Türkçe kavram olarak alan adı denilen domain, web sitesi kurmak isteyen kişi ya da kurumlar için önemlidir. Bireysel web sitesi ya da kurumların web sitesi için dijital kimlik oluşturmak gerekir. Dijital alan satın alarak varlığınızı belirginleştirmenin ve kullanıcıların size daha kolay ulaşabilmesini sağlamanın bir yoludur. Kullanıcıların web sitelerini ziyaret etmeleri için IP adreslerini bilmeleri gerekir. Ancak karmaşık bir yapıda olan IP adresinin akılda kalıcılığı az olduğundan herkes tarafından bilinmesi mümkün değildir. Alan adı bilgisi ile web sitesini kolayca ziyaret edebilirsiniz. Alan adı ve uzantısı olmak üzere iki farklı unsurdan oluşan domain hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için blog yazısının devamını okuyabilirsiniz.

Alan Adı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Web sitesi oluşturmak için atılacak ilk adım domain hesabı satın almaktır. Dijital ortamdaki kimliğinizi ifade eden bu domain adı web sitesinin bilinirliğini ve itibarını artırırken aynı zamanda sahip olan kişi ya da kurumun değerinin de oluşmasını sağlamaktadır. Bu nedenle bir bakıma geleceğe yönelik yapılan bir strateji olarak da görmek mümkündür. Domain adresinin doğru seçilmesi bu nedenle oldukça önemlidir. Alan adı sorgulama işlemlerini yürütmek için pek çok farklı sağlayıcı vardır. Bu sağlayıcılar sayesinde yapılan sorgulamalar sonucunda alan adının başka biri tarafından alınıp alınmadığını kontrol edebilirsiniz. Bunun sonucunda eğer istediğiniz alan adını satın alabilir ya da daha önceden satın alınmış bir alan adı ise benzer alan adı örnekleri arasından tercih yapabilirsiniz. Daha önce satın alınmış bir alan adını satın almak istiyorsanız, yaptığınız sorgulamalar sonucunda alan adının satın alınma tarihi ile sona erme tarihini öğrenebilir; hatta alan kişilerin numara, adres ve ad-soyad bilgilerine erişerek irtibat sağlayabilirsiniz. natro.com üzerinden ucuz domain hesabı satın aldığınızda domain sorgulama işlemlerini “Whois sorgulama” ile gerçekleştirebilirsiniz. Alan adının kaydolduğu tüm bilgileri gösteren bu sağlayıcı sayesinde alan adını kaydeden firma, kaydeden kişinin adı, adres, e-posta adresi, telefon bilgisi gibi pek çok bilgiye erişim sağlayabilirsiniz. Whois sorgulama üzerinden alan adı sorgulama yaparken ICANN kuralları göz önünde bulundurulacağından dolayı, sorgulama yapmak için alan adı sahiplerinin bilgileri ve domain bilgilerinin eksiksiz ve doğru bir şekilde girilmesi gerekir. Bilgilerin eksik ya da yanlış girilmesi durumunda domain sorgusu gerçekleşmez. Whois sorgulama üzerinden domain sorgusu yapmanın yanı sıra domain bilgilerinin gizlenmesi de sağlanabilir. Bu özelliği sayesinde domain adının kim tarafından ne zaman alındığı ve ne zaman sonlanacağı öğrenilemez.

Ucuz Domain Nasıl Alınır?

İhtiyacınız olan web sitesini oluşturmanın ilk adımı domain satın almaktır. İhtiyacınız ve işletmeniz doğrultusunda alan adı ve domain uzantısını alarak dijital kimliğinizi oluşturmak için natro.com'u ziyaret edebilirsiniz. Ayrıcalıklı domain hizmetleri ile profesyonel web sitesi oluşturmak artık çok daha kolay.

Domain Uzantıları ve Anlamları

ICANN verilerine göre farklı kurum ya da kuruluşlar için domain uzantıları mevcuttur. Web siteleri hem bireysel hem de kurumsal olarak oluşturulabilir. Bu tür oluşturulan web sitelerinin kişiselleştirilmiş alan adı olduğu gibi farklı domain uzantıları da bulunmaktadır. .tr uzantısı Türkiye için kullanılırken ülkemizde ve dünyada en çok kullanılan domain uzantıları şu şekildedir:
  1. .com: Ticari alanlar için üretilmiş olan bu uzantı özellikle e-ticaret sitelerinde sıkça kullanılır.
  2. .net: Network kelimesinin kısaltması olarak bilinen .net internet sağlayıcıları tarafından kullanılmaktadır.
  3. .org: Vakıf, sivil toplum kuruluşu, dernek ya da kar amacı gütmeyen kurum ya da kuruluşlar tarafından sıkça kullanılır.

Domain Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Web sitesi açabilmek için ilk olarak bir alan adı satın almak gerekir. Alan adı doğru bir şekilde seçildiğinde web sitesinin ön plana çıkması kaçınılmazdır. Daha fazla ziyaretçiye erişim sağlayabilmek ve kullanıcılar açısından akılda kalıcı olması için önemlidir. Domain seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanabilir:
  • Web sitesi için alınan domain adı sitenin içeriği ile alakalı olmalıdır. Site içeriğine bağlı olarak anahtar kelime kullanılması da gerekir. Özellikle e-ticaret sitelerinde satışa sunulan kategori, alan adında yer almalıdır. Örneğin; oyuncak, kıyafet, ayakkabı, aksesuar ya da diğer kategoriler alan adında belli edilir.
  • Alan adı için belirlenen kelimeler kısa, anlamlı ve açık olmalıdır. Herkes tarafından akılda kalıcılığı yüksek ve kolay ezberlenebilir kelime ve kelime gruplarından oluşmalıdır.
  • Okunaklı ve kolay yazılabilen kelimelerden seçilmelidir. Alan adı ve uzantısı tarayıcı arama çubuğuna yazılarak web sitesine hızlı erişim sağlanır. Eğer belirlenen alan adı yazımı zor olursa kullanıcıların araştırması da zor olabilir.
  • Domain seçiminde kayıt altına alınmadan önce belirlenen alan adı bilgilerinin marka tescilli olup olmadığı da kontrol edilmelidir. Daha sonra herhangi bir yasal sorun ya da telif hakkı ile karşılaşmamak için önlemler alınmalıdır.
  • Alan adı seçiminde gereksiz karakter seçimine de dikkat edilmelidir. Rakam, noktalama işaretleri ya da benzeri karakterler alan adında tercih edilmemelidir. Özellikle e-ticaret siteleri için kelime aralarında noktalama işareti ya da rakam kullanmak doğru değildir. Bu tür karakterler kullanıcıların sıklıkla unutabileceği ya da yanlış kullanabileceği karakterler olduğundan web sitesinin trafiğinin düşmesine neden olabilir. Bu tür olumsuz aksiyonlar sitenin verimliliğini azaltacağından rakip firmaların daha kazançlı olmasına yol açabilir.
  • Domain adının sosyal medya hesapları ile uyumlu olması da oldukça önemlidir. Kullanıcıların her mecradan tek bir arama ile web sitenize ya da markanıza erişim sağlaması önemlidir. Bu nedenle web sitenizin adı ile sosyal medya adınızın aynı olmasına özen göstermelisiniz. Kullanıcılar aynı ad ile sosyal medya hesaplarından arama yaptığında hızlı bir şekilde ulaşılabilecektir.