Nihat AK-ÖZEL HABER-Türkiye’nin batıya açılan kapısı İzmir’in kuzeyinde yer alan kuş cenneti dünyanın sayılı kuş cennetleri arasında gösteriliyor. Kuşların göç yolu üzerinde ve kuş gözlemcileri için önemli bir çalışma alanı olan bölgeden her yıl 50 binden fazla kuş gelip geçiyor. Yaklaşık 300 kuş türünün yaşadığı alan S.O.S. veriyor!İKİ BÜYÜK SORUN’ Kuş cennetindeki yaşamın sürdürülebilirliğine ömrünü adayan Prof. Dr. Mehmet Sıkı bölgede derinleşen problemlere dikkat çekerken “İzmir Kuş Cenneti’nin kalbine hançer saplıyorlar” dedi. Yaşanabilecek sorunların öngörüsüyle kuş cennetinde tedbir aldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Akademik çalışmalarımı kuş cennetindeki döngüyü anlamak ve daha yaşanılır kılmaya adadım. Bugünü dünden gördük ve gerekli tedbirleri aldık. Geleceğin en büyük iki sorunundan biri kuraklık diğeri ise iklim krizi. Kuraklık da iklimsel değişiklikte etkisini her geçen gün artırıyor. Bu nedenle kuş cennetinde kuraklık olmaması için tedbir almıştık. Bu nadide alanın susuzluk tehlikesi yaşamaması için çaba sarf ettik. Devlet Su İşleri ikinci Bölge Müdürlüğü’ne Süzbeyli Pompa İstasyonu’nu yaptırdık. Ardından Maltepe’de pompa istasyonunu kurdurduk. Saniyede 500 litre tatlı suyu pompalayabilir hale gelmiştik. Pompa ve ilgili hatların korunması için özel protokoller imzalandı. O dönem Kuş Cenneti’nin sulak alan olarak devam etmesini garanti altına aldığımızı düşündük” dedi. kuscu-hoca-mehmet-siki-kus-cennetine-civi-bile-cakilmamali

MİLLİ DEĞER TEHLİKEDE’

Milli değerlerin geleceğe taşınması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Biz dünyayı atalarımızdan miras değil torunlarımızdan emanet aldık. Bu emanetin değerine değer katarak geleceğe taşımamız gerekir. Akademisyenliğim döneminde başladığımız kuş cennetindeki çalışmalarımızda binlerce kuş yuvasına ulaştık. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeliği görevimden emekli oldum. İsterdim ki benimle zirveye taşınan çalışmalar devam edebilsin. 18 bin flamingo yuvası 10 bine düşmüş durumda. 8 bin yuva yok her birinde ikişer kuş olacak olsa 16 bin kuş benim zamanımdan eksik. Diğer kuş türlerinde de eksilme var. Bunan sebebi kuraklık. Biz bir zamanlar elimizdeki fazla suyu denize ve Homa Dalyanı’na veriyorduk. Ne sazlıklarda nede uçak tavası dediğimiz alanda su yok. Milli değerimizi geleceğe taşıyamayacak olunmasının endişesini yaşıyorum” diye konuştu.

TELAFİSİ YOK’

Doğal yaşam dengesinde yaşanabilecek bir kırılmanın telafisi olmayacağına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Sıkı, “Son birkaç yıldır İzmir Kuş Cenneti susuzluktan can çekişiyor. Göz göre göre alan kuraklığa terk ediliyor. Uyarılarımıza kulak asılmıyor. Milli Parklar Müdürlüğü’nün DSİ ile yaptığı su kaynaklarının korunması protokolü tek taraflı olarak feshedildi. DSİ önceden kurduğu pompalar aracılığıyla bölgeye su gönderiyordu. Milli Parklar DSİ’ye bunun bedelini ödüyordu. İki kurumun kendi aralarında düştüğü anlaşmazlık protokol iptaline kadar gitti. Korktuğumuz başımıza geldi. Buradaki yaşamsal döngüdeki aksama telafisi olmayan sorunlara yol açar. Suyun pompalanmaması kuraklık, kuraklık ise ölüm demektir. İzmir Kuş Cenneti’nin kalbine hançer saplanıyor” diye konuştu.