Demokrasiyi geliştirmek, ileri noktaya taşımak, savunmak ve daha geniş kesimlerin laik ve çağdaş bir Türkiye’de yaşamlarını sürdürmeleri için kurulmuş bir vakıf Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı (TÜLOV). Vakıf Mütevelli Heyeti Üyesi ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Demir, “ Yurt dışında bilimsel ve kültürel araştırmalara dayalı olarak Türkiye’yi tanıtmak, Türkiye aleyhine lobi faaliyetlerini etkisiz kılmak için ilgili kişi ve kuruluşlara bilimsel ve kültürel araştırmalara dayalı bilgi üretip sunma amacımız mevcuttu. Anti demokratik ve anti laik oluşumların artması nedeniyle de vakfı tekrar aktif hale geçirdik” dedi.

‘YENİ PROJELER’

2000’li yılların başında içinde Hakan Tartan gibi siyasetçi ve aydınların olduğu bir grup tarafından kurulan TÜLOV’un yeni projelerle yola çıktığını anlatan Demir, Ege Telgraf’a konuştu. “Amacımız Türkiye değerlerini yurt içi ve yurt dışında tanıtmak. Türkiye haklarını savunmak için lobi oluşturmak. Bilimsel ve sosyal araştırmalar yapmak. Bu 2002 de kamu yararına kurulmuş ve bu vasfı almış bir kurum. Bizler de özellikle Türkiye’de anti demokratik ve anti laik oluşumların artması nedeniyle bu vakfı tekrar aktif hale geçirmeye karar verdik. Dolayısıyla Cumhuriyet’in ve Atatürk’ün değerlerine, çağdaş Türkiye’ye sahip çıkacak özellikle de yapılanma ve temsilcilikler oluşturmayı düşünüyoruz. Türkiye’de ve yurtdışında ülkenin geleceğine yön verecek gençleri desteklemek burs, bilimsel ve sosyolojik gibi konularda onlara arka çıkmayı, yol göstermeyi ve abilik yapmayı istiyoruz. Toplumsal çeşitli sorunları paneller ve etkinlikler ile halkla paylaşmak. Bu amaçla yolumuza devam ediyoruz. Zaten yeni kurulmadık. 20 yıllık bir vakıfız” dedi.

‘MENEMEN BELEDİYESİ İLE GÖRÜŞTÜK’

‘Biz özellikle yurtlar oluşturmak, sağlık taramaları yapmak istiyoruz’ sözleriyle devam eden Demir, “Bazı projeler konusunda çalışmalarımız var. Gençlik kampları gibi. Ancak pandemiden dolayı birazcık bu kuruluşun, sivil toplum kuruluşların ve hatta resmi kuruluşlarında hareket alanı kısıtlandığından bizde çok fazla bir şey yapamıyoruz. Ancak geçtiğimiz bir yıl içerisinde iki önemli iş yapmıştık 1.’si ‘İişgalden kurtuluşa İzmir paneli’ yapmıştık büyük bir katılım olmuştu ve ardından zeytin ve zeytinciliğin geleceği ile ilgili bir Urla da yine bir çalışma yaptık. Bu gibi toplumu ilgilendiren konuları topluma yön verecek ya da tartışılacak konuları gündeme getirmeyi ve çalışmayı istiyoruz. Hedeflerimiz bunlar. Belediyeler ve resmi kurumlar ile görüşüyoruz. Menemen Belediyesi ile özellikle okula ulaşamayan gençlerimiz için bir teknik veya tarım lisesi gibi bir şey kurmayı düşünüyoruz. Bu tür şeyler düşünüyoruz. Tabi bu tür şeyler ha deyince olmuyor. Şu anda Edirne işte Eskişehir ve Bursa, Manisa, Muğla, İzmir, Urfa, Aydın ve Denizli de temsilciliklerimizi oluşturuyoruz. Bunu bütün ülke çapında yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

‘10 SENEDİR SES YOKTU’

Vakfın yaklaşık 10 yıldır atıl kaldığından dem vuran Başkan Demir. 2001 yılında Hakan Tartan’ın bakanlık yaptığı dönemde kurdukları TÜLOV’un Ege’de sosyal etkinlikler, burslar, konserler ile birlikte toplumun sorunlarına çözüm arayan iyi işler yaptığını vurguladı. Demir, “ Çeşitli nedenlerle sivil toplum kuruluşları genellikle sonradan unutulur veya yalnız bırakılır. Bu nedenle vakıf hareketliliğini devam ettiremedi. Ancak bu dönemler geride kaldı. Artık biz varız” diye konuştu. Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben özellikle milletvekilliğinden ayrıldıktan sonra arkadaşlar ile birlikte vakfı aktifleştirdik. Benim Devlet görevim bitti ama Cumhuriyet ve Atatürk’e olan sorumluluklarımız devam ediyor. Üretmeye de devam edeceğiz. Bu düşünce ile yola çıktık. İyi şeyler düşünüp planlıyoruz ama tabi bu el birliği ile olacak. Öyle 3-5 kişi ile olabilecek bir şey değil. Bu nedenle bu işe gönül veren Türkiye sevdalısı çağdaş Türkiye için elimizden geleni yapacağız. Tabi bununla birlikte maddi imkanları nasıl sağlayacağız diye de düşünüyoruz. Sürdürülebilir gelir kaynaklarını araştırıyoruz. Gelecekte özellikle kendine güvenen geleceğe umutla bakan bir toplum yaratma konusunda sivil toplum kuruluşu olarak ön plana geçmemiz gerektiğini düşünüyorum. Misal bir Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği gibi. Özellikle ülkemizin geleceğinde siyaseten ve lider olarak toplumumuza katkı sağlayacak gençlerimizi maddi ve manevi her alanda desteklemek, onları bir araya getirmek bir güç haline toplamak için elimizden gelen her türlü proje çalışma, konferans yayın gibi şeyler ile destek sağlamak istiyoruz.”

TÜLOV’UN HİKAYESİ

Kısa adı TÜLOV olan Türkiye Tanıtım Araştırma Demokrasi ve Laik Oluşum Vakfı, 2002 yılında kuruldu. TÜLOV, Bilimsel ve kültürel esaslara dayalı faaliyetlerle Türkiye’nin tanıtımını yapmak, Türkiye’ye karşı yürütülen lobi faaliyetlerine karşı ilgili makamlar ve kişiler için bilgi üretmek, araştırma yapmak. Türkiye için lobi faaliyetlerinde bulunmak, Türkiye’nin tezlerini dünya kamuoyunda daha doğru ve yaygın bir şekilde yansıtmak, Türkiye’nin sahip olduğu doğal, kültürel, tarihsel ve sanatsal zenginliklerin etkin tanımını yapmak ve bu amaç doğrultusunda demokrasi ve çağdaş değerlerle uyumlu, dayanışmanın, insanı insan kılan, toplumda sevgi,  güven ve hoşgörünün kaynağı, temel bir ilke olduğu bilinciyle bu anlayışın gereği olarak dostluğun, sevginin, hoşgörünün, yardımlaşmanın, dayanışmanın uygulanması ve yaygınlaşması için çalışmalar yapmak. Türkiye’yi ve ulusumuzu dünyaya tanıtırken, gösteriler, toplantılar, seminerler, kongreler, yarışmalar yapmak. Yurt içinde ve yurt dışında festivaller yapmak, festivallere katılanları desteklemek gibi hedefler barındırıyor. İbrahim Şengül / Özel Haber