Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, ülkesinin ABD ile olan ilişkilerinde gerilimi azaltmayı ve işbirliğini geliştirmeyi amaçladığını belirtti. Pekin’de, uluslararası ekonomik örgütlerin başkanları ve direktörleriyle bir araya gelen Şi, ticaret ve bilim teknik savaşlarının, tarihin ve ekonominin eğilimlerine ters olduğunu ve kazananı olmayacağını söyledi.
"TARİFE SAVAŞLARI EKONOMİNİN EĞİLİMİNE TERS"
Şi Cinping, Çin’in dışa açılma ve kalkınma kazanımlarını dünya ile paylaşmaya devam edeceğini belirterek, “Tarife savaşları, ticaret ve bilim teknik savaşları tarihin eğilimine ve ekonominin tersidir, bunların kazananı olmaz,” dedi. Şi, ülkesinin ABD ile diyaloğu sürdürmeyi, işbirliğini genişletmeyi ve mevcut farklılıklarını yönetmeyi istediğini vurguladı.
ÇİN'İN EGEMENLİK VE GÜVENLİK VURGUSU
Devlet Başkanı Şi, Çin’in egemenliğini, güvenliğini ve kalkınma çıkarlarını kararlılıkla koruyacağını ifade etti. Çin, kendi iç işlerine odaklanmaya devam edeceğini ve dünya ile daha fazla işbirliği yaparak küresel kalkınmaya katkı sunmayı sürdüreceğini dile getirdi.
Şi Cinping’in açıklamaları, ABD’nin 47. Başkanı seçilen Donald Trump’ın, 6 Aralık’ta NBC televizyonuna verdiği röportajda, Çin lideri ile üç gün önce görüştüğünü açıklamasının ardından geldi. Trump, görüşmenin içeriğine dair detay vermemişken, Pekin yönetimi de görüşmeyi doğrulama ya da yalanlamaktan kaçınmıştı.
YENİ TİCARET SAVAŞINA HAZIRLIK MI?
Şi’nin açıklamaları, Çin’in ABD ile ilişkilerde gerilimden yana olmadığını ancak Çin’e yönelik eylemlerine karşılık vermeye hazır olduğunu gösteriyor. Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasıyla birlikte, iki ülke arasında yeni bir ticaret savaşının başlayacağı öngörülüyor. Trump, seçim kampanyasında Çin’den ithal tüm ürünlere yüzde 60’a kadar gümrük vergisi getireceğini açıklamıştı. Başkanlık görevine başlamasının ardından ise, Çin’den ithal ürünlere başlangıçta yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini belirtmişti.
ÇİP ÜRETİCİSİ NVİDİA’YA SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Çin, ayrıca geçtiğimiz günlerde ABD’li çip üreticisi Nvidia hakkında, tekelleşme karşıtı düzenlemeleri ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma başlattı. Bu adım, Başkan Joe Biden yönetiminin Çin’e yönelik teknoloji sektöründeki ihracat kısıtlamalarına karşı bir tepki olarak yorumlanıyor.
TİCARET SAVAŞININ TARİHÇESİ: TRUMP’IN DÖNEMİ
ABD ile Çin arsındaki ticaret savaşı, 2018’de dönemin Başkanı Donald Trump’ın, Çin’den ithal edilen çelik ve alüminyum ürünlerine ek gümrük tarifesi getirmesiyle başlamıştı. Bunun ardından, taraflar karşılıklı olarak gümrük tarifelerini artırarak, yüz milyarlarca dolarlık dış ticaret alışverişinde tırmanan bir süreç yaşandı.
2019’da taraflar, ticari anlaşmazlıkları geçici olarak askıya almaya karar verirken, 2020’de ise “Faz 1” olarak adlandırılan bir anlaşma imzalanmış ve gümrük tarifeleri konusunda bazı düzenlemelere gidilmişti.