Ege Denizi'nde depremler sürüyor. Prof. Dr. Celal Şengör, son dönemde Ege Denizi’nde yaşanan art arda depremler hakkında açıklamalar yaptı. Şengör, "Santorini’deki yanardağ patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık" diyerek, bu durumun ne kadar tehlikeli olabileceğine dikkat çekti.

Domatesin sırrı ortaya çıktı: Depresyonla mücadelede yeni bir çözüm olabilir mi? Domatesin sırrı ortaya çıktı: Depresyonla mücadelede yeni bir çözüm olabilir mi?

DEPREMLERİN SIKLIĞI NORMAL, ANCAK TÜRLERİ ÖNEMLİ

Ege’deki son depremlerle ilgili olarak "Ege’de son yaşanan depremlerin sıklığı normal mi?" sorusuna ise Şengör, “Normal ama bu depremlerin türleri ve neye işaret ettikleri önemli. Onun fay çözümlerini görmek lazım öncelikle. Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Harita üzerinde nasıl göründükleri önemli” şeklinde cevap verdi.

TSUNAMİ TEHLİKESİNE DİKKAT!

Şengör, tsunami tehlikesi ile ilgili olarak da "Buradaki fayların her biri normal fay. Bunların hepsi tsunami yapar. Tsunaminin olabilmesi için deniz tabanında yer değişikliği olması lazım. Topoğrafyanın değişmesi lazım. İstanbul’daki fay mesela öyle değil. Orada tsunami ancak bir yer kayması olursa olur. İstanbul’da yer kayması olursa 7 metreye kadar tsunami olur" ifadelerini kullandı.

BİR ÇAĞRI DAHA: GERÇEKÇİ OLALIM

Prof. Dr. Celal Şengör, 6 Şubat’ın yıldönümü öncesinde Türk halkına da bir çağrı yaptı: “Türk halkına benim tek çağrım şu: Biraz gerçekçi olsunlar. Bir de kendilerine adam gibi hizmet edecek bilimsel düşünebilen insanları seçsinler.”

(tele1.com.tr)

Kaynak: HABER MERKEZİ