Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeği virüsünün hâlâ bir halk sağlığı acil durumu teşkil ettiğini ve vakaların sayısının yanı sıra coğrafi yayılımının arttığını duyurdu. DSÖ'nün acil durum komitesi, virüsü ele almak amacıyla toplandı ve toplantı sonrasında yapılan açıklamada, acil durumun devam ettirilmesine karar verildiği belirtildi.

ARTAN VAKA SAYILARI

DSÖ Genel Direktörü, virüsün küresel ölçekte hızla yayıldığını ve vakaların çoğalmasıyla birlikte, uluslararası dayanışma ve hızlı müdahaleye ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İlk olarak Afrika kıtasında tespit edilen maymun çiçeği virüsü, Avrupa’ya da sıçramıştı. İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde de vakalar görülmeye başlanmıştı.

MAYMUN ÇİÇĞİ NEDİR?

Maymun çiçeği, Poxviridae ailesine ait bir virüs olup, ilk kez 1958’de Danimarka’da araştırmalar sırasında maymunlar arasında keşfedildi. İnsanlar üzerinde ilk vaka ise 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görüldü. O zamandan bu yana Batı ve Orta Afrika’da sınırlı kalmıştı ancak son yıllarda küresel bir yayılım göstermeye başladı.

BELİRTİLERİ NELER?

Virüs, vücutta su çiçeğine benzeyen kabarcıkların oluşmasına yol açıyor. Ayrıca yüksek ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme ve titreme gibi belirtiler de görülüyor. Virüs, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireyler için daha tehlikeli olabiliyor.

BULAŞMA YOLLARI

Maymun çiçeği, enfekte hayvanlardan ve insanlardan bulaşabiliyor. Virüsün vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerle temas eden giysi ve eşyaların kullanımı, aynı zamanda vücut sıvılarıyla temas yoluyla da yayılabiliyor. Virüs, genellikle 5 ila 21 gün içerisinde belirtilerini gösteriyor.

Açıkta satılan bitki çayları sağlığı tehdit ediyor Açıkta satılan bitki çayları sağlığı tehdit ediyor

TEDAVİ ÖNLEME

Şu an için maymun çiçeği virüsüne karşı özel bir tedavi bulunmamakta, ancak hastalığın tedavisi genellikle destekleyici bakım ve bazı antiviral ilaçlarla yapılmakta. Çiçek hastalığı için geliştirilen aşılar, bazı ülkelerde maymun çiçeği tedavisinde kullanılabiliyor. Çoğu vakada hastalık 2-4 hafta içinde kendiliğinden iyileşiyor, ancak bağışıklığı zayıf olanlar ve küçük çocuklar için hastalık daha ağır seyredebilir.

DSÖ’dEN ACİL DURUM UYARISI

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris, maymun çiçeği virüsünün önceki yıllara göre daha hızlı yayıldığını ve özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireyler ile çocuklar için büyük bir risk oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, virüsün ölüm oranının daha yüksek olduğu ve hastalığın Orta Afrika alt tipinde ölüm oranlarının %11’e kadar çıkabildiği ifade edildi.

Kaynak: NTV