Adana, Çukurova’nın tüm bereketiyle sarıp sarmaladığı, Akdeniz Bölgesi’nin ticaret ve kültür merkezi ve Türkiye'nin altıncı büyük metropolü. Adana, Mersin, Osmaniye ve Hatay’ı da kapsayan coğrafi, ekonomik ve kültürel bir bölge olan Çukurova'nın merkezinde bulunuyor. Pek çok etnik kültürün bir arada yaşadığı kentte, merkezde olduğu kadar çevresinde de gezilecek pek çok yer bulunuyor. Avrupa ve Orta Doğu coğrafyası arasında önemli bir geçiş güzergahı olan Adana’da gezilip görülmesi gereken pek çok yer var. Adana’dan Tarihi İpek Yolu’nun geçiyor olması ani tarihsel birikim yönünden zengin kılmış. Bu yüzden köprü, cami, kervansaray, han, kilise ve kale gibi tarihsel izleri şehrin her bir yanında dağılmış. Toros Dağlar ile Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin doğal güzellikleri ve lezzetli yemekler de eklendi mi Adana gidilmesi gerek bir rota oluyor.

GEZİLECEK YERLER

Adana gezilecek yerler arasına, Büyük Saat Kulesi ve farklı bir atmosfere sahip Kazancılar Çarşısı’nı mutlaka eklemek gerekiyor. Bir zamanlar başkenti olduğu Ramazanoğulları Beyliği'nden kalma Ramazanoğulları Konağı sadece şehrin değil dünyanın en kadim konutlarından biri olarak Adana gezilecek yerler listesinde. Ramazanoğulları Camii veya diğer adıyla Adana Ulu Camii, 1541’de inşa edilmiş ve Selçuk ve Memlük tarzını yansıtıyor. Seyhan Nehrinin hemen yanı başındaki Adana Merkez Parkı’nda yer alan Adana Merkez Sabancı Camii hem Türkiye’nin hem de Orta Doğu’nun en büyük camisi olarak görülmeli. 1700’lü yıllara tarihlenen Yeni Camii de görülmesi gereken yerler arasında. Dünyanın araç trafiğine açık en eski köprüsü olan Taş Köprü, Adana’nın simge yapılarından biri. Roma dönemi yapısı olan 14 gözlü etkileyici Taş Köprü şehrin Seyhan ve Yüreğir ilçelerini birbirine bağlıyor. Şehrin içinde doğal güzelliği yaşatan Seyhan Nehri, fotoğraf çekmek için de şehrin ideal noktalarından birisi. 1924’te açılan ve Türkiye’nin en eski 10 arkeoloji müzesinden olan Adana Arkeoloji Müzesi görülmeli. Ayrıca tarihe meraklı olanlar Adana Etnografya Müzesi, şehrin kültürel hayatına renk katan Atatürk Müzesi ve Tarihi İpek Yolu üzerindeki Misis Mozaik Müzesini ziyaret etmelerinde fayda var. Tarihsel mirasa ilgi duyanlar Misis ve Karasu antik kentlerini ziyaret edebilir. Çukurova bölgesinin en eski yerleşimi olarak bilinen Tepebağ Höyüğü de listeye eklenebilir. Tepebağ çevresi yöre mimarisini en iyi yansıtan semtlerden. Akdeniz kıyıları boyunca uzanan Yumurtalık ve Karataş’ta yer alan plajlar ziyaretçilerin tatil ihtiyacını karşılayacak nitelikte. Bir festivaller şehri olan Adana’nın ünlü Altın Koza Kültür ve Sanat Festivali, Devlet Tiyatroları Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali, Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı, Adana Lezzet Festivali bunlardan bazıları. Son derece gelişmiş ve modern bir kent olan Adana, binlerce yıllık tarihin kalıntıları olan antik kentleri, özgün mimarisi, güzel doğası, enfes mutfağı, değerli müzeleri ve avantajlı konumuyla cazip bir seyahat rotası.

NASIL GİDİLİR?

Ulaşım bakımından oldukça avantajlı olan Adana'ya havayolu, demiryolu ve karayolu ile ulaşmak mümkün. Şakirpaşa Havalimanı ile çevre illerden Mersin’e ve Osmaniye’ye de ulaşım çok kolay. Merkezden Adana Şakirpaşa Havalimanı’na ulaşmak için otobüs, taksi, minibüs ve araç kiralama seçeneğiniz var. HAVAŞ otobüsleri ise havalimanından Osmaniye ve Mersin, Tarsus yönüne seferler düzenliyor. Adana Büyükşehir Belediyesi’nin, haftanın 7 günü sabah 06.00-23.00 saatleri arasında 135 no’lu otobüsler ile havalimanına ulaşım mümkün. Dilerseniz, havalimanına taksiyle ulaşım için şehir merkezinde yer alan pek çok taksi durağından birini tercih edebilirsiniz. Bir diğer alternatif de şehir merkezinde yer alan pek çok araç kiralama firmasından araç kiralamak. Adana Havalimanı’ndan Osmaniye, Tarsus ve Mersin güzergahında seferleri bulunan HAVAŞ otobüslerine binerek yol üzerinde inmek de mümkün.