Kayseri'de 8 asırdır varlığını sürdüren ve "ilk cuma camisi" olarak bilinen Cami Kebir'in kapıları aslına uygun şekilde restore edilerek yerine takıldı. El oymacılığıyla yapılan ve yapımı 8 ay süren üç kapı, montajı sırasında Tarihçi Yazar Halit Erkiletlioğlu, "Bir kapıda bulunan motifleri üç kapıya da uygulayarak başarılı bir sonuca ulaştık" dedi.

Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Tarihi Cami Kebir'in kapıları, Abdullah Gül Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Aksoyak ile Ankara Etnografya Müzesi'ndeki orijinal kapının incelenmesiyle gerçekleştirilen bir proje kapsamında restore edildi. Proje Anıtlar Kurulu tarafından onaylandıktan sonra çalışmalar başladı. Kahramanmaraş'ta el oymasıyla yapılan kapıların montajı tamamlandı.

Cami Kebir, Melik Muhammed Gazi tarafından 1134-1143 yılları arasında Kayseri'nin ilk Cuma camisinin inşa edilmesiyle önemli bir tarihi yapı haline gelmiştir. Erkiletlioğlu, caminin geçmişi hakkında şunları belirtti: "İlk adı 'Sultan Cami' olan bu yapı, iş makineleri olmadan inşa edilmiş ve Sultan, dışarıdan hiçbir destek almadan kendi parasıyla yaptırmıştır. 1205 yılında camide tahribat olmuş, minare eklenmiş ve yeni bir kapı açılmıştır. Eski kapı zamanla değişse de, Ankara Etnografya Müzesi 1923'te orijinal kapıyı toplamıştır."

600 Yıllık Sarıhacılar Camisi, restorasyonla tarihine yeniden kavuştu 600 Yıllık Sarıhacılar Camisi, restorasyonla tarihine yeniden kavuştu

Erkiletlioğlu, "Bir yıl önce Ömer Aksoyak ile birlikte Ankara'ya gidip kapının ölçülerini aldık. Proje onaylandıktan sonra Kahramanmaraş'ta kapılar el oymasıyla yapıldı," dedi.

Cami Kebir, Kapalıçarşı'nın yanında yer alıyor ve 1135 yılında Danişmendli hükümdarı Melik Mehmet Gazi tarafından yaptırılmış. Caminin kuzey tarafındaki onarım kitabesi, Melik Mehmet Gazi'nin yeğeni tarafından 1206 yılında onarıldığını belirtmektedir. Kitabede şu ifadeler yer alıyor: "Bu cami, Kılıçaslan oğlu, büyük Sultan Keyhusrev devrinde - Allah onun yardımını yüceltsin - H.602/M.1206 yılında Yağıbasanoğlu, Muzaffereddin Mahmud tarafından onarılmıştır.”

Kaynak: İHA