İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi kentteki riskli binaların dönüşümünü içeren gündem maddesi ile olağanüstü toplandı. İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda, 30 Ekim depremi sonrası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar ile 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik” öncesinde ruhsat alan yapılar veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak belirlenen ruhsatlı yapıları kapsayan düzenleme görüşüldü.

‘CANLA BAŞLA ÇALIŞILDI’

Toplantının başında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, ‘Risk grubunda bulunan ruhsatlı yapıların dönüşümüne ilişkin yürütülen çalışmalarla ilgili bir sunum yaptı. Bin bağımsız birimin teslim edildiğini, iki bin bağımsız yapının ise inşasının sürdüğünü belirten Şahin, “4 bin bağımsız yapının bütün uzlaşma, tapu ihaleleri yapılmış, planları hazırlanmış durumdadır. Kentimizde plan revizyonlarını yapılarak, çaba harcandı. 2 bin 500 hektarda kentsel dönüşüm kararı alınmış, 4 bin 700 hektarda plan revizyonu yapılmıştır. Bugüne kadar yaptığımız kentsel dönüşümde ilk 3’ü kapsarken 4’üncü yani ruhsatlı yapıların da tehlikeli olduğunu gördük. İmar planı yapılıyor ama yeterli yeşil alan yok, donatı yok. Bu belki de ıslahtan gelen bir plan. Bunun korunması mümkün değil. Bunu da yapılacak revizyon planlarla yapılmasına karar verdik. Başkanımızın verdiği önergede ruhsatlı yapıların dönüşümünü nasıl yaparız, ya da neler yapılması yönünde oldu. Dört komisyonumuz ilçe belediyelerimizin teknik birimleri herkes canla başla çok iyi çalıştı. Günün sonunda ortak kanaat oluşması herkesin iyi niyeti ve çabasını göstermektedir” dedi.

5 YIL İÇİNDE DÖNÜŞÜM

Sunumun ardından raporun mecliste görüşülmesine geçildi. Görüşmelerde ilk sözü alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “CHP grubu adına 30 ekimde yaşanan deprem sebebiyle hemen rol aldınız ve kasım ahındaki meclise önergeyi sundunuz. Tüm siyasi partilerin de desteğini istediniz. 4 komisyona gönderildi. Arkadaşlarımız yaklaşık 5 aylık bir çaba gösterdiler. Deprem akabinde düzenlenen çalıştayda da çok iyi sonuçlar çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın da desteğiyle buraya gelindi. Burada en önemli şey kentsel dönüşümün ivedi şekilde yapılacak olması. İlçe belediyemizin 5 ay bir süreci var daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin onayına gelecek. 5 yıl içinde de dönüşüm gerçekleşecek. Yasa kapsamında riskli yapılar imar düzenlemesine konu olacak. Grubumuz bu önergeyi oy birliği ile kabul ediyor” diye konuştu.

‘KONUYU KÖKÜNDEN ÇÖZELİM’

Komisyonda çalışmaları sırasında hazırlanan raporun 7 ila 8 kez değiştirilerek son halini aldığının altını çizen AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe de, “4 ay boyunca hemen hemen her toplantıda bu çalışmayı tartıştık. Son olarak belediyemiz ve bakanlığımızın bürokratları bir araya gelerek çalışmayı sürdürdüler. Bu çalışmada emeği geçen tüm meclis üyelerine teşekkür ederim. Bu kentin biriken sorunları var. Umarım ki önümüzdeki günlerde bunları bir karara bağlayarak çözeriz. Deprem ve afetten hiçbir zaman siyaset yapmadık, yapmayacağız. Ancak eğer ki bir afet olduğunda biz dallarımızı sağlamlaştıramıyorsak gelir bunu burada konuşuruz. Aynı konuyu biz bu kentte yaşıyorsak bir sorun var demektir. O halde konuyu kökünden çözeceğiz. Bu kent çok daha iyi bir şekilde yaşamak için elimizden geleni yapacağız. Bir daha bu kentte göçüklerden küçücük bedenler çıkarmayalım” ifadelerini kullandı. MHP Grup Başkan Vekili Selahattin Şahin, “Bu çalışma güzel bir çalışma. Tek bu gündemle toplandık. İzmirimiz ve ülkemiz için güzel bir çalışma. Ben de burada çalışma yapan komisyonlarımıza ve üyelerimize teşekkür ediyorum. Bakanımız’a, Bakanlık bürokratlarımıza, Tunç Bey’e teşekkür ediyorum. Güzel bir çalışma bunu uygulamak lazım. 30 Ekim’de çok canımızı kaybettik, inşallah bir daha bunu yaşamayız. Afetler ardı ardına geliyor. Onun için inşallah tedbirler alarak insanlarımızı kaybetmeyiz” derken; İYİ Parti Grup Başkan Vekili Kemal Sevinç de, çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ederek hayırlı olmasını diledi.

‘KAÇAK YAPILARA MEŞRUİYET DEĞİL…’

“Ortak akılla yol alınan ve bir noktaya getirilen İzmir’in çok kıymetli bir kararı oldu” diyerek açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer de, “Bu kararla ilgili farklı seslerin çıkmasını engelleyecek bir durum değil. Farklı sesler de çıkabilir ama birkaç noktanın altını çizmek istiyorum: Birincisi kaçak yapılara meşruiyet kazandırmak için yapılan bir çalışma değil. Ruhsatlanması yapılmış, planlarda yer almış adalarla ilgili verilen bir karar. Doğal afetlerde o hak kaybolmuş biz o hakkın geri alınmasını sağlıyoruz. Dolayısıyla herhangi bir kaçak öneri getirmiyoruz Mevcut durumu koruyarak o deprem nedeniyle kaybolan hakların geri kazanılması önerisini sağlıyoruz. Sadece hasarlı yapılarla ilgili değil; bundan sonra da benzer bir sonucu yaşamamak için kafa yorduğumuzdan bu rapor hazırlandı. Biz bir daha bir felaket nedeniyle bu kadar çok canımızı kaybetmek istemiyoruz. Onun için onları koruyacak ve güven altında yaşamalarını sağlayacak bir düzenleme getiriyoruz” dedi.

ENVANTER ÇALIŞMASI BAŞLIYOR

Sözlerine ilçe başkanlarına yaptığı çağrı ile devam eden Başkan Soyer, “Mevcut durumu koruyacak alan dediğimiz zaman K alanlarını ilçe belediye başkanlarının çıkarmasını istiyoruz. Bu alanlar hem hasarlı yapıları içeriyor hem de olası bir urumda hasar görecek yapıları kapsıyor. Çok hızlı bir şekilde bu K alanlarını belirlemelerini ve meclis gündemine getirmelerini istiyoruz. Özellikle metropolde ve depremden etkilenen yerlerdeki arkadaşlarımızın önünü açacak bir çalışma yapıyoruz. Yapı stoku envanteri çıkarmak istediğimizi ifade etmiştim. Dirençli kent olmak asıl meselesidir. Hele ki iklim krizi yaşandığında çıkacak meselelere karşı dirençli kent hazırlamalı demiştim. Bunun için bizim bir envantere ihtiyacımız var demiştik. İnşaat Mühendisleri Odamızla birlikte önümüzdeki hafta envanter çalışmasına başlıyoruz. Bu da çok önemli bir veriye ulaşmamızı sağlayacak” açıklamalarında bulundu.

‘ORTA HASARLI YAPILARA CAN SUYU’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İzmir ziyaretinde yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda da bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, “Bildiğiniz gibi Dünya Bankası’yla çok uzun bir süredir müzakere ediyoruz. Kentsel dönüşüm konusunda 250 milyon dolarlık 5 yıl ödemesiz bir kaynak yarattık. Bunu kendisine arz ettim ve hızlı bir şekilde gelmesinin mümkün olduğunu söyledim. İller Bankası üzerinden aktarılabilecek bir kaynak. Böyle olursa başlangıç için çok ciddi bir rakam sağlamaya çalışacağız. Benim şahsi izlenimim olumlu yaklaştı. Bu kaynağın en önemli yanı orta hasarlı yapılarla ilgili ortaya çıkan hasarın karşılanması. Hükümetimiz ağır hasarlı yapılarla ilgili çok iyi bir çözüm oluşturmuş durumda. Bizde Dünya Bankası’nın kaynağını bu orta hasarlı kaynakların dönüşümü noktasında can suyu olarak kullanacağız” dedi.

13 MART’TA KILIÇDAROĞLU GELİYOR

Son olarak devam eden çalışmalar hakkında da bilgiler veren Başkan Soyer, “Burada Örnekköy’de 190 konutun demeli atılarak bin 10 konutun yıkımı başlatılacak. Ege Mahallesi’nde yıkımlar başlamıştı, şimdi imalatlar başlayacak. 13 Mart’ta hem yıkımlar hem de imalata başlayacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da bu tarihte kentimize gelecek. Bu çalışma çok kıymetli çalışma. Ortak akıl ne kadar kıymetlidir bir kez daha gördüğümüz bir çalışma oldu. Biraz vakit aldı ama şu anda tüm Türkiye’ye ilham verecek bir adım atmış oluyoruz. Sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin oybirliği ile değil, hükümet ve çevre ve şehircilik bakanlığının arkasında durduğu bir adım. Bu depremzedeler için bir müjdedir. Hızlı yol alabilecekleri ve geleceğimizle ilgili bir adım atmış oluyoruz. Ben de Sayın Bakanımız’a ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ’a, komisyon başkanlarımız ve üyelerine, İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına çok teşekkür ediyorum. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza bir kez daha rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Kararın şehrimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı. Görüşmelerin ardından AK Parti’nin önerisi sonrasında 30 Ekim depreminde hayatını kaybedenler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

SANDAL’DAN TEŞEKKÜR GELDİ

Toplantının sonunda deprem esnasında kentte en çok zarar gören Bayraklı’nın yaralarını sarması için destek veren herkese teşekkür eden Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal da, “Bugün burada çok önemli bir karar aldık. Geçici konutlardan kalıcı konutlara geçecek olanların meselelerini de sonuçlandırdık. Buradan tüm gruplara oy birliği kararından dolayı Bayraklılı yurttaşlarımız adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.