Kentin 7 ayrı bölgesinde yerinde kentsel dönüşüm projesi yürüten Büyükşehir Belediyesi'nden merakla beklenen haber geldi. Konak ilçesinde Roman vatandaşların yoğunlukta yaşadığı Ege Mahallesi'nde toplam 7 hektarlık alanda yapılması planlanan ancak ihale süreçleri nedeniyle çıkmaza giren büyük kentsel dönüşüm projesinin önü açıldı.

BELEDİYE YAPACAK

Bölgedeki hak sahiplerinin büyük bölümüyle uzlaşma sağlayan ancak yüklenici firma çıkmadığından ötürü üst üste yapılan ihaleleri iptal etmek zorunda kalan Büyükşehir Belediyesi, oluşturduğu yeni model ile dönüşümü kendisi hayata geçirecek. Yerinde dönüşüm ve uzlaşı esasıyla yapılması planlanan birinci etap için 74 bin metrekarelik alanda yapılacak inşaat çalışmaları başlıyor. Büyükşehir, ilk etapta projeyi revize etmeye karar verdi. Bu kapsamda Eylül ayı içerisinde uygulama projeleri, zemin etütleri ve diğer gerekli raporlar için yeni ihaleye çıkılacak.

MAYIS'TA HAZIR

Yaklaşık 8 ay sürecek proje çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte inşaat faaliyetleri başlatılacak ve temel atma aşamasına gelinecek. Belediyenin ilk kazmayı kendisinin vurmayı planladığı kentsel dönüşüm çalışmalarında kalan etaplar ise, oluşturulan model kapsamında devam edecek. İlerleyen süreçte kalan etaplar için yeniden ihale açılarak inşaat faaliyetleri de yüklenici firmalar eliyle devam ettirilecek. Önümüzdeki yıl Mayıs ayının ardından başlaması planlanan kentsel dönüşüm sayesinde yaklaşık 3 bin 200 kişinin yaşadığı Ege Mahallesi'nde 300'ü aşkın modern, depreme dayanıklı yeni konut üretilmesi planlanıyor. Roman mahallelerine örnek teşkil edecek ve İzmir'in yanı sıra Türkiye'de bir ilk olacak proje sayesinde bölge sosyal ve ekonomik olarak da kalkınacak. Ege Mahallesi'nde vatandaşların ihtiyaçları doğrultusunda yenilenecek proje ile birlikte, gelen taleplere göre sosyo-kültürel tesis alanları, işyerleri, semt pazarı, eğitim alanları ve yeşil alanlar artırılacak.

"DEVAMI GELSİN"

Gelişmeleri Ege Telgraf'a değerlendiren İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İZROMDER) Başkanı Abdullah Cıstır, "Türkiye'de çeşitli bölgelerde Romanlar için yapılan özel kentsel dönüşüm projeleri ve sosyal yardımlar vardı. Ancak belediye eliyle yapılan bu denli bir proje ilk olacak. İlk açıklandığı 2014 yılında halk olarak heyecanlanmıştık fakat zamanla bazı çekincelerimiz oluştu. Ege Mahallesi 100, hatta bazı kaynaklar göre 120 yıllık köklü ve eski bir yerleşim alanı. Burada yaşayan vatandaşlarımız genelde akraba ve uzun yıllardır aynı yerde oturuyorlar. Kurulu bir düzenleri var. Kentsel dönüşümü bir süredir bekliyorduk ve belediyenin kendisinin yapacağını biliyorduk. Büyükşehir Belediye Başkanı'nın verdiği son sözün ardından açıkçası umutlarımız artmıştı. Projenin son halini görmedik, nasıl uygulanacak şimdilik bilgimiz yok. Ancak uzun süredir beklediğimiz ve bizi meraklandıran bir kentsel dönüşüm projesiydi, başlayacak olmasından ötürü memnuniyet duyuyoruz. Bizim esas beklentimiz burada binaların dönüşecek olmasıyla birlikte sosyal ve ekonomik anlamda bölgeye bir şeyler katılması, halkın refahının yükseltilmesidir. Diğer yandan, çoğunlukla kiracı olanlar ve geniş aile ile konutlarda yaşayanlara yüksek meblağlarda borç yükü getirilmemesini istiyoruz. Belediyeden en büyük talebimiz projenin ekonomik olarak bizleri yük altında bırakmaması. Çünkü toplum olarak biz Romanlar günlük kazanan ve ay sonunu zor getiren insanlarız. Özellikle pandemi döneminde yaşadığımız zorlukların ardından ilave bir yükün altına girecek durumda değiliz. Herkesin önceliği yerinde dönüşüm yapılması ve kimsenin evinden, mahallesinden, komşularından olmamasıdır" dedi. Erman Şentürk / Özel Haber