Pavu Türkiye, e-ticaret ekosistemine yönelik tüketici davranışlarını anlamak amacıyla GfK ile birlikte yaptığı araştırmaya göre Türkiye genelinde 10 kişiden biri internet üzerinden alışveriş yaparken, ortalama alışveriş sıklığı ise 2 ayda bir gerçekleşiyor. Ajans Press'in, e-ticaret ile alakalı basına yansıyan haber adetlerine  göre dijital basın arşivinden derlenen bilgilere göre geçen yıl e-ticaret ile alakalı basına 26 bin 883 haber yansıdığı tespit edildi. Sadece çevrimiçi alışveriş ile çıkan haber sayısı ise 4 bin 677 olurken, Türkiye’de de pandemi ile birlikte çevrimiçi alışverişe büyük bir talep olduğu gözlendi. Ülkemizde yemek ve market sipariş başlığı ise 944 haberle gündemde yer aldı. Günümüzde e ticaretin büyük önem kazandığını aktaran Dijital Pazarlama Uzmanı Ümit Yılmaz, “Salgının etkisiyle beraber internet ve sosyal medya kullanımında ciddi bir artış söz konusu. TÜİK’in verilerine göre 2019 yılında 16-74 yaş internet kullanım oranı 2019 yılında yüzde 75,3 ilen 2020 yılında pandeminin etkisi ve internet kullanımın artmasıyla beraber yüzde 79 oldu” dedi.

‘PANDEMİYLE ARTTI’

Pandemiyle beraber kullanıcı alışkanlıklarında büyük değişimler gözlendiğini ve yeni bir dinamik olarak karşımıza sanal alışverişin çıktığını söyleyen Yılmaz, “Değişkenlikler söz konusu. Hiç internetten market alışverişi yapmayanlar alışveriş yapmaya, giyim için alış veriş merkezlerini tercih edenler internet üzerinden alışveriş yapmaya, yemek siparişi vermeyenler de kısıtlamalar nedeniyle internet üzerinden siparişi tercih etti. Yani toplamak gerekirse e-ticaretten, yemek siparişine vs. gibi konularda pandemi nedeniyle kullanıcı alışkanlıklarında büyük bir değişim söz konusu. Pandeminin etkileri geçse bile artık bu kullanıcı alışkanlıkları devam edecek ve hayatımızda bazı ticaret anlayışlarının tamamen değişeceğini düşünüyorum” dedi.

‘BİLİNÇLİ OLMALIYIZ’

Diğer yandan karşımıza çıkan siber suçlar yani; internet dolandırıcılığının  arttığı aşikar. İnternette artan saldırılara yönelik tavsiye veren Yılmaz, “İnternet kullanımın artmasıyla birlikte tabi ki internet üzerinden dolandırıcılık olayları da maalesef arttı. Her ne kadar internet kullanımında eski yıllara göre bilinçli olsak da maalesef hala dolandırıcılık olayları sık sık rastlıyoruz. Bu gibi durumlara maruz kalmamak bazı tavsiyelerde bulunacağım. Her zaman birinci kural, bilinen alışveriş sitelerini tercih etmek. Bilmediğiniz bir siteden ilk defa ticaret yapacaksanız öncelikle marka adını bir arama motoru üzerinden araştırın ve analiz edin. Şikayet vs. var mı diye. Eğer ilk defa bir bilgisayar üzerinden internet sitesine kredi kartı bilgileri girecekseniz veya başka birinin bilgisayarından kredi kartı bilgileri gireceksiniz bilgisayarda virüs olabilir düşüncesiyle öncelikle anti virüs programı olup aktif olup olmadığını kontrol edin. Yine güven problemi yaşarsanız riski minimum seviyeye indirmek için kredi kartı bilgilerinizin bir kısmını ekran klavyesi üzerinden girmenizi tavsiye ederim” diye konuştu. Rana Beyza Öztürk / Özel Haber