Çiğli Belediyesi'ndeki yaşanan toplu iş sözleşmesi çıkmazı nedeniyle grev kapıya dayandı. İş yavaşlatma eylemine başlayan belediye çalışanları grev kararını belediye kapısına asarken Çiğli sokaklarında birikmeye başlayan çöpler ekipler tarafından toplandı. Başkan Utku Gümrükçü, “Çöplerin toplanamaması gibi bir durum yok” dedi. Çiğli Belediyesi şirketi ÇİBEL A.Ş.'de 860 işçiyi yakından ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde belediye ile sendika arasında uzlaşmaya varılamadı. Çiğli Belediyesi önünde toplanan ÇİBEL işçileri sloganlar attı. Arabuluculuk sürecinin de tamamlanması ile grev gündeme geldi.

YÜZDE 22 ZAM TEKLİFİ

Yaşanan süreç ve son gelişmelerle ilgili bilgi veren DİSK Genel İş Sendikası İzmir 8 No'lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gümüştekin şunları söyledi: "Çiğli Belediyesi'nde toplu iş sözleşmesi görüşmeleri bu yıl ne yazık ki gecikmeli olarak başladı. Pandemi sürecinin de etkisiyle Ocak ayında başlayacak süreç Mart ayında alınan kararla Temmuz'a ertelenmişti. Temmuz ayında belediye yetkilileri ile başladığımız görüşmelerde son olarak bizlere yaklaşık yüzde 22 oranında zam teklif edildi. Son iki gündür de sesimizi duyurmak amacıyla iş bıraktık. Süreç sancılı olduğundan ötürü haliyle işçiler de tepkili. Aslında toplu iş sözleşmesi bitirilemeyecek durumda değil. Biz masa başında sözleşmenin bitmesinden yanayız. Belediyenin bizlere sunduğu rakamlar ile taleplerimiz arasında çok büyük bir fark yok. Tüm işçilere bin liralık bir ücret zammı, yani toplamda yüzde 25'lik bir zam istiyoruz. Belediyenin bu süreçte gelirlerinin düştüğünü ve pandeminin bütçesini kötü etkilediğini biliyoruz. Ancak, hem pandemi, hem de ülkemizde yaşanan ekonomik krizin sorumlusu işçi değildir. Yaşananlar işçiyi yoksullaştırdı. Krizden, zamlardan etkilenen asıl kesim işçiler oldu. Biz de işçinin bu kayıplarının telafi edilecek bir düzeye getirilmesini istiyoruz. Ücretlerin ekonomik koşullara göre iyileştirilmesi ve masa başında iş barışının sağlanmasından yanayız. İşçimiz zaten mağdur durumda. Pandemi nedeniyle 9 aydır zam bekliyoruz. Toplu sözleşme 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacaktı. Dolayısı ile çalışanlar toplu sözleşmeyle birlikte bir maaş farkı alacak ve 860 işçiye 9 aylık geriye dönük ödeme yapılacak. Keşke pandemi olmasaydı, bu toplu iş sözleşmesini masa başında bitirip imzaları atabilseydik. Biz Çiğli sokaklarını süpürüyor, çöpleri topluyor, park ve bahçeleri güzelleştiriyor ve ilçedeki daha birçok temel hizmeti yerine getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Çiğli'nin emekçileri yaşanan bu ekonomik krize ezdirilmesin. Neredeyse yıl sonuna gelinmesine rağmen 9 aydır zam ve sosyal haklarında hiçbir iyileştirme alamayan ÇİBEL işçisinin sabredecek tahammülü kalmadı. ÇİBEL işçileri, bu haklı talepleri, 2 gündür yapılan iş bırakma eylemiyle ortaya koymuştur. Bu eylem bir uyarıdır, herkes üzerine düşen mesajı almalıdır. ÇİBEL işçileri olarak işvereni, toplu sözleşme masasında taleplerimizi karşılamaya davet ediyoruz. Aksi takdirde greve çıkacağımızı ilan ediyoruz." diye konuştu.

“ÇÖPLER TOPLANIYOR”

Öte yandan iş bırakma nedeniyle ilçede Kasaplar Meydanı ve çevresi başta olmak üzere bazı noktalarda çöplerin birikmeye başladığı görülmüştü. Bu durum vatandaşın tepkisine neden olurken, belediye yönetimi olaya el koyarak çöpleri toplattı. Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Çöplerin toplanamadığı konusu nereden çıktı. Çöpler toplanıyor” diye konuştu. Erman Şentürk - Fotoğraf:AA