Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, tarihi çarşıda bulunan dükkanların yaklaşık yüzde 40’ının Vakıflar Müdürlüğü’ne ait olduğunu söyleyerek, en az iki ay kiralar konusunda kolaylık beklediklerini belirtti. Tüm Türkiye’deki tarihi çarşılarda benzer girişimler olduğunu söyleyen Girgin, “Sanki virüs salgını yokmuş tüm sistem normal işliyormuşçasına tam bedelinde ve zamanında kira istiyorlar. Sadece bizden değil tüm Türkiye’deki tarihi çarşılarda benzer bir tablo ortaya çıkmış durumda. Gerekli girişimler sağlanıyor ancak sadece Kapalı Çarşı ve Mısır Çarşısı’nda söz konusu dükkanların kiraları ertelendi. Biz de en az iki ay kira alınmaması yönünde taleplerimizi iletiyoruz ancak Genel Müdürlük de Bölge Müdürlüğü de hiçbir şekilde süreçte inisiyatif almıyor. Bu konuda yardım edilmesi lazım. Çünkü Kemeraltı’ndaki esnaf şu an işletmesini dahi açamıyor, satış yapamıyor. Türkiye’de vatandaşların evde kalması yönünde çağrılar yapılan bu süreçte, elbette ticaret de durmuş durumda. Dolayısıyla bu kiraların ötelenmesi bile esnafın yararına değil. Çünkü ödeme baki gelir ise belirsiz olacak. Çıkarılan genelgede de ‘ödemeleri ertelenecek esnafın borcu olmaması’ kaidesi getirildi ki tüm esnaf zaten borç içinde. Büyük esnaf için değil, 20 metrekare dükkanla ev geçindiren, istihdam sağlayan tüccar için destek bekliyoruz” dedi.

‘VAKIF BUGÜNLER İÇİN’

Günlerdir taleplerine cevap alamadıklarını belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Girgin, söz konusu dükkanların geçmişte bu zor günler için vakfedildiğini hatırlattı ve “Esnaf olarak biz bunca yıldır devletimizin hoşgörüsüne sığınarak hareket ediyoruz. Büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz. Bunlar ecdadımızın bugünler için insanlara vakfettiği mallar. Kimsenin şahsi malı ya da gelir kapısı değil. Atalarımızın zor günler için vakfettiği malın, esnaf bugün hayrını görmezse ne zaman görecek? Ahilik kültürüne sahip işletmeler bugün, bu zor şartlarda kirasını ödeyemiyor diye kapı dışarı edilirse yerlerini doldurmak her anlamda çok zor olacaktır. O dükkanları tutacak yeni kiracılar bulunamaz. Bulunsa dahi bu insanlar bugünün esnafı gibi işine, çarşıya ve ülkesine sahip çıkan kişiler olmayacaktır. Kemeraltı’nda esnaflık biter. Her şey bittiğinde çarşıdaki esnaf sayısında en az yüzde 25 azalış olur. Bu esnaf batarsa ne olacak?” diye konuştu.

‘YALNIZ BIRAKIYORLAR’

Başkan Girgin, kent büyükleri tarafından Kemeraltı esnafının bu kriz döneminde yalnız bırakıldığını iddia etti. Girgin “Bizim bir üzüntümüz de Kemeraltı esnafı olarak İzmir’de yalnız bırakılmış olmamızdan kaynaklanıyor. Burada kente yıllardır hizmet eden bunca insan var. Bizi ne İzmir Ticaret Odası başkanımız arıyor, ne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği başkanımız arıyor. Ne muhalefet partilerinin milletvekilleri ne de iktidar partisinin milletvekilleri halimizi soruyor. Bugün bu kent büyükleri bizlerin sıkıntılarını çözmek için girişimlerde bulunmalı, bizimle iletişim halinde olmalıydı. Esnaf için ne yapılacağını düşünen dahi olmadı. Biz küçüklüğümüzü bildik deklare edilen her şeyin arkasında durduk. Ancak kent büyükleri, yöneticileri olarak kimse bizim arkamızda değil şuan. Halbuki bu günlerde büyüklük gösterilir” diye konuştu.

‘ESNAF KREDİ ALAMIYOR’

Türkiye’de 2 milyon esnaf olduğunu hatırlatan Semih Girgin banka kredilerinde büyük sorunlar olduğunu kaydederek, “Şükürler olsun ki köylü üretiyor karnını doyuruyor, memurun, emeklinin, kamudaki işçinin ödemeleri devam ediyor. Ancak bu süreçten en çok zararı gören esnaf ve esnafın yanında çalışan işçi oluyor. Banka kredilerinde kolaylık sağlanacak deniyordu. Ama bankalar esnafa kredi açmıyor. İpotek edilebilecek malı olan esnaf kredi çekebiliyor. Bugün Kemeraltı esnafı bankaya gidiyor kredi çekmek için, bir kolaylık sağlamak yerine kefil istiyorlar. Bu şartlarda kim kime kefil olabilir ki? Biz beklerdik ki yetkililer çıksın sadece vakıflara değil özel mülk sahiplerine de çağrıda bulunsun, iki ay kira almayın desin bu konuda dolaylı yoldan hem mal sahibini hem de bizi mağdur etmeyecek girişimlerde bulunsun. Esnafa can suyu şart” değerlendirmesinde bulundu. Utkucan Akkaş / Özel Haber