Halk arasında ‘akıllı ilaç’ olarak bilinen ve binlerce kanser hastasının tedavisinde ‘yeni bir şans’ olarak görülen immunoterapi ilaç bedellerinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödenmesi yargı kararı ile tescillendi. Önce İzmir’de daha sonra ise Mersin ve Bursa’da yargıya taşınan konu bir kez de Ankara’da gündeme geldi. Açılan davaların İstinaf Mahkemesi’nce olumlu yanıt bulması tedavi süresince bekleyişini sürdüren hasta ve yakınlarını umutlandırdı. Şu anda ‘emsal karar’ olarak kabul edilebilecek bir örnek olmadığından ayrı ayrı davalar açılması gerektiğini söyleyen İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Funda Barlık Obuz konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. “Kanser hastaları için geliştirilmiş son dönemin bazı ilaçlarının daha önce SGK tarafından geri ödemesi yapılmıyordu” diye konuşan Obuz, “Son günlerde açılan bu davanın kazanıldığı haberi süreç için olumlu bir etki yarattı. Fakat SGK doğrudan bu kararı almadığı için başvuranların ve hak talep edenlerin şu anda bireysel olarak başvuru yapmaları gerekiyor. Ancak bu kararın ardından geri ödeme yapılabilmesi söz konusu. Konunun herkese yaygınlaştırılması gerektiği düşüncesindeyim. Vatandaşın tek tek davalarla uğraştırılmaması gerekiyor. Sanıyorum ki 15 Haziran’a kadar adli süreçler işlemiyor ancak bu durumda da yürütmeyi durdurma kararı aldırılabiliyor” dedi.

‘ÖRNEK GÖSTERİLEREK…’

Söz konusu ilaçların çok yüksek meblağlara tekabül ettiğinin de altını çizen Obuz, “Tek bir dozu 10 bin ile 15 bin lira arasında değişen rakamlar söz konusu. İnsanlar evlerini, mallarını bu tedavi için satışa çıkarıyor. Hatta hekim arkadaşlardan da bu konuda bize başvuranlar vardı. Uzun zamandır bu sorunun çözülmemesi için adeta bin dereden su getiriyorlardı. Ancak bu kazanılmış davalar örnek gösterilip başvurulabilir. Korona virüs salgını içinde gelişmeler biraz yavaş ilerleyecektir ancak dediğim gibi bu kararın çıkması bile umutlu bekleyiş içinde olanların yüreğine su serpecektir” ifadelerini kullandı.

‘ULAŞILABİLİR OLMALI’

Bu tarz kararların bir an önce kesinleşip herkesin yararlanacağı düzenlemelere kavuşturulması gerektiğinin de altını çizen Prof. Obuz, “Bu tarz ilaçların bazıları hala deneysel aşamada. Zaten bu ilaçlar uygulamaya doğrudan geçilmiyor. Uygulamaya geçilmesi için bir takım kanıtların olması gerekiyor. Bunun dışında etkinliği kanıtlanan ve herkese uygulanabileceği kesinleşmiş ilaçların herkese eşit ve ulaşılabilir olması şart. Sonuç olarak bir an önce Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişiklik yapılmasını ve çıkan kararın herkese eşit olarak uygulanmasını bekliyoruz” diye konuştu. Yağmur Gülü / Özel Haber