Eskiler bilir; kentin meydanlarında, alışveriş noktalarında o günün haberlerini, güncel gelişmelerini vatandaşlara duyurmak adına çocuklar ellerine aldıkları günlük gazeteleri satardı. ‘Yazıyor… Yazıyor…’ diye bağırarak otobüs terminallerinde, köprü ayaklarında gazete satan son kuşaktan biri İbrahim Gündoğan. 1966 yılında Ege Telgraf Gazetesi’ni sokaklarda bağırarak satan Gündoğan, yaşadıklarını anlattı.

‘DUYGULANIYORUM’

Çocukluk yıllarının İzmir’in tarihi sokaklarında geçtiğini ve ellerindeki gazetenin boya kokusunu hala unutamadığını söyleyen 66 yaşındaki İbrahim Gündoğan, “İlkokul yıllarındaydım. Bornova’da Çiçekli Köy ’de yaşıyordum. Evet, ben de o dönemde gazete satan çocuklardan birisiyim. Zaten o dönem çocuklar ceplerine harçlık koyabilmek için ya gazete satardı ya su ya da ekmek… ‘Ege Telgraf’ gazetesi ile tanışmama o yılarda ortaokula giden abim vesile oldu. Gazete şunu yazıyor, bunu yazıyor diye bağırıyorduk kalabalık yerlerde. ‘Gazeteci, gazete ver’ diyenler uzaktan seslenenler olurdu. Hemen sevinçle gazete götürürdük. Bu nedenle arada böyle ‘Ege Telgraf’ ismini duyunca da çocukluk yıllarımı hatırlayıp duygulanıyorum” dedi.

‘GAZETENİN YERİNİ TUTAMAZ’

Eskiden insanların gazetelere bakışının bugüne göre farklı olduğunu belirten Gündoğan, “ Ege Telgraf eski dönemlerde diğer yerel gazetelerden daha çok tanınıyordu. O dönemlerde siyaset ile birlikte daha çok esnaflar ile ilgili haberler yapılıyordu. Akşam baskısı yaptığı için taze haber veriyordu. Dolayısıyla gazeteler o zamanlar daha çok güçlüydü. Ege Telgraf yazınca İzmir’in haberi oluyordu. Çünkü iletişim ve haberleşme o zamanlar gazeteler ile yapılıyordu. Ayrıca bence eski dönemlerde gazetelere daha çok güveniliyordu. Şimdi insanın gazete okuyası gelmiyor. Her yayın olayları belli bir tarafa çekmeye çalışıyor. Bu nedenle çoğu kişi ben bunu okumam diyor. Ayrıca yeni dönemde insanlar haberleri cep telefonlarından rahatlıkla ulaşabiliyor. Bu nedenle de gazetelere olan ilgi azaldı. Ancak hiçbir şey gazetenin yerini tutamaz” diye konuştu.

‘NOSTALJİYİ YAŞAMAK ADINA…’

Toplumun bu dönemde gazeteye ilgisinin düştüğünü bununda tirajlara yansıdığını söyleyen Gündoğan, “Bu dönemde daha çok yaşı ilerde olan kişiler gazete okumakta. Arzu ederim ki her ne kadar gençler iletişimi internet ortamından sağlıyor olsalar da gazetenin okunması ayrı bir zevktir. Bu nedenle özellikle genç kardeşlerimizin gazete okumalarını tavsiye ediyorum” diye konuştu. İbrahim Şengül / Özel Haber