Projeye ilişkin bilgi veren Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Figen Ertekin, üzümün puf kurutma yöntemiyle cips formuna getirileceğini ve ardından probiyotik ile zenginleştirileceğini açıkladı. Prof. Dr. Ertekin, "Bu yöntemle, tüketiciye sağlıklı ve fonksiyonel bir atıştırmalık sunmayı hedefliyoruz," dedi. Projede ayrıca, akışkan yatak kaplama sistemi kullanılarak probiyotik bakterilerle zenginleştirilen ürünün depolama stabilitesinin de inceleneceği belirtildi.
Kuru Üzüme Katma Değer Kazandırma
Projenin, kuru üzümün katma değerini artırarak toplum beslenmesine katkı sağlayacağına inanan Prof. Dr. Ertekin, "Geografik işaretli Sultani üzümlerini cips formuna getirerek, probiyotiklerle zenginleştirilmiş sağlıklı bir ürün sunmayı amaçlıyoruz," şeklinde konuştu. Bu yenilikçi ürün, hem geleneksel hem de vegan-vejetaryen beslenme tercihlerine uygun olacak ve ihracat potansiyeli taşıyacak.
Proje Ekibi ve Destek
Projede, Prof. Dr. Figen Ertekin'in yanı sıra Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlkin Şengün araştırmacı olarak yer alıyor. Ayrıca, Özgül Altay ve Ayşegül Kırmızıgül Peker projede bursiyer olarak görev yapıyor. Bu proje, Türkiye'de üretilerek patentlenmesi planlanan bu yenilikçi ürünün, hem atıştırmalık hem de kahvaltılık gevrek alanlarında ülkenin rekabet gücünü artırması hedefleniyor.