Her yıl yaklaşık 50 bin kuşun ziyaret ettiği İzmir Kuş Cenneti’nde, ziyaretçiler için kurulan gözlem kuleleri, dürbün ve bisiklet yolları bulunuyor. İzmir’de gezilecek yerler arasında bulunan Kuş Cenneti’nde, tepeli pelikan, gümüş martı, küçük sumru, leylek, çamurçullu, kukumav, balıkçıl kuşlar ve kızılbacak kuşları gibi çok sayıda türü gözlemlemek mümkün. İzmir Kuş Cenneti’nde yaklaşık 40 bin hektarlık alandaki sazlıklar, küçük adalar, yarımadalar ve tuzla havuzları kuşlar için uygun ortam yaratıyor. Dalyan ve tuzlanın suyunda ve sazlıkların tatlı suyunda yaşayan balıklar, cennetin kanatlı sakinlerinin ana besin kaynağını oluşturuyor.

PROJEDE BALIK TÜRLERİ VAR

İzmir Büyükşehir Belediyesi, buradaki dalyanı genişleterek balık popülasyonunu artırmayı ve yaşamını sürdüren balıkların korunması hedefinden yola çıkarak birçok proje yürütüyor. Homa Dalyanı’nda hayata geçirilen projeyle balık türleri korunurken, burada kuluçkaya yatan kuşların üreyecekleri ortamın da iyileştirilmesi sağlanmış durumda. Gediz Deltası’nın önemli bir kısmını oluşturan Kuş Cenneti’nde ziyaretçiler için bir merkez de bulunuyor. Her sabah saat 9’da kapılarını açan merkez, gün batımına kadar hizmet vermeye devam ediyor. Gelenler, kafeteryadan yararlanabilecekleri gibi yanlarında getirdikleri yiyeceklerle piknik yapma imkanına da sahip. Toplu taşıma araçları merkeze kadar ulaşmadığından, ziyaretçiler özel araçlarını kullanmak durumunda kalıyor. Ancak, merkeze 6.5 km uzaklıktaki Kuş Cenneti’nin girişine kadar Çiğli Aktarma Merkezi’nden kalkan Sasalı otobüsleriyle buraya ulaşılabiliyor. Ziyaretçi merkezinden sonra iç kısımlara motorlu araç girişi yasak olduğundan dolayı, gelenlerin en etkileyici kısımları görmek için yürüyüş yapmaları gerekiyor.

DOĞAL SİT ALANI İLAN EDİLDİ

İçeride yapılacak tam bir tur 20 km ederken, daha küçük turlar da yapmak mümkün. Ayrıca Mavişehir’den itibaren yaklaşık 17 kilometrelik bisiklet yoluyla ulaşmanın mümkün olduğu merkezde, motorlu taşıtların yasak olduğu yerlerde rahatça dolaşmak da mümkün. Orman Genel Müdürlüğü tarafından koruma altındaki İzmir Kuş Cenneti, 1982’de Su Kuşları Koruma ve Üreme Sahası ve 1985’te birinci derecede doğal sit alanı ilan edilmiş. Kuş Cenneti, 2005 yılında İzmir’de yapılan Dünya Üniversite Spor Oyunları maskotu olan yalıçapkını türüne de ev sahipliği yapmasıyla da tanınıyor.

NASIL GİDİLİR?

İzmir Kuş Cenneti, İzmir’in Çiğli ilçesi Tuzla Mahallesi sınırlarında. Kuş Cenneti’ne toplu ulaşımla gitme imkanı bulunmuyor ancak Çiğli Aktarma-Sasalı ve Karşıyaka İskele-Doğal Yaşam Parkı otobüslerini kullanarak Sasalı’da inerek Kuş Cenneti’ne 20 dakikalık yürüyüşle ulaşabilirsiniz. Özel araçla İzmir Kuş Cenneti’ne gitmek isteyenlerin İzmir Doğal Yaşam Parkı’nın da aynı yol üzerinde bulunduğu Sasalı Ahmet Piriştina Caddesi’ni kullanması gerekiyor. Karşıyaka’dan sonra İzmir-Çanakkale Karayolu’nun çevre yolu bağlantısı (otoyol) üzerinden gidilen Kuş Cenneti’nin yol boyunca tabelaları bulunuyor. İzmir Kuş Cenneti, İzmir’de gezilecek yerler arasında sakin ve şehir yaşamından uzak haliyle dikkat çekiyor. Hem dinlenmek hem de doğayla baş başa vakit geçirmek isteyenler için güzel bir deneyim sunan Kuş Cenneti, ziyaretçilerini bekliyor. A. BUĞRA TOKMAKOĞLU / Özel Haber