Birçok sektörü derinden etkileyen korona virüs salgınının ardından turizmciler de yara sarmak için uğraş veriyor. Haziran ayında başlayan normalleşme takvimi doğrultusunda hazırlıklarını sürdüren Çeşme'deki turistik tesis sahipleri de tatilcilere kapılarını yavaş yavaş açmaya başladı. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) önderliğinde başlatılan hijyen eğitimleri sayesinde sertifika alan birçok butik otel ve büyük tesis 15 Haziran'dan itibaren yeni bir yoğunluk bekliyor.

YÜZDE 60 BEKLENTİSİ

Yeni sezondan beklentilerine ve bu yaz tesislerde alınacak virüs önlemlerine dair Ege Telgraf'a konuşan Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir şunları kaydetti: "Normalleşmenin henüz ikinci haftasındayız. Geçen hafta normalleşme ilan edildikten sonra hem Çeşme'ye hem de diğer tatil yörelerine yönelik bir talep oluşmaya başladı. Bu durum bir heyecana yol açtı. Hafta sonunda ilan edilen sokağa çıkma yasakları nedeniyle insanların kafalarında soru işaretleri vardı ve rezervasyon iptalleri almıştık. Cumhurbaşkanı'nın yaptığı son açıklamalar belirsizliği ortadan kaldırdı ve olumlu bir etki yarattı. Yaşanan belirsizlik ortamı tatil planlarını da etkiliyordu. Hepimizin önünü görebilmesi için normalleşmeyi gerçek anlamda anlaması ve verilen mesajlara uyması gerekiyor. Normalleşme hem ekonomide, hem de insanların psikolojisinde olacak. Sağlığımızı elbette düşünmeliyiz ama korku ile de bir yere varmamız mümkün değil. Bir an önce bu korkudan kurtulmalıyız. Eğer bu korku ortamı biterse, biz de ciddi bir hareket göreceğiz. Artık ümitlerimiz yükseldi, morallerimiz yeşerdi. Bu hafta sonunda sezonun nasıl olacağını ölçüp biçeceğiz. Bizim için kritik tarih 15 Haziran. İç turizmde faaliyet gösteren tur operatörleri ile görüşüyoruz. Temmuz-Ağustos doluluk oranlarının en az yüzde 50-yüzde 60 bandında olması bekleniyor. Geçen yıl bu rakam yüzde 80-90 idi. Geçen sene iyi durumdaydık. Eğer beklediğimiz yüzde 60 oranlarını yakalayabilirsek, en azından bu 2020 sezonunda moralimizi düzeltir. Çünkü Eylül'den sonra Çeşme'ye turist gelsin diye 200 gün daha bekleyeceğiz. O süreçte yapacağımız harcamayı en azından kısmen karşılayabiliriz. Beklentilerimizin tutması en azından sektöre can suyu olacaktır. Bayram tatili toparlanmak için çok geç bir süre. Bayramdan sonra sezon yavaşlıyor. Esas toparlanma 15 Haziran'dan sonra olacaktır. Yaşanacak hareketliliği görmek istiyoruz. Toplumda halen kalabalık alanlara gitme korkusu var. İnsanların alışkanlıkları değişiyor. Piknik ortamında günübirlik tatil anlayışını bu sene kafamızdan kolay kolay atamayız. Vatandaşlarda otellerde değil, dışarıda vakit geçirelim, sakin yerlerde denize girelim, ev kiralayalım gibi bir düşünce hakim. Bu bizi biraz korkutuyor. Vaka ve vefat sayılarının azalmasıyla insanlar da rahatlayacak ve tatili düşünmeye başlayacak. Böylece tatil beldelerine ve otellere ilgi de aratacaktır."

‘ÖRNEK PROJE’

ÇEŞTOB Başkanı Demir, merak edilen bir diğer konu olan yeni hijyen tedbirleri ve tesislerin alması gereken önlemlere ilişkin de önemli bir proje hazırladıklarını belirterek, tatilcilere "Çeşme'ye içiniz rahat gelin" çağrısında bulundu ve "Bakanlığın getirdiği sertifika şartları hem büyük otelleri, hem de küçük otelleri kapsıyor. Bununla ilgili bazı toplantılar düzenliyoruz. Büyük otellerin çoğu başvurusunu zaten yaptı. Çeşme'de bir hareket başlattık. Tesislerimizin tamamına yakınının başvuru yapması ve sertifika alması için çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde bakanlık tarafından akredite edilen bir firma Çeşme'ye gelerek eğitimler verecek. Bu hafta itibarı ile küçük otellerin büyük bölümü de şartları yerine getirip sertifikasını alacaktır. Bölge itibarı ile en fazla küçük otel bizde. Bununla ilgili kampanyamız sürüyor. İşin maddi boyutunu da azalttık. TUROB üyesi olduğumuzdan indirimler aldık ve ciddi bir maliyet düşüşü var. Bakanlığın 132 maddelik bir listesi var. Bunu küçük otellerde 30-40'a düşürmek için uğraş veriyoruz. Her şey tamamlandığında Çeşme'deki birçok butik otel de sağlık sertifikasına kavuşmuş olacak. Çeşme'de tesisler bu konuda bilinçli olduğundan sıkıntı yaşanmadı. Son bir ayda yaklaşık bin kadar işletmeciye hijyen eğitimi verdik. Uluslararası firmalardan aldığımız bu eğitimler neticesinde projemize katılan işletmecilere sertifikalar veriyoruz. Vatandaşımızın içi tatil konusunda rahat olabilir. Çeşme'de sağlık konusunda endişe edilecek hiçbir durum yok" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber