Mart ayından itibaren yaklaşık üç ay süresince dükkanlarını kapatan tarihi çarşı esnafı Eylül'ü tedirgin şekilde beklemeye başladı. Kemeraltı’nda sokağa çıkma yasaklarının da etkisiyle aylarca mağdur olan küçük esnaf korona virüs salgını nedeniyle sonbaharda yaşanacak olası bir ikinci dalgayı bu kez atlatamayacaklarını söyledi. Geçmişten gelen kira, kredi, sigorta gibi borçlarını henüz ödeyemediklerini hatırlatan Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, aynı zorlukları yaşadıkları takdirde çarşının bu kez çok daha büyük yara alacağını açıkladı.

‘YASAK ÇÖZÜM DEĞİL’

Eylül ayından itibaren kendilerini zorlu bir süreç beklediğini belirten Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Ege Telgraf'a yaptığı değerlendirmede şunları ifade etti: “İkinci dalga konusunda oldukça endişeliyiz. Esnaf olarak sokakların, dükkanların kapatılmasını, yeni yasakların gelmesini istemiyoruz. Önlemlerin arttırılmasını ve bunu denetleyen kurumların da tam kadro sahada olmasını diliyoruz. Evet, denetleme yapılsın, maskesi olmayan mağazalara giremesin. Esnaf da sorumluluk alsın. Biz de maskelerimizi takalım, temizlik ve hijyen önlemlerine dikkat edelim. Kemeraltı İzmir için çok önemli. Denetimlerin dükkan dükkan gezilerek yapılmasına da gerek yok. Bunun yerine çarşının ortasında ve sokaklarda yani açık alanlarda kontroller yapılabilir. Zaten esnaf ve vatandaş büyük oranda tedbirlere uyuyor. Eğer sokağa çıkma yasakları yeniden başlar ve eskiye dönersek bu artık esnafı çok zorlar. Bu sefer aynı süreci bir kez daha kaldıramayız. Şu anda neredeyse tüm esnafımız borçlandı. Devletimiz sağ olsun borçları öteledi ya da taksitlendirdi ama biz para kazanamıyoruz. Bu yıl turist gelmedi, Almancı vatandaşlarımız gelmedi, insanlar artık korkusundan ya da kendisini korumak adına çarşıya inmiyor. Çarşı çoğumuza göre boş durumda. Geçen sene bu zamana orana sadece yüzde 40 oranında çalışıyoruz. Cirolarımız düşmüş durumda. Devletin iyi niyet gösterdiği vakıf kiracıları bir nebze olsun rahatladı ancak özel mülkiyet olan çoğu yerde kiracı esnaf çok zor durumda. Çünkü kirasını ödemeye devam ettiler. İşlerimiz düzelse zaten borçlarımızı ödeyeceğiz, bu konuda şüphe yok. Şu anda yılbaşında kiralara zam yapılacak diye korkuyoruz.”

SADECE KEMERALTI MI?

Pandemi sürecinde gelinen son noktanın çarşıdaki işyeri sahiplerinin yanı sıra, ekmeğini kazanan on binlerce personeli de tedirgin ettiğini doğrulayan Başkan Girgin, “Geçtiğimiz aylarda dükkanı kapalı olan esnafın en büyük gideri personel maaşlarıydı. Bu sebepten ötürü bir tedirginlik var. Devlet ödeneği ile süreç bir şekilde idare edildi. Ama manzara böyle devam ederse önümüzde bizi çok daha zor bir süreç bekliyor. Okulların açılması ertelendi. Kırtasiye sektörü şu anda durmuş vaziyette. Bu sektörde iş yapan esnaf da zor durumda. Okulların açılıp açılmayacağı da belli değil. Yaşantımız ne zaman normale dönecek kestiremiyoruz. Ama kesinlikle Mart Nisan'daki o eski günlere gelmek istemiyoruz. Esnaf dükkanını kapatmak istemiyor. Tedbirler arttırılsın, denetlenelim, vatandaş da bilinçlendirilsin, bu süreçle ilgili üzerine düşen görevi yerine getirsin. Yasaklar çözüm değil. Devlet çarşıya giren herkesi tek tek denetleyemez. Zaten bu mümkün de değildir. Bu yüzden herkes kendisini denetleyecek ve kurallara riayet edecek. Gerekirse, çarşının her yerine uyarı afişleri asılsın, çarşı girişinde maskeler dağıtılsın. Ayrıca, sadece Kemeraltı'nda denetim yapılması da yeterli değil. Diğer semtler, marketler, alışveriş merkezleri ne olacak? Virüs sadece Kemeraltı'nda yayılmaz. Hasta sonu insanlar akın akın Çeşme'ye gidiyor. Evet, turizm sektörü canlandı, ama esnaf ne olacak? Kemeraltı kapalı alan ya da gökdelen değil ki. Burası bir açık hava alışveriş merkezi gibi. Alışveriş anlamında İzmir'deki en güvenli noktalardan biri burasıdır. Biz önümüzdeki süreçte daha fazla çalışıp, geçmişten gelen zararımızı kapatmayı, borçlarımızı ödemeyi istiyoruz. Kapatılmak istemiyoruz. Alınacak önlemlere uymaya hazırız” dedi. Erman Şentürk / Özel Haber