Ege Telgraf, yerel yönetimlerin liderleriyle kentteki gelişmeleri yerinde inceliyor. ‘Arabada Başkan Var’ isimli yazı dizimizin konuğu olan İzmir’in eğitim, sağlık ve sanayi üssü Çiğli’nin başarılı Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmaları ve gelecek hedeflerini anlattı. Başkan Gümrükçü, Ege Telgraf Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aylin Suphandağlı, Yazı İşleri Müdürü Aycan Suphandağlı ve muhabir Yağmur Daştan’ın sorularını samimiyetle yanıtladı...

Göreve geldiğiniz günden bu yana yaklaşık üç yılı geride bıraktınız. Bu süreyi nasıl geçirdiniz?

Üç yıl gerçekten çok yorucu geçti. Gelişmekte olan, henüz inşa halindeki bir ilçe Çiğli. Birçok noktada geçmişten gelen sorunlarımız var. Bu sorunların teknik olarak çözülmesi mümkün ama kolay da çözülemiyor. Çünkü birçok bileşenleri var. Baktığımızda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile başlayarak, bakanlıklar düzeyinde yapılacak çalışmalar ve vatandaşla uzlaşı gereken konular. Hepsi zaman alıyor. Öncelikle üç yıl içinde bu konular üzerinde yoğunlaştık. Çiğli’nin sorunları nedir, bunları nasıl çözeriz noktasında çalışmalar yaptık. Bu sorunları çözebilmek için öncelikle belediyenin kurumsal kapasitesi olması gerektiğini düşündük ve sorun çözebilme yeteneğimizi geliştirdik. Bugüne kadar ‘olmaz’, ‘yapılamaz’ denilen işlerin çözümünün mümkün olduğunu gördük. Mahalle toplantıları yaparak halkın taleplerini de dinledik. Çiğli Belediyesi’ni devraldığımızda yaklaşık 100 değişik konuda hizmet veriliyordu. Bu hizmetleri vatandaştan aldığımız talepler doğrultusunda artırdık ve 7 ila 8 tane ek müdürlük kurduk. Örneğin, 8 daldaki spor branşımızı 30’a çıkardık. Sosyal yardımlarda verdiğimiz hizmet sayısı 5’ti, 25’e çıkardık. Şu anda 300’e yakın konuda hizmet veriyoruz. Dolu dolu geçen bir üç yılı geride bıraktık. Bu üç yılın sonunda birçok noktada geçmişe göre kapasitesini iki katı artırmış ve ulaştığı kişi sayısını 10 binlerin üzerine çıkarmış, hala eksikleri olsa da bu eksiklikleri günden güne kapatan bir Çiğli Belediyesi oluşturduk. Geride kalan eksiklerimizi de 2022 süreci içinde gidererek sonlandırmayı ve önümüzdeki yıllarda da yeni çalışmalara imza atmayı hedefliyoruz. bayrakli-cocuklar-icin-lanzarote-sozlesmesini-imzaladi

Çiğli çok fazla göç alan bir bölge, değil mi?

Her yıl 5 ila 10 bin arası yurttaşımız Çiğli’ye ikametini alıyor. Bunun dışında başta üniversite öğrencilerimiz olmak üzere birçok yurttaşımız burada oturduğu halde ikametini taşımıyor. Dolayısıyla fiiliyatta 250 bini aşan bir nüfusa sahip olduğumuzu söyleyebiliriz ama resmi nüfusumuz 210 bin. Göreve geldiğimizde 195 bin kişilik bir nüfusumuz vardı. Üç yıl içinde ortalama 15 bin kişi daha arttık.Burası bir eğitim kenti. O yüzden de eğitim camiasında çok isme ev sahipliği yapıyoruz. Benim de hikayem odur. Annem ve babam Bergama’da otururken, Çiğli’de yapılan bir kooperatiften ev sahibi olmuşlar. Orta gelirlilerin ev sahibi olabileceği bir alan olarak görülen Çiğli, geçmişte de bugün de eğitimcilerin göz önünde tuttuğu bir ilçe. Bunun dışında özel okul ve kreşlerimizle hakikaten bir eğitim kenti olduğumuzu söyleyebilirim. Şu anda Çiğli’de 20’nin üzerinde özel okul ve bir o kadar da özel kreş var. Şu anda Çiğli’de iki ayrı üniversiteye sahibiz.

Eğitimin yanında Çiğli için ayrıca ‘sağlık üssü’ diyebilir miyiz?

Çiğli’de yürüyerek bile gidebileceğiniz sayıda hastanemiz de var. Çok yakında tramvay da gelecek. Hem eğitim hem de sağlık ihtiyacını kolay bir ulaşımla vatandaşımız giderebilecek.

Bu kurumlarla belediye arasındaki iş birliği ve diyaloglar ne durumda?

Çiğli’de bu dönem her kurum, kuruluş ve meslek gruplarıyla temas halinde olmaya özen gösteriyoruz. Mesela, geçtiğimiz haftalarda bankacılarla toplantı yaptık. Bugüne kadar yerel yöneticilerin ilçesinde bulunan bankacılarla buluştuğunu görmedim. Okul müdürleriyle, hastane sahipleriyle sürekli buluşmalar gerçekleştiriyoruz. İlçemizde bulunan her toplumsal kesimle ilişkilerimizi iyi tutarak ortak akılla kentin geleceğine yön veriyoruz.

Daha önce sizi siyaset sahnesinde çok gördük... Bu üç yıl, belediye başkanlığı size neler öğretti?

Daha sabırlı olmayı öğretti. Sonuçta hayat bir mücadele. Bir şeyleri değiştirmek de emek istiyor. Emeğin, disiplinin ve sabrın önemini bu sürede daha da öğrendim. Belli başlı konular var ve bunları çözebilmek için sadece bilgi, birikim, deneyim yetmiyor. Belediye başkanı olmadan önce politik duruşu olan, bir siyasi partiyi temsil eden insanlardık. Millet İttifakı’nın ortak adayı olmamız sebebiyle hem de kamu kurumu olarak bütün halkı kucaklamamız gerektiği bilinci ile parti kimliğimizin dışında Çiğli’de yaşayan 200 binin üzerindeki vatandaşımızın dertlerini dinleyen, sorunlarına çözüm üretmeye çalışan, onları siyasal kimlikleriyle değil de; yurttaşlık ekseninde kucaklayan bir noktaya gelmek öğrendiğim konular arasında... Bir siyasi partiyi temsil etmek kolay ama her türlü yurttaşı kucaklayıp onların sorunlarını dinlemek daha zor. Ancak yaptığımız görev bunu gerektiriyor. Bu geçiş kolay değil, herkes de yapamaz. Önemli olan sürdürebilirlik. Bu iş bazen taktik olarak yapılır, bazen samimiyetle kucaklanır. Biz samimiyetle kucaklamayı seçerek Çiğli’de birlik ve beraberlik yarattık. Bugüne kadar yaptığımız hizmetlerin kalitesi de bu samimiyetle kurduğumuz ortak akıl... cigli-projeler

Biraz da projeler... Yerel yönetimler denildiğinde aklımıza gelen ilk şeylerden biri kentsel dönüşüm. Çiğli’nin kentsel dönüşüm yolculuğu ne durumda?

Çiğli imar problemleri olan bir ilçe. Gecekondu yapılaşmamız da yoğun. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, 2019 yılının kasım ayında çöp tesisini açmaya geldiğinde, geçerken camdan baktı ve ‘Senin burada kentsel dönüşüm yapman lazım’ dedi. Dolayısıyla ilçemizde dönüşüm, çok somut görünen bir ihtiyaç. Ne yazık ki geçmişten bugüne çok yol alınamamış. Güzeltepe Kentsel Dönüşümü 2013 yılında karara bağlanmış, geçtiğimiz eylül ayında görüşmelere başlayabildik. Bu süreçler kolay da değil. Çiğli’nin tamamı için çalıştığımız bir model önerisi var. Bunu da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin gündemine yakın bir zamanda getireceğiz. Odak olarak da Ataşehir ve Köyiçi Mahallesi’ni belirliyoruz. Balatçık Dağ Mahallesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaptık. Dolayısıyla plan eliyle bir dönüşüm çalışması başlatıyoruz. Mart ayında karara bağlayıp kent gündemine taşıyacağız. 2022 yılında çözülecek sorunlardan bir tanesi de kentsel dönüşüm başlığı.

Biraz da ilçenin tarım değerlerinden bahsedelim. Enginar, bakla, balıkçılıkta topan kefal ve Kaklıç Ekmeği marka olabilir mi?

Balatçık’da geçmişte tarım çok meşhurmuş; buradan Bostanlı’ya kadar tarım yapılıyormuş. Bugün ilçede çok büyük bir yer kalmadı. Belediye olarak bir karar aldık ve hala ekilebilen arazileri koruma adına adımlar attık. Geçtiğimiz yıl Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurduk. 80’nin üzerinde kayıtlı çiftçinin olduğu, balıkçılık ve hayvancılığın devam ettiği bir bölge Çiğli. Baklası, enginarı, topan kefali, Kaklıç ekmeği ile birçok ürünümüz var. Enginar ve bakla ileride coğrafi işaret alabilecek düzeyde. Mahallelerde kadınlarımızı alıp İzmir Tarım Merkezi’nde eğitimler vereceğiz.

Çiğli bir turizm kenti olabilir mi?

Birçok doğal güzelliği barındırıyoruz. 300’e yakın kuş türü, 30 bin filamingoya ev sahipliği yapıyoruz. Çamaltı Tuzlası ile ülkedeki tuz üretiminin 3’te 1’ini sağlıyoruz. Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı Çiğli’de. Aynı zamanda doğal güzelliği bozulmamış, kent merkezine en yakın noktalardan biri olan Kaklıç ve Sasalı da var. Kaklıç’ı bir kültür ve sanat köyü haline getirmek için çalışıyoruz. Bunların yanı sıra, bir tanesi çöpün içinde olmak üzere iki tane antik kentimiz var; Sillion ve Leukai. Leukai’nin, Bergama kralına karşı tarihte yapılmış ilk köle isyanını içeren bir hikayesi var. Sportif bir faaliyetle kazanılmış tek yer Çiğli. Aliağalılar ve Urlalılar, ‘Önce kim varırsa bölgeyi o alır’ diye bir yarışa girişiyor. Bunun gibi birçok hikayeyi barındırıyoruz. Aynı zamanda bakla ve enginar gibi çeşitli festivaller yapılabilecek bir ilçeyiz.

İlçeyi denizle buluşturma gibi bir hedefiniz var mı?

Turizm boyutunun içinde yat çalışmalarına da merak saldık. En uzun sahillerden birine sahibiz ve Çiğli’nin denizle buluşması da hayalimiz. Büyükşehir ile beraber birer tekne alıyoruz. Kuş Cenneti, Dalyan ve Tuzla bölgesini denizden turizme açacağız. Su sporlarının büyük bir kısmını da ilçemize taşıyacak ve bu sene Çiğli’de denizle kucaklaşacağız. Tamvay Köprüsü de Çiğli’nin denizle buluşmasını sağlayacak. En büyük ihtiyacımız Bostanlı’daki gibi bir sahil şeridi. Bakanlık düzeyinde gerekli girişimlerde bulunduk. En kısa zamanda Çiğli’nin denize sıfır bir rekreasyon alana kavuşmasını istiyoruz. Birkaç ay içinde müjdeli haberler alabiliriz. Bu yıl bizim 30’uncu yılımız. 2022 Çiğli için değişimin habercisi. Bu yıl şeytanın bacağını kıracağız!

Çiğli Tramvayı’nı hepimiz merakla bekliyoruz. Son durum nedir?

Tramvayın köprü imalatı tamamlanmak üzere, iki ay içinde biteceğini düşünüyorum. Tramvayın yapılması bizim için çok önemliydi. İmalatın yüzde 43’ü bitmiş durumda. Firmanın yıl sonuna kadar teslim süresi var. 2022 bitmeden Çiğli Tramvayı bitmiş olur. Sonrasında vagonların getirilmesi ve deneme sürecinin ardından sanıyorum ki gelecek sene bu zamanlarda tramvayı kullanıyor olacağız. Sanayi bölgesi, üniversite ve hastaneye ulaşımı kolaylaştıracak. Kentin beş yıllık trafik sorununun çözülmesini sağlayacak ve Çiğli’nin de üzerinden büyük bir yük alacak bu önemli ve çevreci ulaşım aracını dört gözle bekliyoruz. cigli-ziyaret

Uzaya çıkan ilk belediye...’

İlk durağımız Astronomi, Uzay ve Havacılık Kampüsü... Çocukları bilim ve teknolojiyle buluşan tam donanımlı bir kampüs hazırlandıklarını aktaran Gümrükçü, “Çiğli’nin bir havacılık tarihi var... Kaklıç Havalimanı’nın yeniden açılmasını istiyoruz. Astronomi, Uzay ve Havacılık Kampüsü’nü de bu talebi canlı tutmak için açıyoruz. Burada çocuklar her şeye dokunabilecek. Uçaklı Park’taki uçağımızı bu alana getireceğiz ve ziyaretçilerimiz kokpite girebilecek. Planetoryum ile uzayı seyre dalabilecekler... Uzaya çıkalım istiyoruz. Çiğli Belediyesi olarak belki de uzaya çıkan ilk belediye olabiliriz...” dedi.

Sporun nabzı  burada atacak’

İkinci durak Cumhuriyet ve Demokrasi Parkı... Toplam beş mahalleye hizmet veren bu parkla ilgili gelişmeleri aktaran Gümrükçü, şu ifadeleri kullandı: “Bu parkı daha yaşanabilir hale getirelim istedik ve içindeki spor olanaklarını da değerlendirerek alanı gençlik ve spor merkezi hayal ettik.Çocuklarımıza bilardo eğitimi vereceğiz. Havuzumuz da tamamlandığında burası birçok branşta başarılı sporcular yetiştirecek bir merkez haline gelecek .”

Her mahalleye bir sosyal tesis’

Üçüncü durağımız Alyans Salonu. Geçmişte düğün salonu olarak kullanılan bu alanı kültür merkezi haline getireceklerini aktaran Başkan Gümrükçü, “Her mahalleye bir sosyal tesis yapacağız. Harmandalı’da tesisi ve bölgeyi tamamlayan bir de meydan çalışmamız olacak. Bu alanda konserler, söyleşiler, düğünler yapabileceğiz. Bölgenin ciddi bir ticari alan eksikliği var, bu ihtiyaç da karşılanacak. Yine beş mahalleye hitap edecek bir yaşam merkezi oluşturacağız.

Harmandalı denilince akla gelen ilk şey çöp. Bu sorunu nasıl halledeceksiniz?

Menderes’te yapılan tesis sonrası büyük bir rahatlama olacak. Bu ay ÇED raporlarının tamamlanacağını düşünüyoruz. Hatta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer de sivil toplum örgütlerinden destek istedi. Geçtiğimiz süreç içinde atılan adımlar nedeniyle koku çok azaldı. Yazın her gün kokan çöp eskisi gibi kokmuyor. Sinek problemini de hallettik.

Son olarak, Ege Telgraf okurlarına bir mesaj alabilir miyiz?

Güzel bir yolculuk oldu. Ege Telgraf ailesine, okurlarına teşekkürü bir borç biliyoruz. İzmir’in önemli bir değeri Ege Telgraf, sonsuza kadar yaşasın! YAĞMUR DAŞTAN / ÖZEL HABER