İzmir tarımsal üretim, ticaret ve ihracatta çiçekçilikten büyük gelir elde ediyor. Ancak son dönemdeki daralmaya korona virüs salgını (Kovid-19) da eklenince hem üretici hem de tüccar zor duruma düştü. Düğünlerin iptal olması ve cenaze törenlerinin de alışılageldiği gibi kalabalık şekilde yapılmaması nedeniyle rağbet görmeyen çiçekleri üretici tarladan söküp atmak zorunda kaldı. Tüccar ise kepenk kapatma noktasında.

‘ALAN OLMAYINCA…’

İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış Türkiye’de üretilen çiçeğin yüzde 65’ten fazlasının İzmir ve Ege Bölgesi’nden yapıldığını hatırlatarak, son dönemde salgın nedeniyle ilgi görmeyen çiçeklerin tarlalardan sökülmek zorunda kaldığını belirtti. Kış şöyle konuştu; “Çiçekleri alacak bir tüccar olmaması sebebiyle çiçek üreticimiz de ürünlerini tarladan toplamak yerine sökme yoluna gitti. Bu bir mecburiyet aslında… Sonuç olarak bir tarım işi yapıyor üretici ve bunun için belirli giderleri var. Her şeyden önce çiçekleri hasat edip hazır hale getirmesi bir eleman ihtiyacı doğuruyor. Buna lojistik ve pazarlama gibi giderleri de koymalısınız. Tüccar iş yapacak ki üretici de ürününü değecek bir bedele satsın. Dolayısıyla sadece İzmir değil tüm ülkede benzer tablo var.” Kentte odalara kayıtlı yaklaşık 400 çiçek satan dükkan bulunduğunu belirten Başkan Kış “Tabii ki bu resmi rakam, her hangi bir yere üyeliği, kaydı olmayan çok daha fazla çiçekçi var. Çiçekçilerin işi düğünler, cenaze törenleri, açılışlar olduğu sürece oluyor. Sektör tüm dinamikleriyle kan ağlıyor şu anda. Herkes verilmesi planlanan 20 bin lira krediyi alabilmek için çırpınıyor. Eskiden günde 100 liralık iş yapıyorsak bugün siftah dahi yapamadan dükkan kapıyoruz. Demek ki çiçekçilik sektörü Türkiye’de geçmişte yaptığı işin yüzde 10’nunu bile yapamıyor. Çok sınırlı bir alana hapsolmuş durumdayız. Birinin doğum günü ya da özel bir anı olacak. Birçok arkadaşımız benzer durumda. Ne dükkana gelen var ne telefonla arayan var şu sıralar. Dahası internet sitelerinden de her hangi bir iş akışı yok. Yani üreticisinden son satıcısına kadar herkes virüsten etkilendi. Önümüzde bir Anneler Günü var, mayısın ikinci pazarı biliyorsunuz. Esnaf bu güne bel bağladı. Bu süreçte biraz olsun piyasa hareketlenir diye umuyoruz” dedi. Kış, “İhracatımız da tamamen durmuş durumda. Biz çiçeğin sadece üretimini yapmıyoruz, ciddi bir ihracat kapasitesi vardı kentimizin. Başta Rusya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan olmak üzere çok sayıda ülkeye çiçek gönderiyorduk. Ancak ihracat da tamamen durdu. Dolayısıyla üreticinin ve tüccarın her yönden geliri durdu” diye konuştu.

‘DESTEK BEKLİYORUZ’

Başta Kısa Çalışma Ödeneği olmak üzere çeşitli desteklerin devreye girdiğini belirten Kazım Kış, destek bekledikleri söyledi. Kış, “Biz küçük esnafız. Arkadaşlarımızla kurduğumuz diyaloglarla görüyoruz ki hemen tüm esnafın en büyük sorunu ödenmesi gereken kira giderleri. Dükkanın kapısını açan müşteri yok ancak kiralar işliyor. Kredi seçenekleri devreye sokuldu. Devlet bankalarından kredi alabiliyoruz ya da var olan borçlarımızı erteletebiliyoruz. Ancak sonunda çok büyük faiz oranları ile karşılaşıyoruz. Bu sürecin ne kadar süreceği belirsizken alınan krediler nasıl ödenecek belli değil. Kira desteği başta olmak üzere pek çok konuda Hükümetimizin desteğini bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber