Ahmet Buğra TOKMAKOĞLU- EGE TELGRAF/ Bruksizm, diş sıkma ve gıcırdatma olarak bilinen bir durumdur. Diş doktorlarından edinilen bilgilere göre, bu durumda bireyler bilinçsizce dişlerini sıkabilir veya gıcırdatabilirler. Bruksizm, diş sağlığı için potansiyel bir risk oluşturabileceğini aktaran uzmanlar, hastalığın belirtileri tanımak ve gerekli önlemleri almak, bireylerin ağız ve diş sağlığını korumak için önemlidir.

BRUKSİZM NEDİR?

Bruksizm, bireyin dişlerini sıktığı, gıcırdattığı veya birbirine bastırdığı bir durumdur. Uyku sırasında da ortaya çıkabilen bu durum, çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir.

Yaz aylarında çocukların ekran süresine dikkat! Yaz aylarında çocukların ekran süresine dikkat!

UYKU BRUKSİZMİ VE DİĞER BELİRTİLER

Uyku bruksizmi, normalde uyku ile ilişkili bir hareket bozukluğu olarak kabul edilir. Bu durumda bireylerin dişlerini sıkması veya gıcırdatması, horlama ve uyku apnesi gibi diğer uyku bozukluklarıyla ilişkilendirilebilir.

BELİRTİLER VE KOMPLİKASYONLAR

Bruksizmin belirtileri arasında kırık veya çatlak dişler, çene hareketlerinde kısıtlılık, dil kenarlarında diş izleri yer alabilir. Şiddetli bruksizm vakaları çene ve çevresinde ağrı, baş ağrısı ve sertlik gibi belirtilere yol açabilir.

NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ

Bruksizmin birçok sebebi olabilir ancak genellikle stresin verdiği rahatlama ihtiyacıyla ilişkilendirilir. Stres altında olan bireylerde bu durum daha sık görülebilir. Ayrıca, genetik faktörler de bruksizm riskini artırabilir.

TEDAVİ VE ÖNLEMLER

Hafif bruksizm vakaları genellikle tedavi gerektirmez ancak şiddetli vakalarda çene ve diş hasarlarına yol açabilir. Bruksizmi olan bireylerin belirtileri takip etmeleri ve düzenli diş bakımını sürdürmeleri önemlidir.

Kaynak: Ege Telgraf