Sigorta sektörü ilk yarıda yüzde 80,7 büyüdü Sigorta sektörü ilk yarıda yüzde 80,7 büyüdü

Nihat AK/EGE TELGRAF- Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen yurttaşlar, yoğun spekülatif söylemler nedeniyle adeta ne yapacağını şaşırdı. Gerek vatandaşlar gerekse sektör temsilcileri, dini bir görevin yerine getirilmesi sürecinde türeyen fırsatçılara tepki gösterdi. Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlık sayısının yeterliliği, fiyatları ve ödeme koşulları ile kesim şartları başta olmak üzere çok sayıda soruya doğru cevaplar aranıyor.

‘GÜNAHA GİRMESİNLER’

Kurban ibadetini yerine getirebilmenin şartları olduğunu hatırlatan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Kurban ibadetinin hakkıyla yapılabilmesi için bir dizi yerine getirilmesi gereken kurallar var. Kesecek kişi, kurbanlık yapılacak hayvan, kesim süreci, etlerin mahafazası ve dağıtımı  önemli aşamalardır. Bu şartları göz ardı eden bazı fırsatçılar yurttaşı aldatıyor. Gerek yetkililerimiz gerekse vatandaşlarımız fırastçılara lütfen göz açtırmasın. Kaş yapayım derken göz çıkarmasınlar. İbadet yapayım derken günaha girmesinler. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda 785 bin büyükbaş, 2 milyon 600 bin küçükbaş kesilmiş. Bu sene talepleri karşılayacak kadar kurbanlık mevcut. ‘Bitti, tükeniyor, kurbanlık kalmadı’ söylemlerine kimse inanmasın, spekülatörlerin de gazına gelmesin. İzmir'de karkas büyükbaşta 270-280 TL, küçükbaşta ortalama 280 TL. İzmir’deki büyükbaş için kesim fiyatı 5 bin TL, küçükbaş için ise 1000 TL” dedi. 

‘KOÇ FABRİKASI MI VAR!’

Sorunlara ışık tutan Başkan Yardımcı, “Kesilecek kurbanlığın taşıması gereken vasıfları var. Üç harfli zincir market diyor ki; 'Mini mini koç 12 kilo', fabrikan mı var senin? Aynı kiloda 100 koç çıkaracaksın? Yok öyle bir şey. Hangi zincir market Kurban Bayramı’nın birinci günü saat 09.00’da et teslim edebilir? Bunlar bir hafta önceden bu etleri stokluyor. Hiçbir market gününde kesmiyor. Gününden evvel kesilen hayvanlar da zaten kurban olmuyor. Onun için onlar kilo ile et satıyor. Kredi kartıyla verip yüksek karlı ticaret yapıyorlar. Diyanet İşleri Başkanlığı’nı uyarıyoruz. Lütfen dini vecibeleri yerine getirmeyen zincir marketleri denetlesinler ve halka bilgi versinler” ifadelerini kullandı. 

POŞETE 5 KAT ZAM

Kurban levazımat fiyatlarının da astronomik şekilde yükseldiğini belirten Başkan Osman Yardımcı, “Kurban için kullanılacak, ipinden poşetine kadar birçok ürüne inanılmaz derecede zamlar geldi. 12 liralık poşet bir anda 60 lira oldu. Terzisinden manavına kıyma çekmeye hazırlananlar var. Vatandaşlarımız sıra beklememek veya biraz daha ucuza işini gördürmek için gıda hijyen kurallarını sağlamayan yerlerde kıyma çektirmesin. Çekmek isteyenleri de şikayet etsinler. Bunu yapmanın cezası çok büyük. Eli bıçak tutmaktan aciz, ‘Kasabım’ diye spariş alanların olduğu duyumlarını alıyoruz. Bu bayramda hastaneler acemi kasaplarla dolup taşmasın. Kol bacak kesilmesin, bir uzuv kopmasın” diye konuştu. 

‘ÇEKİM YAPIYORUZ’

Dini vecibibenin gereklerinin yoğunluk nedeniyle geçiştirilemeyeceğini belirten Ege Perder ve Başdaş Marketler Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Feyzi Başdaş, “Vatandaşımız kurban ibadetini yapabilmek için özverili davranıyor. Ben, görmeden ‘Şu kurum şöyle ya da böyle kesiyor’ diyemem. Biz kurum olarak bayram namazından sonra kesim yapmaya başlıyoruz. İbadetini yerine getirecek kişiye kurban kesim anının videosunu gönderiyoruz. Kurban etlerini hijyenik ortamda sahiplerine ikinci günden itibaren ulaştırmaya başlayabiliyoruz. Üzerinde çok çalıştık. Ama dini vecibenin gereklerini bu şartlar altında yapabiliyoruz. Ne bizim için ne de başka bir kurum için yoğunluk kriterleri es geçmek de mazeret olabilir” dedi. 

‘SONA KALMASINLAR’

Yaşanan yoğunlukların ticari fırsatçıları doğurduğunu ileri süren İzmir Beyaz Eşya Satıcıları Derneği (İZBEYDER) Başkanı Metin Aztekin, “Kurban Bayramı’nın başlamasıyla, etlerin saklanması ve işlenmesi için vatandaşlarımız bazı ürünlere ihtiyaç duyuyor. Bıçak, bileme gereçleri, kesme tahtası, poşet, plastik kova, leğen, mangal, maşa, özellikle büyük boy çelik tencere, yapışmaz tava, kıyma makinası, derin dondurucu gibi malzemeler isteniyor. Çok istenen bu ürünlerin fiyatları da bayram öncesinde ciddi oranda artış gösteriyor. Bizim vatandaşlara önerimiz, bu ürünler çok talep görmeye başlamadan edinmeleri. Yeni sezonda kıyafet, Ramazan ayı öncesinde de gıda fiyatları artıyor. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla levazımat fiyatları artıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: EGE TELGRAF