İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi mayıs ayı olağan birinci toplantısı Başkan Tunç Soyer’in yönetiminde Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantının başında partilerin grup başkan vekilleri İsrail’in Filistin’e yönelik yaptığı saldırıları kınarken; meclis toplantısı başlamadan önce geçtiğimiz haftalarda vefat eden Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur için saygı duruşunda bulunuldu. Toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2020 Mali Yılı Kesin Hesabı hakkındaki maddeler komisyonlara gönderildi. Mecliste, Denizcilik Komisyonu kuruldu. Komisyon’a CHP’den Hakan Barçın, İbrahim Halil Kılıç, Erhan Uzunoğlu, Raşit Dirim, Ayhan Kaya, Fikriye Aslan, AK Parti’den Mustafa Alper Güldalı, Semih Yalın, Barış Bükülmez seçildi. CHP Meclis Üyesi İsmet Orhan’ın, Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’ndan istifası nedeniyle boş kalan üyeliğe CHP’li Sıla İlgi Akkaş seçildi.

ASBESTLİ GEMİ ÖNERGESİ

CHP’li meclis üyeleri, Aliağa gemi söküm tesislerinde sökülmek üzere, içerisinde 600 ton asbest ve binlerce ton zehirli madde içeren Brezilya donamasına ait Nae Sao Paulo adlı uçak gemisi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin konuyu tüm boyutlarıyla ilgili kuruluşlarla incelemesi ve kamuoyunu bilgilendirmesi hakkında önerge verdi. Söz konusu madde komisyonlara havale edildi.

BÜYÜKŞEHİR’DEN KREDİ TALEBİ

Çiğli Tramvay Hattı Projesi kapsamında 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanmak üzere 55 milyon Euro tutarında ve Fahrettin Altay-Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi kapsamında da 2021 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere 20 milyon Euro tutarında kredinin sağlanması ve kullanılması ile kredilere ilişkin her türlü işlem için Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önergeler ‘acil kaydıyla’ komisyonlara gönderildi. Maddelerin komisyonlarda değerlendirildikten sonra kabul edilmesi halinde Başkan Soyer’e toplamda 70 milyon Euro kredi için yetki verilmiş olacak.

BÜYÜKŞEHİR İÇİN KRİTİK PROTOKOL

Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binası’nın deprem güvenliğinin ve güçlendirilmeye uygunluğunun önceki çalışmalar ve 30 Ekim 2020 tarihindeki İzmir depremi sonrası yapılan gözlemler ışığında değerlendirilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi Afet Yönetimi Enstitüsü arasında protokol imzalanması için Başkan Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki madde komisyonlara gönderildi. Maddenin komisyonlarda değerlendirildikten sonra mecliste kabul edilmesi halinde söz konusu protokol imzalanacak ve Büyükşehir Belediyesi Ana Hizmet Binasının deprem güvenliği ve güçlendirilmeye uygunluğu değerlendirilecek.

AK PARTİ’DEN PLAN ÇIKIŞI!

 Meclis’te Karşıyaka Atakent mahallesinde yer alan Emlak Bank Konutları planları konusu da gündeme geldi. Konuyla ilgili söz isteyen AK Partili Meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Geçtiğimiz meclislerde bu konuyu tartıştık. Vatandaşlar burada 1984 imar plan notunu uygulamasını istiyorlar. Buruda etkilenen 6 bine yakın vatandaş var. Atankent’te gidip vatandaşlarla görüşmesini isterim. Burada CHP’ye yüzde 80 oy çıkıyor. Bu insanlar emlak bankasında kredi verip aldılar. Birçoğu emekli maaşları geçiniyorlar. Buradaki insanların amcaları, dayıları olmadığı için mi böyle bir karar çıkıyor. Bazı meclis üyeleri bu konuda vatandaşları tehdit ediliyor. Vatandaşlar burada yüzde 40 yapılaşma istiyorlar. Genel başkanınızın da bir sözü var, ‘Vatandaştan yana karar alın’ diye… Başka bir şey demiyorum” açıklamalarında bulundu.

ADLİYEYİ İŞARET ETTİ

AK Partili Boztepe’nin eleştirilerine yanıt CHP’li meclis üyesi Murat Aydın’dan geldi. “Önceki olan planlarda bulunan haklarda bir geriye gitmiyoruz” diyerek konuşmasına başlayan Aydın, “Emlak konutları anlayışı bugünkü geçen aldığımız kararla 6 bin 99 metre alanı koruduk. Bu kararla 2 bin metre karelik bir alanı konuyoruz. Önceki planlarda var olan hakları koruyoruz. Karşıyaka Belediye Başkanı ve CHP meclis üyeleri, bu mahallelerde yaşayan, bu mahallere gitmiş ve herkesle tek tek görüşmüş insanlardır. Gidip mahalleden kimseyi tehdit etmez. Böyle bir iddiası olan varsa adliye oradadır. Sayın Genel Başkanımızın sözü de nettir; oradaki insanların yararına çözüm üretilmesini istiyor. Ayrıca, itiraz oranı yüzde 8’ler civarındadır” ifadelerini kullandı.

TUGAY: KABUL ETMİYORUM!

Konuyla ilgili konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Bin defa cevap verdim yine söylüyorum; bizden önceki dönemde böyle bir ruhsat verilmiş, sonra mahalle halkı şiddetli tepki göstermişti. Bizim dönemimizde bir parselde riskli yapı kararı aldırılmış, bina yıkılmış, ön ruhsat işlemi yapılmış. Kesin ruhsat işlemi geldiğinde biz Büyükşehir ve bölge halkına sorarak inceledik. Bu bölgenin planlama alanı dışında kaldığını öğrendik. Plan yapılması konusunda Büyükşehir ile fikir birliğine vardık. Buradaki insanlar mevcut dokunun bozulmasını istemiyorlar. Planlara itiraz oranı yüzde 10 üzerine çıkmadı. Aldığım teşekkür mesajlarının sayısını bilmiyorum. Hüsnü Bey ile gezebiliriz. Biz hiç kimseye ‘bu bölgedeki insanlar zengin’ diye bir cümle kurmadık. CHP’den böyle insanlar çıkmaz. Bu bize yapıştırılmış sözdür. Kabul etmiyorum” diye konuştu.

MHP’DEN GEMİ ÇIKIŞ

Asbestli gemi konusunda söz alan MHP’li Meclis Üyesi Aliağa Belediyesi Başkan Yardımcısı Hakan Şimşek, Türkiye’nin söz konusu gemiyi almasını büyük bir başarı olarak niteledi. Şimşek, “Haberlerde nükleer atık ve radyasyon yüklü gemi denilmesi bir kere külliyen hayal ürünü. Neden? Gemi buhar gücüyle hareket eden bir gemi. Bir nükleer gemi değil. Bakanlık şu anda geminin Türkiye’ye gelip gelmeyeceğini bilmiyor. Gemilerin geliş prosedürü var. Atık raporları olmadan ne geliş ne de çıkış yapamaz. Şu anda Norveçli bir firma bu gemiyle ilgili bütün atık envanterini çıkartıyor. Raporlar gelmeden herhangi bir deniz ulaşım aracının yerinden çıkıp geri dönüştürülmek amacıyla başka bir yere gitme imkanı yok. Açık ve net söylüyorum; Türkiye tersanelerinin bu gemiyi alması büyük bir başarıdır” dedi.

‘ARKASI GELECEK’

Şimşek’in ardında söz alan söz konusu önergede de imzası olan CHP’li Hakan Barçın ise, şu ifadeleri kullandı: “28 STK ile iki toplantıya katıldım. Bu gemi 2017’de görevi durdurulmuş. Nükleer atık diyen yok. Nükleer silah taşıyan, nükleer denemeler yapan bir gemi deniliyor. Bu geminin ikiz bir kardeşi var. Bu geminin İngiltere söküm ihalesini alıyor. Yeterlilikte var ama söküme izin vermiyorlar. Kamuoyu baskısıyla izin verilmiyor ve Hindistan’da sökülüyor. Aynen bu gemin ikiz kardeşi. Vahşi şekilde sökümü yapıldığı ülkeler arasında Türkiye, Hindistan ve Bangladeş var. Bu çok büyük bir risk, magazinsel bir konu değil. Bu sadece bir taneyle kalamayacak. Arkası peşi sıra gelecek” diye konuştu.

‘HİÇBİR ADIM YAPILMADI’

Meclis toplantısına İzmir’de yaşanan trafik tartışmaları damgasını vurdu. Konuyla ilgili konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “İzmir’de çok ciddi bir sorun var. Kent trafiğinin hareket kabiliyeti bitmiş, felç olmuş durumda. Bunun sorumlusu İzmir Büyükşehir’dir. Siyasi sorumsu da yönetimdir. Ana arterlerde ve sokaklarda İzmir’de inanılmaz bir trafik var. Geldiğimiz süreçte trafik sabah 8’de başlıyor 22’ye kadar devam ediyor. Eğer bu trafik üzerinden 1 milyon araç sayısı 1 milyon 250 bine çıktığını, esasında ‘bir şey yapamıyoruz’ gibi bir açıklamayı kabul etmiyoruz. Bu şehri yöneten iktidar olarak kesinlikle bunu öngörmeniz gerekiyor. Alternatif olarak hiçbir adım yapılmadı. Kavşak düzenlemesiyle ilgili bir adım atılmadı. Bazı noktalarda bazı dokunuşlar yapıldı. Bununla ilgili de fizibilitesinin çok sağlıklı olmadığını düşünüyorum. İzmir trafiğine el atılıyormuş gibi yapılıyor. İzmir’e büyük bir kötülük yapılıyor. Uzun yıllardır ele alınmayan trafik sorunu şu an da ele alınmıyor. Felç geçiren İzmir’i tedavi etme görevi size düşer. Bu konuda size elimizden gelen desteği vermeye hazırız” ifadelerini kullandı.

ARAÇ SAYISI 1 MİLYON 450 BİN

CHP Grup Başkanvekili Mustafa Öuzsulu ise, “Dünya’nın gelişmiş bütün metropollerinde trafik sorunuyla karşılaşırsınız. Trafik metropollerin önemli bir sorunudur. Elbette ki muhalefetteki arkadaşlarımız sorumluyu Tunç Soyer’i gösterecektir. Bu doğal bir şey. Rahmetli Demirel’in bir sözü vardır, ‘Fırat’ın kenarından bir koyun kaybolsa benden bilecekler derdi. Dünya pandemi belası var. 26 Nisan’da bu ülke kapandı mı, kapandı. O gün İzmir trafiğine 687 bin araç çıktı. 17 Mayıs’ta ise 1 milyon 450 bin araç trafik çıktı. İnsanlar tek tek araçlara biniyor. Aynı yol, bazı yerlerde tabi ki çalışmalar yapıyor. Hakkaniyetli davranacağız. Bu yol tıkanır. El birliğiyle başka bir İzmir mümkün için çalışacağız” dedi.

‘3 MİSLİ ARTIŞ VAR’

Trafik eleştirilerine yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, hükümeti eleştirdi. Trafiğe çıkan araç sayısında 3 misli bir artış söz konusu olduğunu belirten Başkan Soyer, “Muazzam bir artış! Kovid’i biz getirmedik ve biz dedik ki ‘Kovid sürecinde toplu ulaşım araçlarını kullanmayın.’ Kovid sırasında insanlar özel araçlarla çıkmaya başladılar. Bu rakamlar dünyanın neresinde olursa olsun altyapıyı zorlar” açıklamalarında bulundu. “Bunun siyasi sorumluluğu elbette bizde ama bunun birilerinde daha siyasi sorumluluğu var diye düşünüyorum” diyerek konuşmasını sürdüren Soyer, “Çünkü Türkiye’de hükümetin bir metre tüneli, metrosu olmayan kent İzmir. Halkapınar-Otogar metrosu 8 yıldır bekliyor. Bunun bir siyasi sorumluluğu yok mu? Elbette var. Biz üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz. Hiç boş durmuyoruz, asla ‘-mış’ gibi yapıyoruz. Altın dokunuşlarımız, alt ve üst geçit çalışmalarımızı devam ediyor. Elbette bu şehirde çok ciddi bir trafik sorunu var ama İzmir Büyükşehir Belediyesi tüm bu koşullara rağmen bunu çözme gücüne muktedirdir. Elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz, el birliğiyle çözüm üreteceğiz” diye konuştu. YAĞMUR GÜLÜ