Dünyayı kasıp kavuran korona virüs nedeniyle; gıdanın önemi biraz daha öne çıktı. Bu çerçevede ülkeler, gıda üretimini artırmaya yönelik çeşitli projeleri hayata geçirirken; İzmir'in metropol ilçeleri arasında en geniş tarım alanlarına sahip Buca'da bu anlamda tam bir seferberlik ilan edildi.

DEVLETİN DESTEĞİ

İthalatın değişik avantajlarıyla göz ardı edilen ve ürün para etmediği için de ötelenen tarım sektörü, bu uyanışın heyecanı ile üretim yarışına girdi. Geçen süreçte para kazanamadığından tarla ve bahçelerini, yasal olmadığı defalarca vurgulanan hobi bahçelerine dönüştürmeye karşı çıkmayan üreticiler, devletin de desteğiyle artık toprağına sahip çıkma noktasına geldi.

DAHA AKILCI TARIM

Buca'da Hasan Basri Gürel öncülüğünde Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, korona virüsün hayatımızda olduğu günlerde Kaynaklar, Kırıklar, Belenbaşı, Doğancılar, Karacaağaç gibi Buca’nın kırsal mahallelerinde adeta kamp kurdu ve uzman ekipleriyle çiftçiye, daha akılcı tarım yapılması konusunda fidan, gübre, ilaç ve sair konularında teknik destek verdi. Organik tarım yapılan Kırıklar'da, kaliteli kiraz yetiştirilen Belenbaşı'nda, kekik, adaçayı ve lavanta yetiştiriciliği ile arıcılık faaliyetlerinin yoğun olduğu Doğancılar'da, hemen bütün araziler tarıma kazandırıldı. Hayvancılığın ve arıcılığın yaygın olduğu Karacaağaç'ta da köylüye bu alanda destek olundu. Tarım Gıda ve Hayvancılık İzmir İl Müdürlüğü'ne asaleten atanan Mustafa Özen'in, 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullandırma Kanunu çerçevesinde büyük önem verdiği bu faaliyetler çerçevesinde üreticiler, memnuniyetini dile getirdiler.

HOBİ DEĞİL ‘TARIM’

Buca Çiftçi Malları Koruma Meclisi Başkanı Erhan Şen, doğanın dengesini bozan hobi bahçelerinin yerine tarımın yeniden ikame edilmesinin bu süreçte milli ekonomiye büyük katkı sağlayacağını ifade ederek "İnsanlarımız artık toprağın zenginliğini bir kere daha kavramış durumda. Onları en iyi şekilde işliyor ve kaliteli ürününü de dört gözle bekliyor" dedi. Feyaz Tatar / Özel Haber