İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarihi Kemeraltı çarşısı için büyük önem taşıyan altyapı projesinde bir kez daha düğmeye bastı. Bir önceki yüklenicinin çekilmesi nedeniyle yeniden ihalesi yapılan 1. Etap Kuşaklama Altyapı Projesi sayesinde aşırı yağışların Kemeraltı’nda baskınlara yol açması önlenecek. 7 ayda tamamlanması planlanan proje kapsamında bölgedeki içme suyu ve atıksu hatları da iyileştirilecek. Kemeraltı’na yeni bir soluk kazandıracak proje hakkında açıklamalarda bulunan Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, projenin umut vaat edici olduğunu söyledi. Kemeraltı’nın yeni bir vizyona sahip olması gerektiğinin altını çizen Başkan Girgin, “Topyekün bir çalışma içine girmeliyiz” dedi. Daha önce şartlar ve piyasa koşullarından ötürü maliyet artınca birinci kuşaklama hattının yarım kaldığını belirten Girgin, “Tabii ki bu bölgeyi su basmasının en büyük nedenlerinden biri Eşrefpaşa’dan gelen yağmur suyu. Bu suyun altyapı düzenlemesiyle birlikte toplanıp Kemeraltı’na zarar vermeden atılması lazım. Mevzubahis proje tam da buna yönelik. Eşrefpaşa’dan başlayarak Çankaya’ya kadar olan aksta Kemeraltı’na da Kestelli bölgesinden dahil olacak proje ile bu suyun atılması planlanıyor. Projenin ikinci etabına Kemeraltı’nın ana cadde ve ara sokakları dahil olacak. Birinci etap tamamlanmadan Kemeraltı’nın ne ana caddelerine ne de sokak aralarına giremezler. Öncelikle büyük kuşaklama çalışması tamamlansın arkasından da çok hızlı bir şekilde diğer bölgelerde çalışmalar yapılsın. Bizim için en önemli olan ana artel ve ara sokaklardaki sorunun çözülmesi. Çünkü bugün dahi İZSU gelip Kemeraltı’nda küçük bir patlağı onarmak için makinelerini getirdiği an daha birçok yerde çeşitli patlakların olduğu ortaya çıkıyor. İnşallah, ikinci etabı da bir an önce görürüz ve milli servetimize sahip çıkmış oluruz. Bu adımı çok olumlu ve umut vaat eden bir adım olarak değerlendiriyoruz” dedi.

‘MOTİVASYON’ VURGUSU

“Hayallerimiz var. Bu hayallerin gerçekleşmesi için şartların örtüşmesi lazım” diyerek konuşmasını sürdüren Girgin, “Elimizde olmayan nedenlerden dolayı henüz tüzük değişikliğini yapamadık. Önümüzdeki ay yapmak istemiştik ama Dernekler Masası İl Müdürlüğü süreyi 10’uncu ayın sonuna kadar süreyi uzattı. Hem kendi içimizdeki sorunları çözmek hem de Kemeraltı’nın yüzünü güldürmek için emek sarf ediyoruz. Aslında bakarsanız şu anda Kemeraltı için konuştuğumuz her sorunun yıllar öncesinden çözülmesi gerekiyordu. Bugün bunları konuşuyor olmamız bile çok büyük bir ayıp. Bunu onun ya da bunun hatasıdır diye söyleyip işi kişiselleştirmenin de bir anlamı yok. Ancak sorunlar üst üste binmiş ve yumak haline gelmiş. Bu sorunların çözümü ilk önce pandeminin seyrine sonrasında ise ülke ekonomisinin işleyişine bağlı. Esnaf kredileri öteleniyor. Şu anda baktığımızda bu konu pozitif olarak görülebilir ancak ileride kredilerin nasıl ödeneceği ve Kemeraltı esnafının nasıl para kazanacağı henüz bilinmiyor. Her şey insanın cebindeki paranın ihtiyacını sokakta görmesinden geçiyor. Kemeraltı da bundan bir şekilde nemalanmak zorunda. Bizler bir şekilde motivasyonu da yüksek tutmak zorundayız. Her gün ‘öldük’, ‘bittik’ demek de yanlış olur. Böyle olursa kendi ayağımıza sıkarız. Umudumuz var, esnafa yakışacak şekilde umutlu bekleyişimizi sürdürüyoruz” ifadelerini kullandı.

ESNAFA ÇAĞRI VAR!

İzmirliler’in esnafa büyük bir tevazu gösterdiğini ve elinden geldiğince sahip çıktığını söyleyen Başkan Girgin, bu konuda duyarlı bir kente sahip olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Uzun yıllardır AVM’lerden değil yerel esnaftan alışveriş yapılması konusunda çağrılar yapılsa da artık içinde bulunulan konjonktürde esnafın da AVM’lerle yarışacak derecede kaliteli ürün satması gerektiğinin altını çizen Girgin, “Bizler vatandaşın istediği tarzda ürünler sunarak elimizdeki ürünü pazarlayabilmeliyiz. Artık yeni bir şeyler söylememiz lazım. 16 yıl önce derneğimizi kurduğumuzda AVM’lere karşı olduğumuzu söyleyebiliyorduk. Şu anda ise bunu çok fazla söyleyemiyoruz çünkü ticaret, satış politikası ve müşteri beklentisi tamamen değişti. Tabi onlara verilen her hakkı biz de istiyoruz ama önce bizim o masaya oturacak gücü kazanmamız gerekiyor. Müşteri aradığı ürünün olduğu yeri tercih ediyor. Aynı kaliteyi Kemeraltı’nda da sağlamak zorundayız. Müşteri geldiğinde ‘Abla, almayacaksan dokunma’ deme şansımız yok. Alışveriş merkezlerindeki satış politikaları, müşterinin isteği neyse bu konuyu ciddi bir şekilde irdeleyip esnafımızı bu doğrultuda yönlendirmek zorundayız. İstediğimiz kadar yolları, kanalizasyonları yapalım, binaları süsleyelim… Kendimizi yenileyip farklı bir vizyon edinmezsek başarılı olamayız. Tabi bu da bir süreç gerektiriyor. Bu sürece dayanacak olanlar kazanacaktır. Kemeraltı’nda bir değişim olması kaçınılmaz. Bu değişim de artık başladı. Altyapı başta olmak üzere problemlerin çözümü Kemeraltı insanının da kendini yenilemesinden geçiyor. Ben her zaman hala 50 ya da 100 yıl önceki esnaflığı yapmanın mümkün olmadığını söylüyorum. Önemli olan o ahiliği, kültürü koruyup yeni vizyona sahip üretmemiz lazım” dedi. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Kemeraltı’nın kalıcı liste hedefini hatırlatarak sözlerini sürdüren Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Girgin, “Kimsenin yadsıyamayacağı bir tarihimiz var. Havraları, sinagogları ve camileri ile pazarlanabilecek bir kültürümüz var. Çok iyi irdelenmesi ve topyekun bir eğitim dönemine girilmesi gerekiyor. Bina ve altyapı çalışmalarıyla birlikte 3 ila 5 yıl sonrasına hazırlıklı olmamız lazım. Amaç esnafımızın kazanması, İzmir’in kazanması. Esnaf kendine yatırım yapmadığı sürece başarılı olamayız. Altyapıyı altından da yapsak bir yere varamayız” diye konuştu. Yağmur Gülü