Tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs (Kovid-19) salgını, uluslararası ticaret ve üretimi geçici olarak da olsa durma noktasına geldi. Virüsün yarattığı tahribattan pek çok sektörün yanında demir ve demir dışı metaller sektörü de payına düşeni aldı. Salgın, şirketlerin büyük küçük demeden ekonomilerini zora sokarken bu alanda faaliyet gösteren Türk ihracatçısının ürünleri limanlarda kaldı. Ekonominin dinamosu konumundaki ihracatçı firmaların, yurtdışından aldıkları siparişlere istinaden Mart ayında sevkiyatını gerçekleştirdiği ürünler, ithalatçı firmaların siparişleri iptal etmesi ya da ertelemesi nedeniyle yurtiçi sevkiyat ve yurtdışındaki teslimat limanlarda alıcısını bekliyor.

‘MALİYET BEL BÜKÜYOR’

Salgın sürecinde yabancı firmaların üretimlerini durdurması ya da ara vermesi gibi sebeplerle almadığı bu ürünler, Türk ihracatçısına yüksek meblağlarda ardiye ve demuraj maliyetleri yüklüyor. Diğer yandan, yine siparişe istinaden hazırlanarak sevkiyat için Türkiye limanlarına iletilen malların benzer şekilde sipariş iptali veya üretim yavaşlatma gibi sebeplerle Türk limanlarında kalması nedeniyle de ihracatçı firmalara yüksek meblağlarda bekleme maliyetleri fatura ediliyor. İhracat ile ülkeye döviz girdisi sağlamayı hedefleyen firmalarımız, kazanç sağlamak bir yana artan girdi maliyetleri ile karşı karşıya kalıyor.

SEVKİYATLAR BEKLİYOR

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, alıcı firmaların salgın sürecinden dolayı bir takım sorunlar yaşadığını belirterek martta ortaya çıkan bu sorunun sürdüğünü belirtti. Özellikle otomotiv sektörü gibi durma noktasına gelen alanlarda ihracat yapan firmaların sorun yaşadığını belirten Başkan Ertan, “Firmalar ürünleri teslim alamayınca çeşitli alanlarda ihracat yapan arkadaşlarımızın Türk ve diğer ülke limanlarında sevkiyatları bekliyor. Mart ayında teslim edilmesi gereken mallardı bunlar. Yurtdışı edilememiş mallar bizim limanlarımızda beklerken, giden ancak boşaltılamamış mallar da var. Örneğin otomotiv sektörü ciddi bir daralma yaşıyor tüm dünyada. Jant, cıvata, somun başta olmak üzere ülkemizden bu sektöre mal üretimi ve tedariği yapan ihracatçımız bu süreçten çok etkilendi. Onların malları limanlarda bekliyor. Bu sorun hala devam ediyor. Bu da haliyle ihracatçımızı şuan çok zorluyor” dedi.

‘UCUZ HİZMET DEĞİL’

Sevkiyat için hazırlanan malların konteyner taşımacılığı ile götürüldüğünü belirten Ertan, sorun nedeniyle ihracatçıların üzerine ekonomik yük bindiğini belirtti. Başkan Yalçın Ertan şunları söyledi; “Özellikle konteyner taşımacılığı kullanan ürünler bunlar. Maliyetleri yüksek ve yükselmeye de devam ediyor. Limanlardaki ardiye ücretleri ucuz değil. Pahalı bir hizmet alıyor, yüksek bir bedel ödüyorsunuz. Konteyneri meşgul ediyorsunuz. Liman ve konteyner işgaliye bedeli ödüyorsunuz. Bunlar da ihracat yapıp ülkeye döviz kazandıracak olan firmalarımızın giderlerini katlıyor haliyle. Ayrıca bu durum konteyner bulamama sorunu da yaratıyor.”

‘KOLAYLIK BEKLİYORUZ’

Süreç normale döndükçe müşteri ile ihracatçımız arasında köprü kurmaya çalışılarak sorunun halledilmeye çalışıldığını ifade eden Yalçın Ertan “Ticaret Bakanlığı yetkililerimiz ile konuşmuştuk. Sayın Bakanımız Ruhsar Pekcan, ‘Bu konuya eğilelim, bir çalışma yapalım’ demişti. Görüşmelerimiz sürüyor. Bakanlığımızdan bu anlamda destek bekliyoruz. Yurtdışındaki limanlarla ilgili bir inisiyatif kullanılamaz belki ama en azından yurtiçindeki limanlarda alınan bekleme ücretlerinde bir düzenlemeye gidilebilir. Liman hizmetleri bedelleri, yükleme bedelleri, konteynerlerin bekleme ücretleri gibi kalemlerde rahatlatıcı bir destek, en azından bir kolaylık bekliyoruz” diye konuştu. Utkucan Akkaş / Özel Haber