AK Parti Karşıyaka İlçe Başkanı İsmail Çifçioğlu, Karşıyaka Belediyesi’nin işçilerin ödemelerini geciktirdiğini ve TOKİ arazisini ihale ile 21 milyona alınırken, belediyeye ait kadın sığınma evinin ve sosyal yaşam kompleksinin maliyet nedeniyle işletilemeyip Büyükşehir Belediye’sine devredilmesini eleştirdi. Karşıyaka Belediye Spor kulübü ile ilgili olarak ise, “Seçim öncesi vaatlerinde kaldıracağını söylediği kulübün başkanı Sayın Cemil Tugay, kamuoyuna bilgi vermek için kulübe yapılan yardımlar neden açıklanmıyor?’’ dedi.

‘TAAHHÜT ETTİ AMA’

Tazminat ödemelerinin halen gerçekleşmediğini söyleyen Çiftçioğlu, “Özellikle Belediye Başkanı Cemil Tugay belediyenin maddi çizgisini ciddi şekilde aşağı çekmekte. Son 15 senedir Karşıyaka’nın belediye tarihinde ‘sosyal denge tazminatı’ adı altında ödenen maaş, memurlara gecikmeli olarak ödenmişti. O zaman bunun bir defa olacağını söylenmişti. Şuan 15 Aralık’ta yatması gereken tazminat ödemeleri halen daha gerçekleştirilemedi. Aynı zamanda Kent Arşivi işçilerinin belediyeden alacağı kesinleşmiş beş adet ikramiye bedelleri hala daha Karşıyaka Belediyesi tarafından ödenmemiştir. Cemil Tugay anlaştığı sendika ile şov yapmıştı. Tüm personellere yüzde 35 zam verdiğini açıklamıştı, bunu da sosyal belediyecilik anlamında, emek anlamında, işçilerin hakkını koruma kollama anlamında örnek belediyecilik olarak anlatmıştı. Kendi imzasıyla belediye işçilerine yüzde 35 zammı taahhüt etti ama bunu gerçekleştirmiyor. Popülist politikalar gerçekleştiriyor. Bunlarla alakalı tasarrufları nasıl kullanacak bilemiyoruz” dedi.

‘KİMSENİN GİRMEDİĞİ İHALE’

21 milyona satın alınan arazinin, belediyeyi ekonomik anlamda zora soktuğunu söyleyen Çiftçioğlu, “TOKİ ile alakalı İstanbul’da ihaleye girdi. TOKİ’nin kullanım hakkı belediyede olan ama TOKİ’nin arazisini kahramanlıkmış gibi 21 milyon bir rakam karşılığında satın aldığını ve ranta karşı durduğunu söyledi. Oysa perde arkasını hiç kimse bilmiyor. O ihaleye sadece Karşıyaka Belediyesi girdi. Hiç kimse o ihaleye girmedi. Hiç kimsenin girmemiş olduğu ihalede Belediye Başkanı, Karşıyaka Belediyesinin böyle bir ekonomik durumu mevcut iken belediyeyi 21 milyonluk taahhüt altında bıraktı. Bahsetmiş olduğu gibi rant ile alakalı bir durum söz konusu değil. Çünkü buranın imar planları ile ilgili değişikliği belediye yapacak. Burada bir algı yönetimi var. Belediyeyi zora soktuğunu düşünüyorum. TOKİ tarafından bu yer ilk defa ihaleye çıkartılmadı. En az birkaç kez ihaleye çıktı zaten, alıcı bulmadı. O zamanın Karşıyaka Belediyesi yeşil alan iken Mavibahçe’yi başkasına sattı. Alışveriş merkezi imar planı yapılarak kullanılıyor oysa ki yeşil alandı. Kapalı spor salonunun otoparkı olarak kullanılıyordu. Aklıma böyle bir örnek geliyor. Olmayan bir ranta dur derken, kendi mi rant oluşturmak istiyor? Maaşları ödeyemezken halen daha, söz ve vaatleri bulunan başkan 21 milyon neden bir arsaya veriyor?’’ açıklamasında bulundu.

‘DEĞERLERİ İŞLETEMİYOR’

Belediyeye ait Sosyal Yaşam Kompleksi ve Kadın Sığınma Evi’nin işletilemediğini ileri süren Çiftçioğlu, “Sayın Cemil Tugay Karşıyaka’nın değerlerini işletemiyor, bir bir elinden kaybediyor. Halkın vergileriyle Cevat Durak dönemi yapılmış sosyal yaşam kompleksi, yapıldığı dönem 8 milyona mal olmuştu, yüksek işletim maliyetinden dolayı Büyükşehir’e devretti. Karşıyaka’da yaşayan nüfus çok yaşlı, gençlere yönelik örnek bir sosyal belediyecilik anlayışını gerçekleştirebilirdi. Yine Cevat Durak dönemi yapılan kadın sığınma evi vardı. Zamanında belediye işletti. Yüzün üzerinde kadın burada hayata tutundu, sosyal anlamda pek çok değer üretildi. Yine yüksek işletim maliyet bedellerinden dolayı Sayın Başkan Tugay ben burayı işletemiyorum diyor. Bu başkanın yönetim kapasitesinin olmadığını gösterir. Sosyal belediyeciliğin özde değil, sözde kullanıldığını gösterir. Karşıyaka Belediyesi’nin 2020 yılındaki bütçesi 10 milyon lira, ama 21 milyona arsa alıyor. Belediye binasında gerçekleştirilen tadilat ile ilgili herkesin serzenişi var. İhale zamanında teslim edilmedi. Güven vermeyen bir belediyecilik anlayışı var” ifadelerini kullandı.

‘BİLGİ VERİLMELİ’

Karşıyaka Belediye Spor ile ilgili olarak konuşan Çiftçioğlu, “Aynı zamanda, Karşıyaka Belediye Spor ’un bir önceki dönemde kulüp başkanı Murat Beydi. Geride bıraktığımız süreçte başkan yardımcılığından aldı bir değişiklik yaptı ve Cemil Tugay kulüp başkanı kendisi oldu. Seçim öncesi vaatlerinde belediye sporu kaldıracağını söylemişti. Çünkü Karşıyaka’nın marka değeri Karşıyaka Spor Kulübü var aynı zamanda Karşıyaka Belediye Spor var. Bunların rakip olmaması gerekiyor. Entegre olması gerekiyor demişti. Hatta gerekirse kapatacağını vaat etmişti’’ diye konuştu. Kulübe yapılan bağışların açıklanması gerektiğini dile getiren Çiftçioğlu, “Bu kulübe, ciddi bağışlar var. 500 bin lira bir firma bu spora bir bağış yaptı. Firmalar ciddi şekilde bağış yapıyorlar. Yönetimde bulunan meclis üyeleri huzur hakkı alıyorlar. Bu kulübün 2019-2020 bütçesi ne kadar? 1 Nisan’dan bugüne kadar kimler bağış yaptı ve nerelere harcandı? 35 KSK 35 Audi araç vardı, araç kulübe aitti ve satıldı. Bu aracın parası belediye spora geldi. Ne yaptınız bu paraları? Belediye Sporu kamuoyunu bilgilendirme adına bilgi vermeli, çalışanlar huzur hakkı almamalı gönüllü çalışmalı. Kulübe yapılan yardımlar neden açıklanmıyor? Bir gemi eğer su alıyorsa o su alan delik bulunup, tadilat yapılmadığı sürece hangi kaptanı getirirseniz getirin o gemi batmaktan kurtulamaz. Belediyenin gemisinde su almaya devam ediyor” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber