Egeli mobilya ihracatçılarının en önemli pazarlarından biri Libya. Egeli ihracatçıların tüm dünyaya yaptığı mobilya ihracatının yüzde 10’u bu ülkeye yapılıyor. Ancak son dönemde yaşanan iç savaş, iki hükümetin varlığı, çoğu girişimciyi Libya konusunda çelişkiye düşürüyor. Türkiye’nin de Doğu Akdeniz’deki menfaatleri nedeniyle müdahil olmak durumunda kaldığı bu durum nedeniyle ticari ilişkilerin nasıl etkileneceği de cevap bekleyen sorulardan biri.

‘SİYASET- TİCARET AYRI’

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı, ticari ilişkilerle siyasi ilişkilerin birlikte düşünülmemesi gerektiğini söyleyerek Egeli ihracatçının tüm şartlara rağmen bu ülkeye yaptığı ticareti geçen yıl yüzde 233 artırdığını belirtti. “Ticarette hem alıcı hem de satıcının ortak faydalandığı bir menfaat var” diyen Yağcı “Her iki tarafın da çıkarı olduğu sürece, başka durumlarda şartlar ne olursa olsun ilişkileriniz devam eder. Dolayısıyla bugün olduğu gibi yarın da Libya ile olan ticaretimiz sürecektir. Buradaki sanayicimizin, ihracatçımızın başarısız olma ihtimalimiz yok. Bu yıl içinde de savaş vardı, çıkarlarımızın çatıştığı dönemler de oldu ancak bakıyoruz Ege’den Libya’ya yaptığımız ürün ihracatınız yüzde 233 artırmışız. Dolayısıyla bu görüşmelerden de ne çıkarsa çıksın ticaret yapmaya, ülkemiz için üretmeye devam edeceğiz” dedi.

‘RİSK ALIYORUZ’

Libya’ya gitmek için cesaret gerektiğini vurgulayan Başkan Yağcı, Türk sanayicisinin bu cesareti alarak ikili ilişkiler kurduğunu ve ülkede tutunduğunu aktardı. Cahit Doğan Yağcı şunları söyledi; “Bir savaş durumu var ve kimsenin hayat garantisi yok. Bu ülkeye şuan ancak Tunus, Fas ya da Cezayir üzerinden ya karayoluyla ya da birkaç şirketin az sayıdaki uçuşuyla gidebiliyorsunuz. Giden insanlar da zırhlı araçlarla dolaşıyor. Bizim mobilya sanayicimiz büyük bir cesaret örneği göstererek bu şartlarda bile Libya’ya ihracat yapıyor. Firmalarımız Libya’ya yaptıkları bu ihracatta son derece planlı ve stratejik davranışlar ortaya koyuyor. Genellikle yerli firmalarla ortaklık ve işbirliği yaparak mağazalar açıyor ya da olan mağazalara mal ulaştırıyoruz. Bu da çok doğru bir yöntem. Siz Libyalı bir partnerle hareket ettiğiniz ve pazara girdiğinizde kalıcı bir performans sergileyebiliyorsunuz.” Avrupa’nın, Türk ihracatçısının diğer ülkelerle olan ticari ilişkilerini geliştirmek için attığı adımlara bazen engel yaratmaya çalıştığını belirten Başkan Yağcı, “İhracatımızı yükseltmemize engel olmak istediklerini hissedebilirsiniz. Son olarak Fas’a yaptığımız ziyarette de hissettik bu durumu. Ancak ne olursa olsun, eğer ilişkilerimizde güçlü olur, yüksek kaliteli ürün üretimini sağlar, sürdürülebilirlik konusunda gerekli çalışmalarımızı yapar, standardizasyonu temin eder ve rekabetçi olursak hiçbir durum, bizim ticaret yapmamıza engel olamaz” ifadelerini kullandı. Utkucan Akkaş / Özel Haber