Yağmur DAŞTAN-İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB) şubat ayı ikinci olağan meclis birleşimi Başkan Vekili Mustafa Özuslu’nun yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda, Karabağlar Uzundere’deki kentsel dönüşüm alanı hakkında İZBETON ile imzalanması planlanan protokol ve İZTARIM’ın sermaye artırımı talebi muhalefet grubunca eleştirildi. Urla’daki Klazomenai Antik Kenti çevresindeki plan çalışmasına Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve İzmir Mimarlar Odası’nın yaptığı itirazın reddedilmesi gruplar arası tartışmaya neden oldu. Önerge hakkında CHP’li iki meclis üyesi ise grubuna ters düştü.

‘İLK ANDAN İTİBAREN ALANDAYIZ’

Meclis birleşiminin başında söz alan AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, “Hepimizin seferber olduğu dönemde dün CHP ve İYİ Parti’nin bir açıklaması vardı. Şu anda Grup Başkan Vekilimiz de diğer pek çok partilimiz de bölgede çalışıyor. Deprem olduğu ilk andan itibaren alandayız. Biz de AK Parti olarak hem AFAD’a hem Kızılay’a hem de doğrudan yardımlarımızı yaptık, yapmaya devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

MHP Grup Başkan Vekili Salahattin Şahin de “Grup başkan vekilleri olarak Mustafa Özuslu’nun makamında da bir araya geldik. Bu konularda belediyemizin yaptığı çalışmalar anlatıldı. Bütün İzmir seferber oldu. Allah razı olsun, gerçekten ne yapılsa az. Gün birlik günü. İnşallah böyle bir afet daha yaşamayız” dedi.

YEM DESTEĞİ KABUL EDİLDİ

Depremden dolayı kırsal kesimde yaşayan köylü ve üreticilerin hayvancılık faaliyetlerinin büyük zararlar gördüğü; Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da bulunan üreticilere yem desteği verilmesine ilişkin önerge oy birliğiyle kabul edildi.

O PROTOKOLÜ ELEŞTİRDİLER

Karabağlar’ın Uzundere Mahallesi’nde gerçekleşen kentsel dönüşüm alanıyla ilgili dördüncü etap çalışmaları kapsamında depremlere karşı inşaat yapım işinin hızlandırılarak hak sahiplerine yeni konut ve ticari bağımsız birimlerine teslim edilmesi için İzBB ve İZBETON A.Ş. arasında imzalanacak protokolle ilgili önerge AK Parti grubunca eleştirildi. Komisyonlardan oy çokluğu ile gelen madde ile ilgili söz alan AK Partili meclis üyesi Erhan Çalışkan, “Yaptığımız protokolle yüzde 5’i İZBETON’a yüzde 5’i hak sahiplerine olmak üzere bir devir yapıyoruz. Aynı şartlarda çıktığımız ihaleye katılan olmadığı için daha önce bunlar söylenmişti. İZBETON da aldığı şartlarda yüzde 45’i kendisine yüzde 55’i yapı kooperatifine ait olarak yani bir kuruş para kazanmadan aracılık düzenliyor. Kooperatif usulü ile bu işin yürümesi çok zor. Baktığınızda inşaatların sözleşme süresine yetişmeyeceğini siz de göreceksiniz. Sürenin bitmesine bir yıl varken inşaatların yüzde 30 seviyesinde olduğunu göreceksiniz. Kooperatif de para toplayıp bu işi yapacak. Peki İstanbul’daki devirlerle buradakinin arasındaki fark ne? Mali gücü olmayan İZBETON’a devrediyorsunuz o da aynı şartlarda kooperatife devrediyor. Burada gösterilen amaçla istenilen fayda elde edilemeyeceğini zaman gösterecektir. Ancak İzBB’nin iradesini uyarıyorum: Protokolün şartları o kadar ağır ki… İZBETON bu şartları yerine getirmediğinde cezalı duruma düşse ne duruma gelecek? Yasaklı hale mi getireceğiz İZBETON’u?” sorusunu yöneltti.

‘SINIFTA KALACAĞIZ’

“Bu kooperatif konusunda inanın ki sınıfta kalacağız” çıkışında bulunan AK Partili meclis üyesi Boztepe de “Kooperatifle bu işi yapamayız. Toplum bu inşaatları kooperatif yapıyor ama hayır, müteahhitler yapıyor. Bu kooperatifle yürümez, bu insanlara yazık. İzmir’de yıkılan binaların hepsi kooperatif binalarıdır. Bu yanlışla neden yürüyoruz? Bu işi yapan insanlarla bir araya gelsek, bu işi bilenlerle bir komisyon kursak… Üç yıldır konuşuyoruz, inşallah yapılır. Bu konuyu biraz daha bekletip oturup düşünelim. Bekletsek hiçbir şey kaybetmeyiz” ifadelerini kullandı.

AYDIN: ELİMİZDEN GELDİĞİNCE…

AK Parti grubuna yanıt ise CHP Grup Başkan Vekili Murat Aydın’dan geldi. Aydın, “Bu önümüzdeki konu daha önceleri de çok tartıştığımız bir konu. İlk kez konuştuğumuz bir mesele olmadığı için oylanmasını istiyoruz. Zaten bir kentsel dönüşümden bahsediyoruz. Zaman zaman arkadaşlarımız kentsel dönüşümün yavaş olduğunu söylüyor, biz de elimizden geldiğince yapmaya çalışıyoruz. Biz önergenin komisyondan geldiği şekilde oylanmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı. Önerge, oy çokluğu ile kabul edildi.

‘YEDİ AYDA ÜÇÜNCÜ KEZ…”

İZTARIM A.Ş’nin sermaye payının korunabilmesi için payına düşen 96 milyon 787 bin 817,06 liralık sermaye artırım talebi de AK Parti grubunca eleştirildi. Konuyla ilgili söz alan AK Partili Çalışkan, İZTARIM’ın 7 ay içinde üçüncü kez sermaye artırımına gittiğini hatırlattı. Çalışkan, “Kasım ayında sermaye artırdığımızda fabrikanın tüm hazırlıklarının tamam olduğunu, son kez sermaye artırıldığını ve bir kez daha ihtiyaç olmayacağını söylediniz. Kasım ayından bu yana dövizde bir artış yok. Kasımda 40 milyon lirayla paketleme makinesi alınacağı söylenmişti yine aynı şey söyleniyor. Demek ki biz kasım ayında o parayı kullanamadık, başka yere kullandık. Halkın Bakkalı’nı devraldık, o marketlerde satmak için et aldık. ‘Vizyon’ diyorsunuz ama 7 ayda üç defa aynı makineyi almak için aynı kararı almak mümkün mü? Günlük kararlar mı veriyorsunuz? Bu konudaki endişemiz şudur: Biz her sermaye artışına hep ‘Evet’ oyu kullandık. İlk defa reddettik. Biz artık yatırım için alınan paraların yatırım için alınıp alınmadığını bilemiyoruz, söylenene de güvenmiyoruz” dedi.

‘HESAP VERİLEMEZ BİR ŞEY YOK’

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CHP’li meclis üyesi Bülent Köklü ise “Haziran’da 100, kasım ayında 50 milyon lira sermaye artışı var. Doğru. Sonuçta İZTARIM belediyemizin bir paydaşı, şirketimiz. Et almış, süt almış, Halkın Bakkalı’nı devralıp ona et almış. Yarın öbür gün yeni bir yatırım için sermaye artışı olabilir. Burada hesap verilemez bir şey yok” açıklaması yaptı. Önerge, oy çokluğu ile kabul edildi.

URLA’DA ‘İTİRAZ’ TARTIŞMASI

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun Kararı ile "1. Derece Arkeolojik Sit Alanı"ndan çıkartılarak "3.Derece Arkeolojik Sit Alanı" olarak tescil edilen Urla’nın İskele Mahallesi’ndeki Klazemenai Antik Kenti çevresindeki alanın "Kentsel Gelişme Alanı" olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan plan çalışmasının İzmir Büyükşehir Bütünü Çevre Düzeni Planı Değişikliği’ne Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve İzmir Mimarlar Odası’nca askı süresi içerisinde yapılan itirazın reddedilmesi mecliste tartışmalara neden oldu. Konuyla ilgili AK Partili meclis üyeleri eleştirilerini sıraladı. CHP grubunda da önerge görüş ayrılığına yol açtı.

‘BÜYÜK RANT DOĞACAK’

Önerge maddesiyle ilgili söz alan AK Partili Boztepe, “Bu konuyu komisyonlarda çok tartıştık. Biz imar komisyonu olarak önümüzde eksik evrak gelirse nedenini soruyoruz. Burada evrakları tamamlamakla ilgili kurum müdürü yazı yazıyor. Bu konuda neden bu kadar ısrar ediyoruz, anlamış değilim. Buraya yeni bir nüfus yoğunluğu geldi, daha fazla bağımsız bölüm yapılacak ve büyük bir rant doğacak. O yüzden büyük bir haksızlık olur. Bırakın insanlar rezerv alandan çıksın, daha sağlıklı konutlar yapılsın” dedi.

‘BUNA VİCDANIM EL VERMEZ’

Boztepe’nin ardından CHP’li Burhan Suat Çağlayan da “O alanın çevresi de mutlaka arkeolojik alandır. Bu olay, telafisi imkansız bir durum yaratacaktır. Bu alan, dünyanın gözünün olduğu bir alan. Dünya, burayı izliyor. Ne yazık ki AK Parti grubundan karşı çıkışla birinci dereceden üçüncü dereceye çıkarılması masum gibi gösteriliyor. Keşke ‘Bu alanın üçüncü dereceye çıkarılması arkeoloji faciasıdır’ deselerdi. Bu işin hukuksal, mimari, siyasi ve sosyal boyutuyla ilgilenmiyorum. Orada arkeolojik yapı bozulacak demektir, buna benim vicdanım el vermez. Temel itirazım birinci dereceden üçüncü dereceye çıkaranlara” ifadelerini kullandı.

‘ÇOK ÖNEMSİYORLARSA…’

Çağlayan’ın açıklamalarının ardından CHP Grup Başkan Vekili Aydın ise Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda bu adımın atıldığını söyledi. İzBB’nin Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararını denetleme yetkisi olmadığına dikkati çeken Aydın, “Biz bu kararı eleştiririz ama hukuken bir şey yapamayız. Ancak ne bugün itiraz edenler ne de başkaları iptal için bir girişimde bulunmadılar. Şu anda sınırlı yapılaşmadan bahsediyoruz, gökdelenlerden bahsetmiyoruz. Koruma Kurulu’nun kararını yanlış da bulsak İzBB olarak bu kararın geçersizliğini dile getiremeyiz. Aynı şey Kültür Müdürlüğü için de geçerli; bu kararla ilgili yazı göndermez. Bu, bir mahkemeye dava açtığınızda, davanızı yazı işlerinin reddetmesine benzer. Top çevirmek devlet ciddiyetine yakışmaz. Bu tartışmayı tavşana kaç, tazıya tut diyerek yapmanın anlamı yok. Eğer orayı çok önemsiyorlarsa o zaman yapılacak şey memurlarına talimat verilip düzeltilmesini istemektir” açıklamalarında bulundu.

‘OY BİRLİĞİ’ HATIRLATMASI

Bunun üzerine ise AK Partili Boztepe, “Bazen CHP Grup Başkan Vekilini anlayamıyorum. 1 No’lu Kurul’da İzBB daire başkanı ve ilgili bürokratlar var. Biz komisyonda üç kişiyiz, siz altı kişisiniz. Neden 2018 yılında bu konuyu oy birliği ile getirdiniz? Muhakkak o gün de komisyondasınızdır. Neden bizim üzerimize atıyorsunuz. Bu çok çirkin, hiç yakıştıramadım. 2018’de kurum görüşleri varmış, bunun yenilenmesi de lazım” diye konuştu.

‘BİRİNCİ DERECE YAPIN’

Boztepe’nin eleştirilerine “Görüşlerimi olabildiğince herkesin anlayacağı basitlikle anlatmaya çalışıyorum. Katılmayabilirler ama anladıklarını biliyorum” yanıtı veren CHP’li Aydın, “Kurula atanan kişiler bakanlığın memurudur. Yani iktidarınızın memuru. Siyasi iktidarınız, merkezi hükümetteki, bakanlıktaki arkadaşlarınıza söyleyen oranın birinci derece sit alanı olmasıyla ilgili kararı getirin, biz de değerlendirelim. İzmir halkının oylarıyla seçilmiş meclisin kararını idare müdürü bir müdür imzasıyla yok sayıp işlevsiz hale getirmez. Birinci kurula gönderir, onlar değerlendirip reddedebilirler. Gönderin kurula, müdürlüğün kurula göndermesine engel var mı? Yok. Burada siyasi polemik zemini kullanmamaya çalışıyoruz. Sorunun çözümünü söylüyorum. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu burayı birinci derece arkeolojik sit olarak kabul eder ve sorun biter. Odalarla ilgili görüşlerinizin değiştiğini görüyoruz. Burada birçok kez odaları, baroları teröristlikle suçladınız. Burada barolar bizim görüşümüz dışında karar verdiler ama biz onlara terörist demiyoruz. Buranın yapılaşmasını istemiyorsanız birinci derece sit alanı ilan edin” dedi. Tartışmaların ardından oylamaya geçildi. AK Parti, MHP ve CHP’li meclis üyeleri Alpaslan Bilen ve Burhan Suat Çağlayan’ın ret oylarına karşılık CHP grubunun kalanının ve İYİ Parti grubunun da onayıyla önerge oy çokluğu ile kabul edildi.