CHP İzmir Milletvekili Bedri Serter, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’a sanayicilerin sorunları, organize sanayi bölgelerindeki sıkıntılar ve işsizliğin çözümü için neler yapıldığını sordu. Türkiye’de 10 milyona yaklaşan işsiz olduğunu belirten Serter, “Bu 10 milyona yaklaşan işsiz nerede, ne zaman ve nasıl iş bulacaklar. Bakanlığınız bu konuda ne yapıyor” dedi. Varank’ın Bakanlığın yıl sonu itibariyle 11 OSB ve 4 sanayi sitesini, 2021 yılında 16 OSB ve 5 sanayi sitesi projesini tamamlayacağını söylediğine dikkat çekerek, “Vatandaş laf değil, icraat bekliyor, iş bekliyor” dedi.

“Aşı çalışmaları ne oldu?”

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda sorunun çok, şeffaflığın ise çok az olduğunu belirten Serter, Sayıştay raporları ve kalkınma ajanslarının durumlarının bunun göstergesi olduğunu söyledi. Bakanlığın yerli aşı çalışmaları konusunda defalarca açıklama yapmasına rağmen bir gelişme olmadığını, aşının Almanya’da üretildiğini dile getiren Serter, “Bakanlığınız ve TÜBİTAK neden bu konuda eksik ve yavaş kaldı ve bugüne kadar yerli aşıya yapılan yatırım ne kadar oldu?” diye sordu. “Sanayici su sorununun çözümünü bekliyor” Pandemi ile beraber ihracatın gerilediğini, üretimin düştüğünü ifade eden Serter, bu dönemde organize sanayi bölgelerinin önem kazandığını kaydetti. İzmir’de 13 organize sanayi bölgesi olduğunu ve ziyaret ettiği OSB’lerde en büyük sorunun su olduğunun altını çizen Serter, “Sanayinin en kritik ihtiyacı “Su”. Sanayi Bölgelerinin yöneticileri isyanda “Baraj yapmayı istemek yerine fabrika yapmak isteseydik daha kısa zamanda yapardık, DSİ bize bürokrasi engeli yaratmaktan vazgeçsin” diyorlar. Bu sesi duyun Sayın Bakan! Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi, Yiğitler Barajının tamamlanmasını, Tire Organize Sanayi Bölgesi ise Demirköprü başta olmak üzere bölgeye su veren barajlara su takviyesi yapılmasını ve bölgeye su sağlayan barajlardaki suyun buharlaşmasının önüne geçilmesi için adım atılmasını bekliyor. Ayrıca Organize sanayi bölgeleri nakliye ve sigorta ücretlerinin ciddi bir maliyet oluşturduğunu ve bu noktada Bakanlığınızın acil ve somut desteğine ihtiyaç duyduklarını söylüyorlar sayın Bakan. Bu konularda artık harekete geçme zamanı gelmedi mi?” diye konuştu.

“Kaç meslek lisesi açtınız ?”

Sanayicinin en önemli sorunlarından birinin de nitelikli işgücü olduğunu anlatan Serter, 2015 yılında CHP’nin seçim beyannamesinde “Bütün Organize Sanayi Bölgelerinde mutlak meslek liselerinin olması hatta yatılı olmaları” vaadi olduğuna dikkat çekerek, “Sizin Bakan olduğunuz Temmuz 2018’den bu yana kaç Organize Sanayi Bölgesi içerisinde meslek lisesi kurulmuştur ve kaç gencimiz sanayide istihdam edilmiştir? Sormak istiyorum” dedi.

“Aliağa’daki Endüstri Bölgesi ne oldu?”

Aliağa’da 2019 yılında kurulduğu kamuoyu ile paylaşılan Endüstri Bölgesi ile ilgili de bugüne kadar atılan bir somut adım görmediklerinin altını çizen Serter, “Burayı da yine “kamulaştırma devam ediyor” diyerek yapamadık mı diyeceksiniz?” dedi. Elektrik ve doğalgaz maliyetlerinin sanayicilerin belini büktüğünü belirten Serter, enflasyon yüzde 10’larda seyrederken, elektrik maliyetlerinin yüzde 50 oranında artmasını anlayamadığını söyledi. Tarımın sanayi ile buluşmasının, ürünlerin katma değerinin daha da artmasının çok önemli olduğunu işaret eden Serter, sözlerini şöyle tamamladı: “Sanayi Bakanlığı olarak her bölgeye Kınık’tan Beydağ’a, Tire’den Menderes’e kadar her noktada Bakanlığınızın desteğiyle soğuk hava depoları ve kurutma tesislerinin kurulması ve en önemlisi modern sulama sistemlerinin oluşturulması elzemdir. Bu noktada sanayiciliği de düşünen çiftçilerimiz alenen destek görmek istemektedirler. İzmir OSB’lerin de su sorununu çözme noktasında hayati önem taşıyan Gediz Nehri için de atıksu arıtma projesini hayata geçirme noktasında bir adım atmayı düşünüyor musunuz?”