MEMDUH GÜNEY-EGE TELGRAF-İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düzenlenen operasyon sonucunda eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da aralarında bulunduğu 99 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. Bayraklı adliyesi önünde açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Bakan, Ensar Ayetkin ve CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel tutuksuz yargılanma talebinde bulundu ve “İddiaların hepsi yargılamayı gerektirir” ifadesini kullandı.
99 KİŞİYE TUTUKLAMA TALEBİ
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesine açılan soruşturma kapsamında İZBETON A.Ş.’de taşeron şirketler aracılığıyla yolsuzluk yapıldığına yönelik iddia sonucunda gözaltı kararı alınan ve adliyeye sevk edilen aralarında eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu’nun da olduğu 99 kişi hakkında tutuklama talep edildi.
“İDDİALARIN HEPSİ YARGILAMAYI GEREKTİRİR”
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan, CHP Parti Sözcüsü ve İzmir Milletvekili Deniz Yücel açıklamalarda bulundu. Yaşanan sürecin siyasi bir süreç olduğunu aktaran Deniz Yücel, “Biz gözaltındaki arkadaşlarımızın masumiyetine inanıyoruz, bu tip yargılamalarda böyle operasyonlar yapıldığı görülmemiştir. İzmir’in yargı pratiğinde bunlar yoktur. Bunları kimse hak etmedi, ben hepsinin beraat edeceğine aklanacağına inanıyorum. İddiaların hepsi yargılamayı gerektirir” ifadelerini kullandı.
“ARKADAŞLARIMZI SERBEST BIRAKILSIN”
Açıklamalarına devam eden Yücel, “Mahkeme tarafından incelenip, savunmanın da dinlenerek yapılması gereken bu süreç, kaç sene sürecek bir yargılamadır. Kamu hizmeti gören bu insanların bu şekilde gözaltına alınmalarını ve tutuklanmaya sevk edilmelerini kabul etmiyoruz. Vicdanına göre karar verecek hakimlerin olduğuna inanmak Türk yargısına güvenmek istiyoruz. Tüm arkadaşlarımızın tutuksuz yargılanmasını, serbest kalmasını istiyoruz. 4 duvar arasına göndermeden beklenen amaç elde edilebilir. Ben yargı mensuplarına bu hatırlatmayı yapmak istiyorum, arkadaşlarımız serbest bırakılsın” dedi.
“TUTUKSUZ YARGILAMA BEKLİYORUZ”
Tutuklu yargılamadan vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizen Murat Bakan “Çıkacak kararı bekliyoruz. Arkadaşlarımızın tutuksuz yargılanmalarını bekliyoruz. İşleri güçleri, aileleri olan insanlar. Bu insanların kaçması beklenilemez” dedi.
“AK PARTİ İKTİDARINDAN ADALET BEKLEMİYORUZ”
“Bağımlı yargı olarak ilan ettiğimiz siyasi davalar maalesef İzmir’e de sıçramıştır” diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ensar Aytekin, “Biraz önce Tunç Soyer başkanımız ve Şenol Aslanoğlu başkanımızla birlikte gözaltındaki arkadaşlarımızla görüştük. Moralleri iyi sağlıkları yerinde. Buradan adalet bekliyoruz. Adaletin çıkacağını umuyoruz çünkü il başkanımız daha önce yargılandığı ve maruz kaldığı sorulara bir kez daha m aruz kaldı ama öncesinde aynı davadan beraat etmişti. Aynı sorular yeniden il başkanımıza soruldu ve aynı cevaplar verildi. Ben inanıyorum ki Türkiye’de bu sorunumuzu da millet seçimle, sandıkla aşacak. AK Parti iktidarından adalet beklemiyoruz, milletimizden adalet bekliyoruz. O adaleti inanıyorum ki milletimiz tez zamanda getirecektir” dedi.