Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından açıkladığı kademeli normalleşme kuralları uygulanmaya başlandı. Açılış kararına sevindiklerini ancak sürmekte olan yasakların ve saat sınırlamalarının kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin Ege Telgraf’a konuştu. Açıklanan kararların beklentilerin altında olduğunu söyleyen Başkan Girgin, “Yeni kararlar açıklandı, beklentilerimiz daha yüksekti. Gıda satan işyerlerinde artık masalar açılabilecek. Sadece paket servis uygulaması sona erdi. Esnaf dükkanlarının en kötü ihtimalle yüzde 50 kapasite ile açılmasını istiyordu. Restoran ve kafeteryalar uzun bir aradan sonra açıldı. Akşam kapanış saatleri de 20.00’dan 21.00’a çekildi. Yasak kapsamında dikkat çeken iki nokta var: Bunlardan biri 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri vatandaşların toplu ulaşımla alakalı sınırlamalarının devam etmesi, diğeri de pazar günlerinde sokağa çıkma yasağının sürecek olması... Bu ikisi bizi olumsuz etkiler. Cumartesi günleri açıyoruz ama pazar bizim asıl iş yaptığımız gün. İnsanlar pazar günlerinde fırsat bulup çarşıya çıkabiliyordu. Bunun geri getirilmesini beklerdik. Hafta içi herkes çalışıyordu ya da evdeydi. Hafta sonunda da gelip çarşıya geziyor, alışveriş yapıyor, bir şeyler yiyip içiyordu. Sonuçta herkesin yazlığı ya da tatil imkanı yoktu. Şu anda tek kazancımız cumartesi günleri.” dedi.

YA DÜĞÜNLER?

“Düğünler bizim için önemliydi ama esnaf mutlu diyemeyiz” diyen Başkan Semih Girgin “Çünkü halen nikah düzeyinde izin çıktı. Bu durum esnafı memnun etmeyecek. Çünkü beklenen bir canlanma olmayacak. Nedeni de akşam 22.00’da sokağa çıkma yasağının başlaması. Bu şartlarda kimse rahatlıkla düğün yapamaz. İnsanlar nasıl saat 22.00’a kadar düğünü bitirecek? Peki, düğün kaçta başlayacak? Bu durum bizi üzecek. Her ne kadar düğünlere izin çıksa da bu saat sınırlaması bizi düşündürüyor. Lokantalar 08.00’da işyerini açar, çorba servisi yapar. Ama düğün salonları ne yapacak? Onlar da sabah çorba mı satacak? Esas işleri akşam o saatlerde. Bu şartlar ve sınırlamalar altında kimse dünya kadar para verip de düğün yapmak istemez. Buna ek bir düzenleme lazım. Yoksa düğün yapmaktan vazgeçenler haliyle düğün alışverişi de yapmaz. Bu durumdan da en çok Kemeraltı etkilenir” diye konuştu.

‘BORCUMUZ ÇOK!’

Çarşı esnafının toparlanabilmesi için son ümidinin gurbetçiler olduğunu dile getiren Başkan Girgin “Genel olarak esnafın istediği bir genelge olmadı. Çok fazla bilinmeyen var. Kafalardaki soru işaretleri aynen duruyor. İçişleri Bakanlığı’nın ek bir genelge çıkarmasını ve işyerlerinin çalışma esaslarını net bir şekilde ilan etmesini bekliyoruz. Süreç bundan sonra vaka sayılarına göre ilerleyecek diye düşünüyoruz. yeni adımların atılmasını bekliyoruz. İzmir'e zaten turist gelmiyor, turlar ya da kruvaziyer gemileri durdu. Burada kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. En büyük kurtarıcımız gurbetçiler. Onlar burada düğünlerini, sünnetlerini yapacak. Takılarını alıp alışveriş yapıp yemeklerini yiyip gezecekler. Ama biz pazar günleri kapalıyız. Kemeraltı bu manzaradan ciddi yara alacak. Umarız tedbirler gevşetilir de biraz nefes alırız. Şu anda elimizde sadece cumartesi var ve buna seviniyoruz. İnsanlar dükkanlarını açtı ama borçlanıp mal almaya cesaret edemiyor. Kararlar açıklanıyor, biz hazırlık bile yapamadık. Çünkü ne karar çıkacak bilemiyoruz, önümüzü göremiyoruz. Yine son ana kadar net bir şey söylenmedi. Ancak hafta sonuna kadar hazırlıklarımızı tamamlayıp işletmelerimizi açabileceğiz. E, pazar günü zaten yasak. Aslında bu haftayı da kaybettik. Özellikle gıda işi yapan işyerleri çeşitli zorluklarla karşı karşıya… Restoranını, kafeteryasını açan şimdi personel bulmanın derdinde. Aylardır kapalı olan işyerini yeniden açacak ama eski personeli dağıldı gitti. Esnaf olarak geriden gelen bir dünya borcumuz harcımız var. Devletten zaten beklediğimiz yardımları alamadık. Şimdi bu şartlar altında bu enkazı kaldıramayız. Aç-kapat derken zaten büyük zarar gördük. Eğer koşullar bu şekilde olacaksa biz halen yardım talep ediyoruz. Madem pandemi var, virüs salgını yaşıyoruz, ne yapın ne edin aşılamayı bitirin ki artık biz de rahatlayalım. Biz bu gidişle aşılama olmaz ise bu yazı da kaybederiz.” değerlendirmesinde bulundu. Erman Şentürk / Özel Haber