Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti ülkelerinin ingilizce adlarının baş harflerinin birleşiminden oluşan BRICS, bir ekonomik işbirliği topluluğudur. 2011 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin birliğe katılmasına kadar orijinal dört üye BRIC (ya da İngilizce “the BRICs”) olarak adlandırılmıştı. Aynı yıl Çin’in Sanya kentinde düzenlenen zirveye Güney Afrika Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’nın da katılımı ile BRIC grubu adını BRICS olarak değiştirdi.

İzmir'deki yangın havadan görüntülendi İzmir'deki yangın havadan görüntülendi

BRICS ülkeleri arasındaki ikili ilişkiler eşitlik, karşılıklı olarak devlet işlerine karışmama ve ortak fayda ilkeleri üzerine kuruludur.

POTANSİYEL ÜYELER

Afganistan, Arjantin, Lübnan, Endonezya, Meksika ve Türkiye daha önce BRICS grubuna tam üyeliğe olan ilgilerini dile getirdi. İran, Mısır, Nijerya, Sudan, Suriye ve en son olarak Bangladeş ve Yunanistan ise BRICS grubuna katılma yolunda adım atabileceklerini dile getirdiler.

BRICS’İN TARİHİ

BRICS, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'nın oluşturduğu bir uluslararası birlik olarak bilinir. Bu grup, 2001 yılında, esasen ekonomik işbirliğini artırmak ve gelişmekte olan ülkelerin küresel siyasi etkisini artırmak amacıyla oluşturuldu. BRICS'in temel hedefleri arasında ekonomik büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve küresel finansal sistemin reformu bulunmaktadır. Grup, üye ülkelerin ekonomik gücünü artırmak için yatırım ve ticaretin yanı sıra teknoloji ve bilgi paylaşımını da teşvik etmektedir. BRICS, dünya ekonomisinde giderek daha fazla rol oynamakta ve küresel siyasi dengelerde etkili bir konuma gelmektedir.

Kaynak: NTV