İzmir Büyükşehir Belediyesi, tarımda kuraklığın yarattığı olumsuz etkileri azaltmak için Dikili’de önemli bir adım attı. Uzun süredir beklenen Dikili Yahşibey Sulama Göleti İletim Hattı Projesi tamamlanarak bölgedeki 545 çiftçiye umut oldu. 8 bin 600 dekar tarım arazisini sulayacak Dikili Yahşibey Sulama Göleti İletim Hattı Projesi tamamlandı. Yeni sistemle birlikte göletten gelen su, modern damla sulama teknikleriyle tarlalara ulaştırılıyor. Böylece vahşi sulamanın önüne geçilerek yüzde 50 su tasarrufu sağlanacak. Ayrıca zeytin başta olmak üzere birçok tarım ürününde verim ve kalite artışı hedefleniyor.

SU SİSTEMİ 62 KİLOMETRELİK HATLA HİZMETTE

Proje kapsamında oluşturulan sulama altyapısı, Yahşibey, Bademli ve Denizköy mahallelerini kapsayan 62 kilometrelik boru hattını içeriyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ekipleri tarafından yürütülen proje, iklim krizinin etkilerini azaltmayı amaçlıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada“İklim krizi nedeniyle bölgede kuraklıkla mücadele eden zeytin üreticileri, projeyle yıllardır bekledikleri suya kavuşmuş olacak" denildi.

14.04.2025 0401544D 19A1 4700 A340 1987D7537Fa2

85 MİLYON TL'LİK YATIRIM TAMAMLANDI

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Sulama Şube Müdürü Mehmet Hanifi Koçak, projenin detaylarını paylaşarak şunları söyledi: “Yahşibey Sulama Göleti, İl Özel İdaresi tarafından 2010 yılında başlayıp 2013’te tamamlandı. Sulama tesisi olmadığı için çiftçilerimiz o günden beri göletten yararlanamıyorlardı... Toplamda 85 milyonluk bir yatırım gerçekleştirmiş olduk.”

YÜZDE 50 SU TASARRUFUYLA VERİMLİLİK ARTACAK

Koçak, sulama sisteminin detaylarına da değinerek, “Gölette 3 milyon 100 bin metreküp su depolandığını” ve bu kaynakla “8 bin 600 dekar tarım arazisinin tamamını sulamaya açmış olacaklarını” ifade etti. Su, filtreleme sisteminden geçirilerek tarlalara ulaştırılıyor. Böylece damla sulama sistemlerinin tıkanması önleniyor ve verimli sulama sağlanıyor.

PARSEL BAZLI SULAMA VE KONTROLLÜ KULLANIM

Ziraat mühendisi Kemal Nazım Ergin, sistemin işleyişini şu sözlerle anlattı: “Su, borularla parsel başlarına kadar getiriliyor. Çiftçilerimiz, kendi parseline sistemi döşeyerek sudan faydalanıyor. Ön ödemeli sayaçlar ile çiftçi istediği kadar suyu bir bedel karşılığında alabiliyor.”

Bu sistem sayesinde su hem daha tasarruflu kullanılıyor hem de ürünler ihtiyaç duyduğu kadar sulanıyor.

14.04.2025 A3Efa7E7 9827 4A6B B92D B7D739E62F60

BİR LİTRE SUYLA İKİ KAT FAZLA ARAZİ SULANIYOR

Ergin, sistemin sulama kapasitesini şöyle özetledi: “Normal şartlarda 1 litre saniye ile 10 dekar sulanırken, 1 litre saniye ile 20 dekar alan sulayabiliyoruz. Alanımızı ikiye katlayabiliyoruz.” Teknolojik altyapı sayesinde hem verim artıyor hem de göletin potansiyeli maksimum seviyede değerlendiriliyor.

 “ZEYTİNİN HEM VERİMİ HEM DE KALİTESİ ARTTI”

Dikili Yahşibey Sulama Kooperatifi Başkanı ve zeytin üreticisi Hasan Basri Güneş, yeni sistemin etkisini şu sözlerle anlattı: “Zeytinlerimizi sulamak için ağaçlarımızın çok fazla su ihtiyacı vardı... Sulayınca zeytinler daha dolgun oldu, kalitesi arttı. Yağlık yaparken bu defa sofralık beyaz zeytine döndük. 30 liradan zeytin satarken, sofralık zeytini 80-100 liraya satmaya başladık.”

Mesir Macunu Festivali'nde 90'lar yıldızları parladı: Manisa'nın kültür karnavalı! Mesir Macunu Festivali'nde 90'lar yıldızları parladı: Manisa'nın kültür karnavalı!

Güneş, projenin bölgedeki tarımsal dönüşüme katkı sunduğunu vurguladı.

DAMLA SULAMA ŞARTIYLA KAYNAKLAR KORUNUYOR

Güneş ayrıca, projeden daha fazla üreticinin yararlanabilmesi için kooperatife ortak olunması gerektiğini belirtti: “Şu an kooperatifimize 100’den fazla üye ortak oldu... Şartlarımızdan bir tanesi damla sulama.”

Kaynak: Bülten