tüketen bir topluma dönüştük. Bu ilişkilere yansıyor” dedi.

‘EKONOMİK BAĞIMSIZLIK’

İzmir’de 90’lı yıllardan bugüne boşanma oranlarının hep başı çektiğini söyleyen Eski Baro Başkanı Aydın Özcan da, bu konuda İzmir’in hep öncü olduğunu ve boşanmaların azalmadığını dile getirdi. Ekonominin gidişatı ve kadın haklarının bu konuda etkili olduğunun altını çizen Özcan, “İzmir boşanma konusunda Türkiye’de hep öncü olmuştu. Özgür ve bağımsız hareket etme özelliği İzmir’in genelinde var. Kültürel kodlara baktığımızda, STK’larda, odalarda baskıyı kabul etmeme, bağımsız tavır sergileyebilme duruşu ile karşılaşıyoruz. Kadınlar daha çok haklarına sahip çıkıyorlar. Baskıyı kaldırmıyor İzmir insanı. Gerekçe İzmir’in Türkiye içerisinde farklı bir kültürel yapıya sahip olması. İzmir duruşu diyorum buna ben. Baskı kabul etmiyor, yönlendirme kabul etmiyor. Özgür iradeyi temsil ediyor. Bu konuda özgür irade, insanların bağımsız davranabilme özelliği doğal olarak boşanmalara yansıyor. Kadınların daha özgür ve daha fazla iş hayatında olması ve ekonomik bağımsızlık bu durumun nedenlerindendir. Ayrıca İzmir’de kadın daha çok hayatın içerisinde. Sosyal alanda, kültürel alanda, iş alanında... Bu özgüven duygusunu yükseltiyor ve boşanmalarda bunun etkisinin görüldüğünü düşünüyorum” dedi. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber