Ege Üniversitesi’nin Azerbaycan Bakü Devlet Üniversitesi, Özbekistan Andijan Devlet Üniversitesi ve Kırgızistan Oş Devlet Üniversitesi ile iş birliğiyle düzenlediği “II. Avrasya Biyoçeşitlilik Kongresi” başarıyla tamamlandı. Kongre sonrası yayımlanan kapanış bildirgesiyle Avrasya'nın biyoçeşitliliği ile ilgili mevcut sorunlar ve çözüm önerileri belirlendi. Kongreye, Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kerim Çiçek ve yurt içinden bilim insanlarının yanı sıra Özbekistan’dan 25, Azerbaycan’dan 24 ve Kırgızistan’dan 5 olmak üzere toplam 54 araştırmacı katıldı.
Kongre Sonuçları ve Öne Çıkan Konular
EÜ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dinçer Ayaz, kongrenin Avrasya bölgesinin biyoçeşitliliği ile ilgili karşılaşılan zorlukları tartışmak ve çözümler üretmek adına önemli bir fırsat sunduğunu belirtti. Kongrede, genetik biyoçeşitliliğin korunması, istilacı türlerin etkileri, fotosentetik organizmalar, mantar ve bakteriler gibi mikroorganizmalar, su ekosistemlerinin izlenmesi gibi geniş bir konu yelpazesi ele alındı. Ayrıca, bitkilerde virüs direncinin geliştirilmesi, omurgasız hayvanların korunması ve antropojenik etkilerin ekosistemler üzerindeki etkileri gibi konular da tartışıldı.
Gelecek İçin İş Birliği ve Sürdürülebilirlik Vurgusu
Prof. Dr. Ayaz, kongrede Avrasya'nın biyoçeşitliliğini koruma amacıyla geniş kapsamlı bilgi paylaşımı ve iş birliğinin teşvik edildiğini vurguladı. Azerbaycan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan gelen katılımcılar, bölgesel iş birliklerini güçlendirmek ve ortak stratejiler geliştirmek için bir araya geldi. Bu iş birliğinin gelecekteki çalışmalara güçlü bir temel oluşturacağına inanıldığını belirten Ayaz, etkinliğin 2025 yılında Özbekistan Karakalpakistan Özerk Cumhuriyeti Doğa Bilimleri Enstitüsü’nde yapılmasının planlandığını söyledi. Kongreye katkıda bulunan tüm kurumlar, organizasyon komitesine ve bilim insanlarına teşekkürlerini iletti.