Ege Telgraf'a açıklamalarda bulunan İzmir Pide Gevrek İmalatçıları ve Benzerleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Erişen, korona virüsü nedeniyle İzmir'deki simitçi ve fırıncı esnafının bir bir iflas bayrağını çektiğini açıkladı. Sektörün yüzde 90 oranında gerilediğini ve sokak simitçiliği kavramının da büyük yara aldığını açıklayan Erişen, açıklanan ekonomik paketlerin ise kendilerini kapsamadığını ve ayrıca mağdur olduklarını söyledi.

‘RESMEN KAPATILMADI AMA…’

Korona virüsü nedeniyle çok sayıda işletmenin faaliyetlerine zoraki olarak ara verdiğini belirten Şükrü Erişen, "Bu süreçte sıkıntılı olmayan kimse yok. Kimseye işin nasıl diye soramıyoruz. İnsanlara sağlığını soruyoruz. Hepimizin sıkıntısı belli. Öyle bir süreç ki, insanlar artık karşımdakinden acaba bana virüs bulaşır mı diye korkar oldu. Eskiden işlerimiz yüzde 40 oranında düştü mü eyvah, ortalık perişan diyorduk. Şimdi işimizin yüzde 90'ı düştü. İzmir'de simitçiler yüzde 10, yüzde 15 kapasite ile çalışıyor. İnsanların borcu var, harcı var, kaybetmekten korkuyor, tezgahını bin bir dert ile açıyor. En azından üç beş bir şey yapayım diyerek sağlığını riske atıyor. Sokakta simit satanların tamamına yakını işini durdurdu, fırınların ise yüzde 60'ından fazlası dükkanı kapattı. Pideciler de aynı durumda. Bazı ekonomik paketler açıklandı. Ancak bu paketler bizim mağduriyetimizi de beraberinde getirdi. Çünkü işyerlerimiz hala açık görünüyor, resmi bir kapatma kararı alınmadı. Esnafımız artık kendisini, işini düşünmekten vazgeçti. İşyeri sahibi kendi cebinden gazı, kömürü, poşeti, malzemeyi alıyor, en azından yanımdaki adamların yevmiyesi çıksın, maaşlarını ödeyeyim diyor. Günlük kazanılan parayı işçimize dağıtıyoruz. Olsa buna da razıyız, ancak bunu bile sağlayamıyoruz" dedi.

‘MÜŞTERİ ESNAF SEÇECEK’

Oda Başkanı Erişen, getirilen hijyen tedbirlerini olumlu bulduklarını belirterek, simitçilik kavramının da büyük bir değişikliğe uğrayacağını hatırlattı ve şunları söyledi: “Mevcutta odaya kayıtlı bine yakın üyemiz var. Diğer odalara da kayıtlı olanları hesaba katacak olursak, İzmir'de bizim işimizi yapan beş bin kadar insan var. Malzeme veren, tedarikçiler, bu insanların aileleri derken, topladığımızda bu sektörden ekmek yiyen 40 bin kişi söz konusu. Bu süreçte iflas eden, işini tasfiye eden, işsiz kalan çok olacak. Şimdilik kimse resmen kapattım da diyemiyor. Sadece sürecin bitmesini bekliyoruz. Esnaf cepten yiyor, sermayesini tüketiyor, elemanını idare etmeye çalışıyor. Olan borcu olan esnafa oldu. Zor bir süreç ama elbet atlatacağız. Allah memleketimize zeval vermesin. Sektörde her şey köklü biçimde değişecek. Yeni bir disiplin anlayışı gelecek. Herkes mecburen kendisine çeki düzen verecek. Kimse eldivensiz, maşasız, poşetsiz, tezgahında örtüsüz bir şey satamayacak. Esnaf bunu yapmasa bile müşteri artık esnafı seçecek. Vatandaş eskiden bunlara dikkat etmiyordu. Artık insanlar şikayet ediyor. Şimdiden sonra açıktan ekmek, simit alan da olmayacak. Herkes işe başlarken bonesini, önlüğünü, eldivenini giyecek. Şimdi zabıta ve sağlık bakanlığı ekipleri tüm fırınları, işletmeleri denetliyor. Bundan sonra bu disiplin de sürecek. Köklü değişiklikler de beraberinde gelecek. Elbet büyük bir yara alacağız. Ama simitçilik devam edecek. Ne yazık ki, bu süreçte iflas eden ve işsiz kalan çok kişi olacak." Erman Şentürk / Özel Haber