Dolar 10 lirayı aştı, en ağır darbelerden birini çiftçiler aldı. Ekonomik sorunlar nedeniyle uzun süredir büyük sıkıntılar yaşayan çiftçi, daha da artan girdi maliyetleriyle mücadelesini sürdürürken yaşanan durumu Menemen Ziraat Odası Başkanı Arif Metin Karagöl değerlendirdi. “Doların artışı artık çiftçiyi etkilemiyor” sözleriyle açıklamalarına başlayan Başkan Karagöl, “Çünkü ölmüştük... Zaten uzun zaman önce yaşananlardan etkileneceğimiz kadar etkilenmiştik. Dolar 10 lira olmadan önce gübrenin çuvalı 300 lira oldu. Doların daha da artmasıyla bu yükseliş daha da devam edecek. Örnek vereyim; tarlada ekili pamuğa biz ilaç atarız. Açmazsa, daha da ilaç atmaya gerek kalmaz. Biliriz ki o pamuk artık ölü... Çiftçi de artık o misal. Bu saatten sonra işimiz gerçekten zor. Yaşanan artış sadece çiftçiyi etkilemiyor. Bu gelişmeler önümüzdeki dönemde insan yaşamını komple etkileyecek. Buğdayı en son 2 liradan verdik. Seneye bu senaryoya göre buğdayın 5 lira olması lazım. Buğday 5 lira olursa hadi çiftçiyi boş verin, bu insanlar ne yiyecek? Her şey karşılıklı. Çiftçi üretemeyecek, eldeki buğday zamlanacak, insanlar yiyecek ekmek bulamayacak... Her şey karşılıklı! Ancak acı gerçek şu ki, biz üretmeye devam edeceğiz... Çünkü başka bir işimiz, gelirimiz yok...” dedi.

‘DESTEKLER ERİYOR’

Yaşanan sorunlar içinde tarıma yapılan desteklerin de artık çiftçi kanadında karşılık bualmadığına dikkati çeken Karagöl, şu ifadeleri kullandı: “Allah razı olsun, devletimiz bize destek sağlıyor... Ancak gerçeği konuşmak gerekirse destekler senenin ilk üç ayı içinde fiyat artışları nedeniyle eriyor. Senede yüzde 80 ya da yüzde 100 bir artışın karşısında tarıma yapılan desteklerin değeri kalmıyor. ‘Her ne olursa olsun çiftçi kanaatkardır’ diyoruz ama artık insanlar tepkisiz kalamıyor. Geçtiğimiz günlerde makine ekipman desteğine ilişkin bir toplantıya katıldık. Arkamı döndüm ve gördüm ki salonda hiç kimse kalmamış... İnsanlar desteklemeleri yetersiz bulduğundan artık dinlemek bile istemiyor. Umutları vardı ama artık hangi kapıyı çalsalar umduklarını bulamıyorlar.”

‘ÇOK GEÇ OLABİLİR’

Son olarak, “Çiftçinin derdine ne deva olacak?” sorusunu da yanıtlayan Başkan Karagöl, “Destekler, yatırımlar yanlış yere yapılıyor. Bakın, ülkemiz kuraklıkla mücadele ediyor. Göllerimiz, derelerimiz kuruyor; suya muhtaç oluyoruz. Her gün ‘Burdur Gölü kurudu, Tuz Gölü çekildi’ haberlerini duyuyoruz. Binlerce yıl bu topraklarda boğazlarda köprü, şehirlerde yol olmadan yaşanmış... Ancak orman olmadan, tarla olmadan yaşandığı olmamış. Köprülerden, hava yollarından önce yapılması gereken baraj yapmak, orman oluşturmak... İnsana yiyeceği ekmeği, o ekmeği yapacak suyu vermezsen uçakların olsa, köprüden geçsen ne olacak? Bizler, artık ülkemizdeki büyük yatırımların ormanlara, tarlalara, çiftçilere yapılmasını istiyoruz. Dolar bizi gerçekten etkiledi, maliyetlerimiz çok yüksek ama bir an önce yatırımlar suya, doğaya, çiftçiye dönmezse ilerisi bizim çok geç olacak...” diye konuştu. Yağmur Daştan / Özel Haber