Tarım ve Orman  Bakanlığı’nın açıkladığı desteklerin zeytin için de artırılması gerektiğini belirten Selçuk Ziraat Odası Başkanı  İbrahim Erdallı,  “Bu tarz destekler çiftçiye yardımcı olmuyor değil. Projede pamuğa destek amaçlı yapıldı. Fakat Selçuk’ta çiftçinin durumu iyi değil. Bu mayıs ayının sonu ve haziranda yapılan sıcaklığın etkisiyle zeytinlerde sorun var. Meyve sezonu açısından iyi bir sezondu. Kısmen de olsa biraz pamuk domates burada var. Çiftçimiz su sorunu yaşıyordu. Ancak bu yıl 2 yıldır yaşanan sorunun iki katı bir susuzluk yaşandı. Bu nedenle zeytinde sıkıntı büyük” dedi.

‘SULAMA SİSTEMİ EKSİĞİ’

Hava koşullarında büyük bir değişim gözlemlendiğini ve bunun çiftçileri büyük oranda etkilediğini söyleyen Erdallı, “Zeytin çiçek esnasındayken aşırı bir sıcak oldu. 40 derece üzerine çıktı. Zeytinler çiçekleri döktü. Kalan çiçekler ise azdı. Özellikle bu yıl Selçuk’a yağmur yağdı diyemiyoruz. Çoğu ilçede sorun yarattı.  Menemen’de de su sıkıntısı yaşanıyor. Zeytinde hala sorun var. Sulama zeytin alanlarımız sistemlerimiz yok. Yağmur suyuyla yaşıyor zeytinler. Yağmurun hemen yağmamasıyla sorunlar doğal olarak başlıyor. Tam çıkan rakamı bilemiyorum ama narenciyede bile kayıp var. Yüzde 30 zeytin kaybımız var. Bu kayıplar uzun vadede bizler için zorlayıcı olabilir. Bakanlığın destek vermesi gerekiyor” açıklamalarında bulundu.

‘KARBONDİOKSİT EMİCİ’

Türkiye’de baş gösteren bu krizin asıl nedeninin bir yandan iklim değişikliği olduğunun altını çizen Erdallı, “Zeytin ağacı karbondioksiti emerek doğaya fayda sağlayan bir ağaç. Zeytin ağacı emdiği karbondioksit ile yaklaşık 3 milyonluk bir şehirdeki insanların ürettiği karbondioksiti yok ediyor. Zeytin ağacının anavatanı olan Türkiye’de zeytin ağacına hak ettiği önemi vererek, zeytinlikleri doğru planlamayla çoğaltabiliriz. Diğer ülkelere göre iklim krizi bize ‘buradayım’ diyor. Toprak suya hasret kalıyor. Her damla suyun kıymetini bilmemiz lazım. Damlama sulamaya ağırlık verip, zeytinliklerimizin bakımlarına dikkat etmeliyiz. Bizler hala bu anlamda yağmur suyuyla üretim yapıyoruz” dedi Rana Beyza Öztürk / Özel Haber