Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, en riskli gurupların başında gelen diş hekimlerini yoğunluk nedeniyle zorlu günler beklediğini belirterek, vatandaşlara anlayışlı olmaları konusunda çağrıda bulundu. Ege Telgraf'a konuşan Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, sağlık sektöründe önümüzdeki günlerde başlaması beklenen normalleşme sürecine dair önemli değerlendirmelerde bulundu. Başkan Doğruyol, geride kalan günlerde büyük efor sarf eden ve sayısız fedakarlığa katlanan aile hekimlerinin sadece alkışlarla yetindiğini hatırlatarak, diş hekimlerini ise oldukça zorlu bir dönemin beklediğini kaydetti.

BÜYÜK RİSK

Demokratik Sağlık Sen İzmir İl Başkanı Ahmet Doğruyol, korona virüs salgını sürecinde tedavilerine ve mesailerine ara veren diş hekimlerini yaşayacağı zorluklara işaret ederek şunları kaydetti: "Diş hekimlerimiz henüz aktif olarak çalışmıyor. Sadece hastanelerde acil tedavi hizmetleri veriyorlar. Bu süreçte sadece gelen vatandaşlara acil destek verdiler. Özel kliniklerin büyük bölümü de kapalıydı. Zaten vatandaşlar da korktu ve dişçiye gitmek istemedi. Önümüzdeki dönemde diş hekimlerini çok zorlu bir süreç ve büyük sıkıntılar bekliyor. Kesinlikle yoğunluktan ötürü bir yığılma yaşanacak. Bunun yanı sıra, dediğimiz virüs öncelikle ağızdan yayılıyor. Diş hekimleri bu açından en riskli grupta yer alıyor. Buna ilişkin somut bir hazırlık var mı bilmiyoruz. 1 Haziran'dan itibaren açılması bekleniyor. Ancak normale dönsek bile sosyal mesafe kuralı nasıl uygulanacak, ne gibi önlemler alınacak? Yer yer 5-6 hekim yan yana aynı klinikte çalışıyor. Diş hekimleri nasıl ayrılacak? Kaldı ki, ağız ile çalışıyorlar. Elbette korona virüs testleri yapılıyor. Fakat yapılan testler ve tahliller ile yüzde yüz doğruluk sağlamıyor. Bu üç ayık sürede salgının bitmesini ve tedavi olmayı bekleyen bir dünya insan vardı. Hastaların hayati bir riski olmadığından dişçiler kapatıldı. Önümüzdeki günlerde yaşanacak olası bir yoğunluğun sorumlusunun diş hekimleri olmadığı ve bugüne dek yaşanan sıkıntının salgın hastalıktan kaynaklandığı bilinmelidir. Diş hekimlerimiz hem kendi güvenliği için, hem de hastaların sağlığı için gereken tedbirleri alacak ve kurallara uyacaktır. Hastalar da bunu anlayışla karşılamalıdır. Vatandaşlarımızdan daha hassas olmalarını, alınacak tedbirlere uymalarını ve hayati risk taşımadığı müddetçe anlayışlı olmalarını bekliyoruz. Umarız randevulu sistem ile birlikte gelecek yoğunluktan ötürü sağlıkta şiddet vakaları da artmaz."

‘ALKIŞ YETMEZ’

Doğruyol, pandemi sürecinin esas gizli kahramanları olan aile hekimlerinin ise gösterdikleri fedakarlığa karşın sadece alkış ve teşekkür aldığına da değinerek, "Aile hekimleri ise süreç boyunca görevlerine devam etti. Pandemi nedeniyle aile hekimliklerinde dönüşümlü çalışma olmadı. Daha yoğun bir dönem yaşadılar. Aile hekimleri daha çok yoruldu. Ancak kovid-19 kapan arkadaşlarımız izne ayrıldı ya da karantinaya çıktı. Onların dışında kalan herkes kesintisiz çalıştı, esnek çalışma gibi bir şey söz konusu değildi. İzinleri de kaldırıldı. Aile hekimlerine bunun karşılığında bir şey verilmesi de söz konusu değildi. Aile hekimlerine zaten ek ödeme yapılmıyor. Sözleşmeli sayıldıklarından ötürü sadece hak ettikleri ücreti alıyorlar. Çabalarından ötürü bir ikramiye ya da ek ödeme yapılmadı. Sadece teşekkür ve alkış aldılar. Sağlık sektöründe birçok kesim mağdur oldu. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı ek ödemelerden herkes eşit şekilde faydalanamadı. Aile hekimlerimiz de ne yazık ki bu gurubun içerisindeydi. Çok fazla mağduriyet yaşandı. En azından tüm sağlık çalışanlarına bir maaş ikramiye verilmeliydi. Bugün diğer birçok kurumda devlet ikramiye ödemesi gerçekleştirdi. Adliye çalışanları, cezaevi çalışanları, postane çalışanları ve öğretmenlere standart bir ek ücret ödendi. Kimse de mağdur edilmedi. Sağlık çalışanları burada bu virüse karşı en ön cephede savaştı ama maalesef en mağdur edilen kesim oldu" diye konuştu. Erman Şentürk / Özel Haber