Edirne'nin önemli tarihi yapılarından biri olan Gazi Mihal Hamamı'nda, 15. yüzyıldan kalma bu eserin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç, hamamda başlatılan restorasyon çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Vali Yunus Sezer'in talimatıyla başlatılan çalışmaların hızla ilerlediğini belirten Saraç, restorasyonun, Edirne Müzesi denetiminde yapılan kazılarla başladığını ifade etti.

Gazi Mihal Hamamı2

"Karıncalar – Bir Savaş Vardı": Savaşın oyununu İzmir'de keşfedin "Karıncalar – Bir Savaş Vardı": Savaşın oyununu İzmir'de keşfedin

Edirne’nin Tunca Nehri kıyısında yer alan ve 1422 yılında inşa edilen Gazi Mihal Hamamı, erken dönem Osmanlı mimarisinin en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor. "Çifte hamam" olarak bilinen bu yapı, cami, köprü ve hamamdan oluşan bir külliyenin parçası. Yapılan kazılarda, hamamın kadınlar ve erkekler soyunma odaları gün yüzüne çıkarılırken, kubbedeki örtüler ve dolgular da temizlendi.

Saraç, restorasyon süreciyle ilgili şu bilgileri paylaştı: “Hamamda, diğer hamamlarda görmediğimiz bir mekan var. Bu uzun, tonozlu alan keçelik olarak adlandırılıyor. Burada, hamamın sıcak sularından yararlanılarak keçenin yıkandığı biliniyor.”

Gazi Mihal Hamamı3

Kesme taş ve tuğla malzemelerle inşa edilen hamam, inşa edildiği günden bu yana duvarlarının büyük bir kısmını orijinal haliyle korumayı başarmış. Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile birlikte bir külliye oluşturan hamam, 1829 yılında Rusların Edirne’yi işgal etmesinin ardından tamamen kullanılmaz hale gelmişti.

Kaynak: AA