İzmir Büyükşehir Belediyesi, incir üretiminde verimliliği artırmak ve doğada kimyasal ilaç kullanımını azaltmak amacıyla ekşilik böceği zararlısına karşı kapsamlı bir mücadele başlattı. Ödemiş’te belirlenen pilot mahallelerde, doğal yöntemlerle hazırlanan ekşilik böceği kitle yakalama tuzakları dağıtıldı. Bu projeyle hem üreticilerin maliyetleri azaltılacak hem de incir kalitesi ve verimliliği artırılacak.
Kırsal alanda tarımsal verimliliği artırmak ve bitkisel hastalıklarla etkin bir şekilde mücadele etmek için üreticilere destek veren İzmir Büyükşehir Belediyesi, son dönemde incir üretiminde ciddi kayıplara yol açan ekşilik böceği zararlısına karşı harekete geçti.
Pilot Mahallelerde 4.553 Tuzak Dağıtıldı
İncir yetiştiriciliğinin yoğun olduğu Ödemiş’in Birgi, Bucak, Kutlubeyler ve Üçkonak mahalleleri pilot bölge olarak seçildi. Bu mahallelerdeki muhtarlıkların talepleri doğrultusunda, toplam 137 üreticiye 4.553 ekşilik böceği kitle yakalama tuzağı dağıtıldı. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı ziraat mühendisleri, bu tuzakların kullanımı hakkında üreticilere teknik bilgilendirme de sağladı.
Doğal Yöntemlerle Güvenilir Mücadele
Ekşilik böceğiyle mücadelede kullanılan doğal yöntemler, hem üreticilerin maliyetlerini düşürüyor hem de daha güvenilir bir incir üretimi sağlıyor. Bu yöntemler sayesinde kimyasal ilaç kullanımının önüne geçiliyor. Ekşilik böceği ile biyoteknik mücadelede, ekşilik böceği tuzağı olarak bilinen yem tuzakları kullanılıyor. Bu cezbedici yem tuzakları, su, maya ve incirle hazırlanan karışımlarla dolu, ağzı kapalı plastik kaplardan oluşuyor. Her dekara üç adet tuzak konumlandırılıyor. Tuzakların ilek sineğine zarar vermemesi için ilekleme döneminde kaldırılması ve son ilekten bir hafta sonra tekrar asılması gerektiği konusunda üreticiler bilgilendirildi.