DEVA Partisi İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Ankara Gölbaşı'nda planlanan kömür madeni projesine karşı önemli eleştirilerde bulundu. Projenin çevresel etkilerinin yeterince değerlendirilmediği ve bilimsel eksiklikler içerdiği iddia edildi.

Rızvanoğlu, proje tanıtım dosyasındaki hatalı ve eksik bilgilerin, proje hakkında kaygı oluşturduğunu vurguladı. Özellikle, dosyada "Taş Kömürü Madenciliği" ibaresi olmasına rağmen, bölgedeki rezervin linyit olduğu belirtilerek, bu yanlış bilginin projeye zarar verebileceğini dile getirdi. Rızvanoğlu, bu kararın çevresel etkiler üzerindeki belirsizliğe neden olabileceğini ifade etti.

BAKAN KURUM'A 9 KRİTİK SORU

Rızvanoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a yazılı olarak aşağıdaki soruları yöneltti:

1. ÇED Gerekli Değildir Kararına İlişkin Bilimsel Dayanaklar

Ankara Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararına dayanak teşkil eden bilimsel ve teknik çalışmaların ne olduğuna ve bu kararın hangi kriterlere göre alındığına dair açıklama talep etti.

2. Proje Alanının Küçültülmesi

ÇED sürecinden kaçınmak amacıyla proje alanının 1100 hektardan 24,93 hektara düşürülmesinin nasıl değerlendirildiği soruldu.

3. Su Kaynakları Üzerindeki Etkiler

Mogan ve Eymir Gölleri'nin su toplama havzasında bulunan proje alanının, bu göllerin su rejimi ve ekosistemleri üzerindeki olası etkilerine dair bir hidrojeolojik etki analizinin yapılıp yapılmadığı soruldu.

4. Çevresel Etkilerin Değerlendirilmesi

Toz emisyonu, su kirliliği ve yeraltı su seviyesindeki değişikliklerin bölgedeki tarım ve hayvancılığa etkilerinin değerlendirildiği sorusu yöneltildi.

5. Jeolojik ve Hidrojeolojik Araştırmalar

Proje sahasında derinlik verisi bulunmayan proje tanıtım dosyasının, yeraltı su seviyesine etkilerini belirlemek için jeolojik ve hidrojeolojik araştırmalara yer verilmesi gerektiği vurgulandı.

6. Kümülatif Çevresel Etkiler

Mevcut bir kömür madeni sahasının olduğu bölgede yeni bir maden açılmasının kümülatif çevresel etkilerinin değerlendirilmediği sorusuyla, kümülatif etki analizi yapılmadan alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararının hangi mevzuata dayandığı sorgulandı.

7. Yanlış Rezerv Bilgisi

Liderler duyurdu: Türkiye ve İtalya arasında yeni dönem başladı Liderler duyurdu: Türkiye ve İtalya arasında yeni dönem başladı

Proje tanıtım dosyasında yer alan yanlış rezerv bilgisinin Bakanlık tarafından nasıl değerlendirildiği soruldu.

8. Karbon Emisyonu ve Hava Kirliliği

Çıkarılacak linyitin Eskişehir Mihalıççık’ta yakılacağı belirtilirken, bu süreçte ortaya çıkacak karbon emisyonu ve hava kirliliği ile ilgili herhangi bir bilimsel değerlendirme yapılıp yapılmadığı soruldu.

9. Su Kaynakları ve Ekosistemlerin Korunması

Ankara'nın içme suyu kaynaklarının korunması ve kentsel ekosistemlerin sürdürülebilirliği adına Bakanlığın projeyi tekrar gözden geçirmeyi düşünüp düşünmediği sorusu yöneltildi.

Rızvanoğlu'nun bu soruları, projenin çevresel etkilerinin daha ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin önemini bir kez daha gündeme getirdi.

Kaynak: Haber Merkezi